Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a apărut Covid-19. Joe Biden declasifică informațiile serviciilor secrete americane, legate de originea pandemiei

Publicat

Președintele Joe Biden a semnat luni o lege prin care dispune declasificarea informațiilor legate de originile COVID-19, un mister care a divizat cele opt agenții guvernamentale americane care investighează sursa.

Proiectul de lege sponsorizat de republicani, care a trecut prin Cameră și Senat fără opoziție, cere directorului de informații naționale să publice informațiile în termen de 90 de zile, potrivit USA Today.

Prin lege, Guvernul american poate, totuși, să mențină secretul asupra modului în care au fost colectate informațiile.

„Împărtășesc obiectivul Congresului de a elibera cât mai multe informații despre originea bolii generate de coronavirus (COVID-19)”, a spus Biden într-un comunicat.

„Trebuie să ajungem la originea COVID-19 pentru a ne asigura că putem preveni mai bine viitoarele pandemii.”

Legislația se aplică numai materialelor legate de Institutul de Virologie din Wuhan ca o potențială sursă de COVID – o problemă încărcată politic.

Asta în contextul în care republicanii l-au acuzat pe Biden că nu este suficient de dur cu China.

Virusul a apărut pentru prima dată în 2019 în orașul chinez Wuhan.

Noi dovezi citate de Organizația Mondială a Sănătății contribuie la teoria conform căreia virusul provine de la animale.

O serie de secvențe genetice care confirmă acest lucru au fost adăugate recent de oamenii de știință chinezi la o bază de date publică de virusuri – și apoi eliminate, dar nu înainte ca informațiile să fi devenit vizibile.

Biden a subliniat într-o directivă din 2021 că guvernul federal trebuie să studieze originile COVID-19 – un efort care este încă în desfășurare – și a spus că administrația sa „va continua să revizuiască toate informațiile clasificate referitoare la originile COVID-19, inclusiv potențialele legături către Institutul de Virologie din Wuhan.”

În implementarea legislației, Biden a spus că administrația sa va declasifica și va împărtăși „cât mai multe informații posibil”, în conformitate cu autoritatea sa constituțională de a nu divulga informații care ar dăuna securității naționale.

Una din 8 agenții guvernamentale indică institutul de la Wuhan

Doar una dintre cele opt agenții care au investigat legătura a favorizat inițial institutul ca sursă probabilă, potrivit rezumatului desecretizat al investigațiilor guvernamentale transmis Casei Albe în 2021.

De atunci, Wall Street Journal a raportat că Departamentul de Energie – care a avut a fost una dintre cele trei agenții incapabile să ajungă la o concluzie, înclină acum spre teoria că virusul s-a scurs de la institutul de virusologie.

Patru agenții de informații și Consiliul Național de Informații au concluzionat, cu o încredere scăzută, că virusul se răspândește probabil la oameni de la un animal infectat.

Cum a apărut COVID-19: ”Victorie pentru transparență”

Senatorul Josh Hawley, R-Mo., care a susținut proiectul de lege de declasificare, a sărbătorit decizia lui Biden de a-l semna, scriind într-un tweet:

„Lasă oamenii să vadă singuri! Victorie uriașă pentru transparență. Acum este timpul pentru responsabilitate”.

După ce au preluat controlul Camerei în ianuarie, republicanii Camerei au făcut ca investigarea originii COVID-19 să fie una dintre prioritățile lor principale.

Reprezentantul Michael Turner, republicanul din Ohio care conduce Comitetul de Informații al Camerei, a declarat:

„Comunitatea de informații deține mai multe informații despre COVID-19 decât publicul este lăsat să creadă. Acest laborator și cine lucra acolo ar putea fi cheia dezvăluirii adevărului”.

Reprezentantul din Connecticut Jim Himes, reprezentantul democraților în Comitetul de Informații al Camerei, a spus că ”întemeierea faptică a analizei (comunităților de informații) poate fi un antidot pentru speculațiile, zvonurile și teoriile care cresc în absența unei informații bune”, a spus el.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate