Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Culmea zgârceniei: Silviu Bian şi-a declarat doar un sfert din suprafaţa vilei de peste 200 mp. Valoarea de impozitare s-a redus cu 100 lei/an

Publicat

Îmbogăţit ilegal, potrivit DNA, dar sărac în declaraţiile de avere. Aşa apare fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian care nu pare să fi investit sume foarte mari în maşini de lux, bijuterii sau proprietăţi. Cea mai mare casă pe care acesta o deţine, potrivit propriilor declaraţii, măsoară doar 69 de metri pătraţi, deci nu rezultă a fi nici pe departe o vilă costisitoare, iar nici celelalte clădiri aflate în proprietatea acestuia nu depăşesc câteva zeci de metri pătraţi. Dar cât de sincer a fost Siviu Bian când a completat aceste declaraţii? Nu ne-a fost foarte greu să verificăm.

Ancheta realizată de procurorii DNA a scos la iveală că fostul preşedinte ANOFM îşi suplimenta veniturile cu sume considerabile, provenite din surse ilegale. Chiar şi aşa, Silviu Bian poza într-o persoană economicoasă, care nu arunca cu averile în stânga şi-n dreapta (întârzia cu lunile să îşi plătească 200 de lei, echivalentul cotizaţiei de membru de partid) şi care avea grijă să nu se împovăreze cu taxe şi impozite pe care într-un viitor mai sumbru nu le-ar mai fi putut achita.

Casele lui Silviu Bian, mai mici ca apartamentele

Aşa se face că Silviu Bian, în dorinţa de a economisi până la ultimul leu, a recurs chiar şi la fals în declaraţiile de avere. Potrivit ultimei sale declaraţii, demnitarul este proprietar pe patru clădiri, dintre care trei în Alba Iulia şi una în Cluj-Napoca. Uimirea noastră a fost că fiecare dintre aceste locuinţe nu măsoară mai mult de câteva zeci de metri pătraţi, respectiv: o casă de locuit în Alba Iulia cumpărată în 2004, cu o suprafaţă de doar 50 de metri pătraţi, 2 apartamente de 69 de metri pătraţi, respectiv 24 de metri pătraţi, în Alba Iulia şi Cluj-Napoca şi încă o casă de locuit, tot în Alba Iulia, achiziţionată în 2008, ce măsoară doar 54 de metri pătraţi.

Fără a ne deplasa prea mult, am ajuns pe Dealul Furcilor din municipiul nostru, un cartier rezidenţial unde Silviu Bian şi-a construit recent (în 2008) reşedinţa de 54 de metri pătraţi. Acolo, umilele noastre calcule matematice dădeau cu virgulă. Cei 54 de metri pătraţi erau de fapt nu mai puţin de 200 de metri pătraţi din vila ce răsărea modestă dintre celelalte case. Am realizat imediat că norocul lui Bian a fost acela că nu există încă obligaţia de a ilustra declaraţiile de avere şi cu fotografii, aşa cum o vom face noi în acest articol.

Fals în declaraţii pentru economii de 100 de lei pe an

În încercarea noastră de a înţelege de ce ar recurge un respectabil demnitar la fals în declaraţiile de avere, am apelat la responsabilii de taxe şi impozite din cadrul Primăriei Alba Iulia, pentru a vedea cât de costisitoare poate fi o proprietate de 200 de metri pătraţi faţă de una de 50 de metri pătraţi. Am aflat de la aceştia, fără a intra în detalii tehnice, că proprietarul unei case, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia va plăti un impozit de aproximativ 250 de lei pe an, mai mult cu circa 150 de lei faţă de proprietarul unei case de 50 de metri pătraţi în aceeaşi zonă. Aceste sume se modifică în funcţie de suprafaţa de curte şi grădină deţinută, mansardare sau subsol.

Informaţiile primite ne-au demonstrat că, în cazul lui Bian, comiterea unui fals în declaraţii l-a scutit pe acesta de plata a aproximativ 150 de lei pe an. Fără a recurge la comentarii, vă lăsăm pe voi să digeraţi toate aceste informaţii şi să apreciaţi dacă merită. Dar ce ştim noi, cojocul de demnitar, cu economii se ţine. Vedeţi aici integral declaraţiile de avere şi interese ale lui Silviu Bian:

declaratie de avere Bian

declaratie de interese Bian

Vedeţi cum arată casa de 54 de metri pătraţi a lui Silviu Bian:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ionel

    vineri, 28.10.2011 at 07:23

    ati postat doar declaratiile de interese. am vrut sa mai uit sa ma uit pe declaratia de avere, dar nu am gasit-o.

    • Flavia Nicolae

      vineri, 28.10.2011 at 08:18

      Am rectificat! Multumesc pentru atentionare. Puteti sa verificati acum si declaratie de avere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax