Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Cultură pentru cultură”, ediția 2014: 25 de comune s-au înscris în competiția care „pune la bătaie” premii de 500.000 de lei

Publicat

Cea de-a IX-a ediție a proiectului „Cultură pentru cultură”, demarat de Consiliul Județean Alba în anul 2006, cu scopul revitalizării vieții culturale în mediul rural, va avea loc în luna mai. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit vineri cu reprezentanții celor 25 de comune care s-au înscris pentru ediția din acest an a proiectului.

Toate comunele înscrise în competiție se vor întrece în 4 etape zonale și o etapă finală, ce se va desfășura cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, de la sfârșitul lunii iulie. Premiul pentru câștigătorul finalei are valoare de 100.000 de lei. Toți banii acordați ca premii în cadrul competiției pot fi folosiți de comunele câștigătoare doar pentru investiții în domeniul culturii.

Prima etapă zonală, cea dedicată zonei Blaj, va avea loc în data de 11 mai, cu ocazia sărbătorii de pe Câmpia Libertății de la Blaj. Se vor întrece aici comunele Mihalț, Cergău, Roșia de Secaș, Cetatea de Baltă, Sîncel și Șpring.

Următoarea întrecere este cea de pe zona Sebeș, ce va fi organizată la Loman în data de 17 mai, cu ocazia urcării oilor la munte. Aici vor fi prezente comunele Vințu de Jos, Cîlnic, Săliștea, Pianu, Săsciori și Cut.

Urmează întrecrea de pe zona Apusenilor, în data de 18 mai, organizată la Negrileasa, cu ocazia sărbătorii din Poiana Narciselor, pentru comunele Almașu Mare, Sălciua, Meteș, Poiana Vadului, Albac, Bucium și Ocoliș.

Ultima faza zonală, Aiud, se va desfășura în data de 3 iunie în zona Țarcu, între localitățile Ponor și Rîmeț, punând la încercare comunele Ciugud, Fărău, Livezile, Cricău, Noșlac și Stremț.

Câștigătorii fazelor zonale se vor întrece apoi în faza finală a competiției ce va avea loc la sfârșitul lunii iulie, cu ocazia Târgului de fete de pe Muntele Găina.

Organizată sub forma unui concurs de către Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural „Augustin Bena” al județului Alba, manifestarea „Cultură pentru cultură” oferă, pentru ediția din acest an, premii în valoare totală de 500.000 lei.

Proiectul „Cultură pentru cultură” are ca scop revitalizarea culturii în mediul rural, dar şi dezvoltarea turismului cultural în aceste zone. Vor fi promovate tradiţii şi obiceiuri specifice fiecărei zone şi localităţi, iar participanții vor realiza și expoziții cu lucrări ale meşterilor populari, precum şi expoziții gastronomice cu mâncăruri tradiționale.

„În cei opt ani, de când organizăm acest concurs, 60 din cele 67 de comune ale județului Alba au concurat în cadrul lui. Dacă până acum regulamentul competiției nu permitea câștigătorilor să se înscrie și la ediția din anul următor, am decis ca din acest an să eliminăm această prevedere. Este o măsură care stimulează competiția, mai ales că acești 8 ani de concurs au permis crearea și consolidarea unor grupuri folclorice foarte bune, la nivel de comune, precum și renovarea a multe dintre căminele culturale din județ. Și în acest an păstrăm regula de a organiza fazele zonale cu ocazia unor sărbători locale consacrate, reușind asftel să reducem costurile logistice ale competiției”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Foto: arhivă

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax