Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Culisele negocierilor dintre PNL, PSD și UDMR, pentru formarea alianței de guvernare. Interese și justificări

Publicat

Liberalii şi social-democraţii încep, marţi, negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, care să ducă la învestirea unui nou guvern.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care „să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară”.

„A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de marți, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, au transmis liberalii.

Discuții intern aprinse la PNL

Totuși, au existat voci în partid care nu sunt de acord cu negocierile și formarea unui guvern cu PSD.

Unul dintre foștii lideri ai PNL Alba, Dan Motreanu, le-a transmis un mesaj direct lui Florin Cîțu și Dan Vîlceanu:

  • ”Dacă vreți să faceți guvernare alături de PSD, voi nu sunteți credibili, asta pentru că ați pozat în cei mai mari adversari ai PSD, inclusiv la Congresul PNL. Nu puteți, voi, cei care v-ați erijat în cei mai mari adversari ai PSD să veniți acum să propuneți să negociați o înțelegere cu PSD. Le-aș sugera să lase pe alții să negocieze cu PSD”.

Președintele partidului, Florin Cîțu, a votat pentru începerea negocierilor cu PSD, deși în campania pentru șefia PNL anunțase constant că, pe durata mandatului lui, nu va face alianță cu social-democrații.

Prezent la ședință, Ludovic Orban a fost cel mai vocal lider împotriva unei alianțe cu PSD, spunând că în acest caz PNL va merge sub 10% și că va rămâne agățat de electoratul clientelar, un scenariu catastrofal pentru partid, potrivit G4Media.ro.

Florin Cîțu i-a transmis lui Ludovic Orban să se întoarcă înapoi cu toată echipa, ca să nu se ajungă la un vot de excludere în viitorul BPN.

Anterior, în cursul zilei de luni, şi Consiliul Politic Naţional al PSD a decis începerea negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru alcătuirea unui guvern.

PSD, patru echipe de negociere

„Vor fi patru echipe de negociere, o echipă la nivel politic din care va face parte preşedintele partidului, cei doi prim-vicepreşedinţi, preşedintele Consiliului Naţional, secretarul general al partidului şi vicepreşedintele Mihai Tudose, o echipă care va lucra pe un acord politic, coordonată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, o echipă care va lucra pe programul de guvernare, coordonată de mine şi o echipă pentru revizuirea Constituţiei, coordonată de senatorul PSD Robert Cazanciuc”, a afirmat prim-vicepreşedintele social-democrat Sorin Grindeanu.

El a adăugat că PSD este deschis să negocieze „pentru urgenta rezolvare a problemelor românilor”, iar în şedinţa CPN toate discuţiile s-au concentrat pe priorităţile de guvernare şi nu au fost discuţii despre funcţiile politice.

UDMR vrea revizuirea contituției și republică parlamentară

Tot luni, Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a decis ca Uniunea să înceapă negocierile pentru formarea „unei mari coaliţii” cu PNL şi PSD, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

„Totodată, Uniunea militează ca reforma constituţională să asigure condiţiile reale pentru înfăptuirea unei justiţii independente”, a precizat Kelemen Hunor.

USR: Cei de la PSD și PNL erau deja înțeleși

„Eu cred că sunt înțeleși deja și ce vedem acum la televizor este o parafare a acestei înțelegeri, înțelegerea a fost deja făcută.

Suntem foarte aproape să ne trezim cu un ministru PSD la Justiție. Dar au mai rămas câțiva liberali autentici și poate asta e o speranță pentru liberali” a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Acesta a mai adăugat că președintele Klaus Iohannis nu ar fi străin de combinația dintre PSD și PNL.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Oz

    marți, 09.11.2021 at 09:59

    Ce isi freaca toti PSD-isti mainile cu gandul la ce posturi sa ocupe.
    Tata Iohanis va face cum vrea el. La urmatoarele alegeri PSD si PNL impreuna nu fac 40%.
    Cred ca in PSD Alba se fac liste cu oamenii prioritari la posturi….. fericire mare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate