Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a ajuns la crimă, o soție abuzată. Drama din multe familii, detaliată într-un dosar tulburător al Curții de Apel Alba Iulia

Publicat

Drama unei femei, a unei soții, în vârstă de 61 de ani care a crescut doi copii, a fost descrisă de magistrații Curții de Apel Alba Iulia. O să îi spunem Ana, pentru a-i proteja identitatea.

O femeie tradiționalistă, din ”familia tradițională” cum au notat și magistrații. 

Este una dintre zecile de mii de femei, victime ale violenței domestice. Femeie care din victimă a devenit inculpat, din soție a devenit criminal.

Una dintre femeile care ani întregi a trebuit să suporte un soț alcoolic, și care la un moment s-a apărat. Cuțitul de bucătărie pe care îl folosea să taie legumele pentru mâncare a devenit obiectul cu care s-a apărat.

S-a apărat de un soț abuziv, care voia să o agreseze sexual. În primă instanță a fost condamnată pentru crimă, însă femeia a făcut apel. În data de 19 decembrie 2023, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie definitivă în caz.

Partea ignorată de societate a familiei tradiționale

Ana este o femeie de la țară, din mediul rural. O femeie care a acceptat și admis ”mediul tradiționalist, conservator, guvernat de principii bine înrădăcinate cu privire la relațiile dintr-o familie”, după cum este scris în raportul întocmit de anchetatori.

S-a căsătorit cu Andrei (nume fictiv) și era descrisă de familie ca fiind o femeie harnică, plină blândețe, calm și răbdare. Cei doi încercau să păstreze aparențele, în fața familiei.

Însă, încă de la începutul căsătoriei, relația a fost una abuzivă. Andrei o bănuia de infidelitate. De-a lungul timpului Ana a fost supusă violenței domestice, fizice și psihice, însă nimeni din familie nu și-a dat seama.

Și-a crescut copiii fără ca aceștia să își dea seama de abuzurile la care era supusă. Între timp copiii au devenit adulți și părinți la rândul lor.

Mai mult, în timp, Andrei a ajuns alcoolic, și pe baza băuturii o agresa constant pe femeie. Poliția a intervenit de mai multe ori, dar aceasta a refuzat emiterea unui ordin de protecție.

”Relațiile dintre inculpată și copii erau apropiate, găsind în copii un scop în viață. Și în prezent copiii și nepoții reprezintă un factor motivator având o relație foarte apropiată cu aceștia.

Inculpata a fost nemulțumită și de faptul că Andrei nu participa la treburile casnice, era supusă abuzurilor verbale și emoționale, era acuzată de infidelitate inclusiv cu tatăl lui, frații lui, iar violențele escaladaseră pe fondul consumului excesiv de alcool, fiind nevoie de intervenția organelor de poliție, care i-au adus la cunoștință posibilitatea de a fi emis un ordin de protecție. Inculpata a refuzat mereu emiterea ordinului”, au notat magistrații în motivarea Curții.

A vrut să o agreseze sexual într-o dimineață de duminică

La sfârșitul lunii decembrie a anului 2022, Andrei a fost internat pentru tratarea alcoolismului. Acesta a ieșit între timp, dar nu a vrut să își ia tratamentul prescris de medici.

În data de 5 martie 2023, de dimineață, Andrei era beat. Era o zi de duminică.

”Atunci a izbucnit un conflict între cei doi pe fondul consumului exagerat de alcool al victimei și al dorinței acestuia de a i se face felație de către soție. Au urmat violențe din partea soțului prin care încerca să-și îngenuncheze soția.

Aceasta a refuzat fugind de soț prin casă și încercând să-l filmeze sub amenințarea că va arăta înregistrarea copiilor. Într-un final, soțul s-a retras în camera sa, iar soția crezând că s-a aplanat conflictul prin retragerea la somn a soțului, s-a reîntors la activitatea sa în bucătărie”, se arată în motivarea instanței.

Ana a crezut că Andrei a mers la somn și că s-a încheiat conflictul. Drept urmare a început să gătească. Mai exact să taie legume pentru mâncare. Folosea un cuțit de 24 de centimetri. La un moment dat în bucătărie a apărut Andrei care a vrut iar să o agresexe sexual.

Momentul în care s-a apărat de soțul agresiv

Ana l-a înţepat pe Andrei, ”superficial, în mai multe rânduri, în zona abdominală şi toracică, însă una dintre lovituri, aplicată  victimei, fiind mai intensă, a dus la penetrare intraabdominală care a produs o hemoragie internă.

În urma loviturilor de cuţit aplicate, inculpata a observat că soţul său a sângerat, însă nu a luat nicio măsură pe motiv că victima ar fi refuzat să meargă la spital”, se mai arată în documentul citat.

Bărbatul a ieșit la balcon și i-a spus unui vecin să sune la salvare, dar Ana i-a spus că este beat și nu are nimic.

În jurul amiezii a apărut și fiica celor doi alături de soțul ei. Aceștia au aflat de incident, iar fiica l-a pansat pe bărbat cu un plasture. Andrei nu acuza dureri, au spus cei doi în fața anchetatorilor.

Spre seară bărbatul chiar a mers la magazin, au mai notat magistrații. Însă acesta avea sângerări interne.

A doua zi, bărbatul a decedat din cauza rănii.

Decizia magistraților: Nu a vrut să îl omoare

În primă instanță, la Tribunalul Sibiu, femeia a fost condamnată la pedeapsa de 4 ani, 5 luni și 10 zile închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de violenţă în familie, în varianta omorului.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Magistrații au luat în calcul comportamentul femeii, ceea ce se întâmpla între cei doi, dar și situația de fapt.

Magistrații au considerat că femeia nu a vrut să îl ucidă pe bărbat, ci doar să îl îndepărteze pe acesta, când Andrei încerca să o agreseze sexual.

”(…) s-a întors și a încercat să-l îndepărteze pe acesta în încercarea lui de a o supune unui raport sexual neconsimțit, înțepându-l în zona abdominală, înțepătură soldată cu lezarea mezenterului și producerea unei hemoragii interne”, au notat judecătorii.

Judecătorii au considerat că există circumstanțe atenuante și că femeia nu a urmărit să își ucidă soțul, ci doar să oprească agresiunea acestuia și să se apere.

Drept urmare au admis apelul femeii de 61 de ani și au schimbat sentința. Au condamnat-o pe femeie la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte asupra unui membru de familie, cu suspendare.

De asemenea au mai obligat-o la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Decizia magistraților Curții de Apel Alba Iulia a fost definitivă.

foto: arhiva alba24.ro – rol ilustrativ. Imagine dintr-o campanie realiazată de IPJ Sibiu pentru combaterea violenței domestice.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax