Connect with us
Publicitate

AIUD

Cum a falsificat un comisar șef de poliție din Alba semnătura unui subaltern, într-un dosar penal. Motivul pentru care a făcut-o

Publicat

Un comisar șef de poliție din Alba este urmărit penal, după ce a falsificat declarația unui alt polițist, care era parte vătămată într-un dosar penal de violare de domiciliu.

Mai exact, Daniel S.B., comisar șef la Poliția Municipiului Aiud, a falsificat semnătura subalternului său, O.C.M. într-o declarație, prin care cel din urmă renunța la plângerea penală depusă împotriva a două persoane și că nu mai dorește ca aceștia să fie trimiși în judecată. 

Apoi a atașat declarația falsificată la dosarul de urmărire penală, pe care l-a înaintat procurorului de caz de la Parchetul din Aiud, care a clasat dosarul de violare de domiciliu. 

Modul în care comisarul șef a acționat este detaliat în două motivări ale instanțelor de judecată: Judecătoria Aiud și Curtea de Apel Alba Iulia.

După ce s-a aflat ce fapte a comis comisarul șef, pe numele acestuia a fost întocmit un dosar penal, iar apoi a vrut să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care să fie condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu amânare. Ambele motivări ale instanței sunt disponibile pe platforma rejust.ro.

Acordul de recunoaștere a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Aiud, care au respins acordul în data de 23 februarie 2022 și au trimis dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru continuarea urmării penale.

Deoarece nu a fost definitivă sentința de la judecătorie, atât procurorii din Aiud, cât și comisarul șef au făcut apel, iar dosarul a ajuns pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

În 2 iunie 2022, magistrații Curții au respins apelul procurorilor din Aiud, dar și al polițistului și au păstrat decizia judecătorilor de la prima instanță.

Mai exact, cea prin care urmărirea penală față de comisarul șef Daniel S.B să fie realizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Polițistul este acuzat și urmărit pentru fals intelectual și uz de fals.

Cum a acționat comisarul șef

Potrivit motivării instanței, motivarea disponibilă pe rejust.ro, ”în cuprinsul acordului de recunoaştere a vinovăţiei s-a reţinut că în cursul efectuării urmăririi penale în dosarul penal (…) al Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu (…) pretins comisă de numiții (…) în dauna persoanei vătămate (…) inculpatul (…) din cadrul Poliţiei municipiului Aiud, cu gradul profesional de comisar şef de poliţie şi calitatea de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare, având spre instrumentare acest dosar penal, a atestat în fals, în cuprinsul unei declaraţii de persoană vătămată din data de 05.11.2020 că numitul (…) s-a prezentat în faţa sa la data de 05.11.2020 şi a declarat că îşi retrage plângerile depuse împotriva numiților (…) pentru infracţiunea de violare de domiciliu, nu mai solicită trimiterea în judecată şi nu mai are pretenţii de natură civilă de la aceştia, iar, cu această ocazie, inculpatul (…) a semnat în nume propriu la rubrica „ORGAN DE CERCETARE PENALĂ AL POLIŢIEI JUDICIARE” şi, totodată, a contrafăcut semnătura persoanei vătămate (…) , semnând în locul acesteia la finalul celor două pagini ale declaraţiei, la rubrica „PERSOANA VĂTĂMATĂ”; apoi, inculpatul (…) a depus declaraţia falsificată în acest mod, la dosarul penal nr. (…) şi, în baza acesteia, a întocmit, la data de 05.11.2020, referat cu propunere de clasare a cauzei ca urmare a pretinsei retrageri de plângere penală prealabilă, după care a înaintat dosarul cauzei procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, care, prin ordonanţa din data de 10.11.2020, a dispus clasarea cauzei”, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Înainte de a falsifica plangerea sublaternului, polițiștul ”a încercat să îl determine pe numitul să îşi retragă plângerea prealabilă.

Un asemenea comportament este total incompatibil cu funcţia de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare şi amplifică pericolul pe care fapta inculpatului l-a produs pentru relaţiile sociale referitoare la buna înfăptuire a justiţiei, respectiv pentru încrederea de care trebuie să se bucure actele care emană de la lucrători ai Poliţiei Române.

Nu în ultimul rând, prin prisma motivului şi scopului urmărit de inculpat, instanţa reţine că fapta imputată reprezintă o veritabilă depăşire a atribuţiilor de serviciu, o denegare de dreptate faţă de persoana numitului şi o atingere gravă imaginii Poliţiei Române, în ansamblul său.

Scăderea stocului de dosare, motiv invocat de către inculpatul pentru justificarea faptei, trebuia abordată diferit de către acesta, având în vedere experienţa pe care o are în funcţia de poliţist şi atribuţiile care îi reveneau în virtutea poziţiei manageriale pe care o ocupa”, se arată în motivarea instanței.

”(…) acesta avea funcţia de organ de cercetare penală în momentul săvârşirii faptei, împrejurarea că a recunoscut comiterea faptei numai după demararea cercetărilor şi faptul că a încercat în cursul urmăririi penale să justifice comiterea faptei din perspectiva unei răzbunări din partea subalternului său, instanța constată că soluția de amânare a aplicării pedepsei negociată de Ministerul Public și acesta este nejustificat de blândă, respectiv insuficientă pentru atingerea scopului pedepsei”, au precizat magistrații.

Decizia judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia este definitivă, iar dosarul va ajunge pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 10.06.2022 at 14:15

    Ce mizerii de oameni mai sunt şi prin Poliţia Română !

  2. Raul

    vineri, 10.06.2022 at 14:19

    E mafie mare in politie, doar sa nu uitam ca sunt sclavii la guvernul mafiot, nu trebuie sa mai respectam legii, e un sistem putred corupt si pe pile si relati, trebuie ars cu ei 😉

  3. Juramint

    sâmbătă, 11.06.2022 at 04:41

    Cum o fi ajuns o asfel de nulitate sef ? Ar trebui judecat in piata publica ca tradator al juramintului fata de tara si uniforma !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax