Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a pierdut IPJ Alba un proces cu un șofer din cauza unor erori comise de judecătorii din Sebeș. Faptă banală, motiv de judecată

Publicat

O faptă banală care i-a adus o penalizare unui șofer din Alba a devenit motiv de proces. Întâi procesul s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Sebș, iar în apel la Tribunalul Alba. În data de 11 martie 2024, magistrații Tribunalului Alba au dat o decizie în apel. 

Dacă în primă instanță, IPJ Alba a câștigat procesul cu șoferul, la apel situația s-a schimbat. Judecătorii instanței superioare, au descoperit că magistrații din Sebeș au comis o eroare în timpul procesului. 

Motivul pentru care șoferul în cauză a fost nevoit să apeleze la instanță este o faptă banală.

Fapta s-a petrecut în 6 iulie 2022. Potrivit polițiștilor, bărbatul ar fi produs un accident rutier și nu ar fi anunțat această faptă în decurs de 24 de ore.

Mai exact, ar fi zgâriat cu portiera mașinii pe care o conducea, un alt autoturism parcat. Drept urmare, fapta ar fi fost încadrată la accident rutier. În acest caz polițiștii au dispus ca șoferului să îi fi suspendat carnetul pe 30 de zile.

(…) În timp ce conducea către parcarea auto din fața blocului, moment în care, în timp ce efectua manevra de parcare și în momentul de după parcare, pasagera din dreapta față a deschis portiera și a acroșat partea laterală stângă a autoturismului care se afla parcat în fața aceluiași bloc, petentul nu s-a prezentat în termenul de 24 de ore pentru eliberarea unei autorizații de reparații în urma evenimentului rutier.(…), au reținut polițiștii în procesul verbal.

Proces la Judecătoria Sebeș

După ce a fost anunțat că va rămâne fără carnet pe 30 de zile, bărbatul a mers la Judecătoria Sebeș pentru a cere anularea procesului verbal.

În fața magistraților din Sebeș, bărbatul a spus că nu mașina pe care o conducea ar fi produs accidentul rutier. Au fost luate mai multe declarații în timpul procesului din partea șoferului și a concubinei.

Procesul la Sebeș a primit o decizie un an mai târziu, în 2023.

Potrivit magistraților ”au fost constate avarii la aripa stângă față, portiera stângă față și oglinda stângă față, iar la autoturismul au fost constate avarii la oglinda dreaptă față, portiera dreaptă față și portiera dreapta spate.

Având în vedere avariile produse celor două autoturisme, dinamica producerii accidentului nu poate fi reținută în alt mod decât așa cum a fost expusă în procesul verbal contestat.

Instanța a apreciat că este imposibil să existe această concordanță între avariile produse celor două autoturisme în lipsa atingerii acestora în mers. Dacă incidentul ar fi avut loc în maniera expusă de către petent, atunci cu siguranță avariile s-ar fi limitat la cele două portiere dreapta față, respectiv stânga față”.

În 2023, cererea de anulare a procesului verbal a fost respinsă de către Judecătoria Sebeș.

Apel la Tribunalul Alba

În apel, dosarul a ajuns la Tribunalul Alba. Aici magistrații au judecat cazul.

Șoferul, în fața magistraților a învederat că instanţa de fond a apreciat în mod eronat probatoriul administrat, deşi nici o proba nu conduce fără dubiu la dovedirea vinovăţiei sale, principala probă reţinută de instanţa de fond constând din procesul-verbal de sancţionare- contravenţională, care a fost doar întocmit de IPJ Alba, fără a cuprinde o constatare prin propriile simţuri a celor statuate în cuprinsul lui de către organul constatator.

Conform declaraţiei dată de apelant la Poliţie, cu ocazia întocmirii procesului-verbal, acesta a arătat în mod expres că ”după ce am terminat manevra de parcare concubina mea a deschis portiera şi a coborât din maşina”. Maşina numitei era într-adevăr parcată lângă maşina apelantului, însă apelantul a subliniat că nu a fost autorul faptelor reţinute în sarcina sa, apreciind că ar fi posibil ca aceste urmări sa fi preexistat, aspect care i-a ”scăpat” instanţei de fond.

Decizie a magistraților

Judecătorii Tribunalului Alba au judecat cazul din punct de vedere al respectării desfășurării corecte al unui proces.

Aceștia au observat că în primă instanță, la Judecătoria Sebeș, nu a fost respectată procedura legală.

(…) judecata în prima instanță s-a realizat cu încălcarea dispozițiilor procedurale, judecătoria soluționând procesul în lipsa celuilalt conducător auto implicat și a societăților de asigurărideși în procesul verbal este reținută producerea unui accident rutier

În atare condiții, Tribunalul apreciază că în cauză trebuie să fie introduse și aceste părți, iar hotărârea să fie pronunțată și în contradictoriu cu acestea, măsura fiind cu atât mai necesară în cazul în care s-ar dispune anularea procesului verbal contestat, sub aspectul vinovăției săvârșirii faptei.

Astfel, o asemenea hotărâre nu ar avea efecte asupra celuilalt conducător auto și asupra societăților de asigurare, cât timp hotărârea nu a fost pronunțată și în contradictoriu cu aceste părți.

Drept urmare au admis apelul șoferului și au trimis dosarul spre rejudecare la Judecătoria Sebeș.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 20.03.2024 at 11:16

    Încep să apară judecători făcuţi la apelul de seară, că Dragnea i-a scos pe toţi meseriaşii la pensie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax