Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a pierdut Universitatea din Alba Iulia un proces cu un cadru didactic. Motivul pentru care Senatul a anulat un concurs legal

Publicat

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a pierdut un proces cu unul dintre mai importanți reprezentați ai instituției.

Este vorba despre un proces pierdut în fața fostului director al Centrului de Relații Internaționale și cadru didactic în universitate, Petru Ștefan Ionescu. 

Procesul a fost deschis de cadrul didactic după ce a câștigat un concurs pentru postul de profesor universitar la Facultatea de Litere, dar Senatul UAB a anulat toată procedura. 

În timpul procesului, magistrații Tribunalului Alba au subliniat faptul că Senatul Universității nu avea cadru legal de a verifica documentația de concurs și că a trecut peste trei comisii de control.

În linii mari, Senatul a anulat tot concursul pe motiv că, la data înscrierii, candidatul nu a făcut dovata ”calității de conducător de doctorat”.

Însă, magistrații au specificat că Senatul UAB a trecut peste toate verificările făcute de restul comisiilor și că nu avea atribuții în acest domeniu.

În data de 26 aprilie 2023, magistrații Tribunalului Alba, i-au dat dreptate reclamantului. Câteva luni mai târziu, motivarea instanței a devenit publică, ea fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Obiectul procesului pierdut de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Motivul procesului în linii mari este unul simplu. Petru Ștefan Ionescu, cadru didactic al Universității, dar și fost director al Centrului de Relații Internaționale, a candidat pe un post de profesor universitar.

A depus documentația, a dat probele și a fost declarat câștigător

Mai trebuia doar ca rezultatul concursului să fie validat de Senat. Însă în ședința din data de 25 februarie 2022, Senatul a invalidat concursul pe motiv că Petru Ionescu nu a făcut dovada ”calității de conducător de doctorat”.

Ce au decis magistrații: Senatul UAB și-a depășit atribuțiile

În timpul procesului magistrații au concluzionat că Senatul UAB și-a întrecut cadrul legal.

În primul rând, la momentul scoaterii postului la concurs în 3 decembrie 2021, cerința deținerii calității de conducător de doctorat nu era necesară.

Mai mult de atât, reprezentații senatului au trecut peste trei comisii: comisia de analiză a dosarelor, oficiul juridic și comisiile de concurs.

”Se mai reține că Senatul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia nu avea atribuţia legală de a realiza o nouă verificare a evaluării realizate deja de comisia de analiză, de către oficiul juridic și ulterior de către comisiile de concurs și de a aprecia asupra îndeplinirii condiţiei de acces la concurs”, se arată în motivarea instanței.

Mai pe scurt, prin reverificarea dosarului care a trecut prin trei comisii, Senatul ”a depăşit atribuţiile legale ce i-au fost conferite prin metodologie, şi a intervenit în evaluarea realizată inițial prin rezoluția comisiei de analiză, prin avizul juridic și ulterior prin constatările comisiei de concurs referitoare la criteriile interne și naționale de participare la concurs”, au concluzionat magistrații.

Soluția judecătorilor Tribunalului Alba

Magistrații i-au dat dreptate cadrului didactic și au obligat ca Senatul sa valideze concursul.

”Obligă Senatul Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia să emită o hotărâre de aprobare a raportului comisiei de concurs din 07.02.2022, respectiv de validare a rezultatului concursului pentru ocuparea postului de profesor universitar (poziţia nr. 20, Departamentul de Filologie, Facultatea de Istorie şi Filologie), organizat în semestrul I al anului universitar 2021-2022, în vederea numirii pe post a reclamantului şi acordarea titlului universitar aferent”, se arată în soluția pe scurt.

Un nou proces împotriva Consiliului, Universității și rectorului Daniel Breaz

Petru Ștefan Ionescu a mai intentat un proces împotriva Consiliului UAB, Universtiții, dar și rectorului Daniel Breaz.

Procesul vizează anularea hotărârii numărul 30 din 14.02.2023.

Acesta a fost înregistrat în 30 iulie 2023 și momentan nu a primit un prim termen de judecată.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nicu

    miercuri, 06.09.2023 at 10:25

    ii doresc multa bafta in continuare d-lui Prof. Ionescu, cel care mi-a perfecționat cunoștințele de limbă engleză.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax