Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a reușit să scape un vânător din Alba de atacul unei ursoaice, în apropiere de Alba Iulia: ”puteam fi acum în priveghi”

Publicat

Președintele Asociației de Vânătoare și Pescuit (AJVPS) Alba a relatat, duminică, o întâmplare șocantă, petrecută la o goană de mistreți, la circa 7 kilometri de Alba Iulia.

Vasile Bucur a descris, pe rețeaua de socializare, că a fost la doi pași să fie atacat de o ursoaică imensă, care-și apăra puii.

”Era foarte mare, avea vreo 250-300 de kg, iar când s-a ridicat în 2 picioare, cred că avea peste 2,5 m. Puteam fi acum în priveghi”, susține Bucur.

”Astăzi, 15 august 2021, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, era să o pun de mămăligă. Împreună cu o parte din membrii grupei de vânătoare, am participat la 2 goane de alungare la mistreți, deoarece avem depuse sesizări și cereri de pagubă din partea unor proprietari de teren agricol.

Vânătoarea am organizat-o pe Fondul de vânătoare Oarda, la 6-7 km de Alba Iulia, atenție, în lunca Mureșului.

Pentru cunoscători, am făcut prima goana pe Morărești, unde nu am găsit decât capre și o vulpe, iar a doua goană am făcut-o pe Pârâul Murgului.

Eu am stat undeva la o întrerupere a pârâului, unde există o punte, pe unde poți trece cu mașina.

M-am așezat într-o iarbă mare la 15-20 m de puntea respectivă, un loc foarte bun de trecere a vânatului la vânătorile colective. Din precauție, mi-am lăsat mașina la circa 20 de m, în spatele meu pe drum, pentru că știam că în zonă sunt urși și să nu am vreo surpriză.

La un moment dat, după ce a început goana, a ieșit un purcel din pârâu. La scurt timp am auzit în pârâu (unde există vegetație foarte multă, copaci, tufe mari etc), o respirație grea care se apropia de punte. Am crezut că e scroafa cu purcei.

La un moment dat a ieșit din pârâu cu viteză, cu intenția să treacă în partea cealaltă, o ursoaică imensă. A trecut drumul și s-a întors să aștepte puii. Când s-a întors m-a văzut pe mine, a început să se agite, s-a ridicat în 2 picioare, a venit spre mine și a început să urle și să facă ca toți dracii. Nu am schițat nici un gest, pentru că, dacă făceam o mișcare, era pe mine.

Distanța de la mine la ea era de maxim 15 m și în 2-3 salturi, era pe mine. A fugit înapoi la pui, a început să se agite și să se miște haotic prin tufe, continuându-și festivalul. În acest timp, am fugit la mașină.

Colegul meu de grupă, Lică Vlad, a auzit toată faza asta și, când m-a văzut că fug spre mașină, a fugit și el spre mine, crezând că sunt în pericol și că trebuie să mă ajute (Bravo Vlade!).

În partea cealaltă a pârâului era paznicul de vânătoare Ghiță Lupșa și Bogdan Dragomir, directorul asociației, care au auzit atacul ursoaicei și au văzut-o ulterior fugind prin pârâu.

Nu au trecut 10 minute și am auzit din nou o ruptură în pârâu și o respirație grea. A ieșit un alt urs, un mascul de vreo 3-4 ani, mai mic decât ursoaica, care și el a fost văzut de colegii mei.

Ursoaica a fost atât de speriată și agitată și nu a trebuit mult să mă atace. Nu aveam nici o șansă. Era foarte mare, avea vreo 250-300 de kg, iar când s-a ridicat în 2 picioare, cred că avea peste 2,5 m. Puteam fi acum în priveghi.

Am vrut să vă informez ce se poate întâmpla, pe un fond de vânătoare în zona de câmpie, unde, în ultimul timp, am văzut cel puțin 7-8 urși. Iar la toata povestea asta, ministrul mediului nu are nici o reacție și nu face nimic să apere viața și siguranța oamenilor. Gândiți-vă ca eram cu o lisă cu alice.

Nu aveam nici o șansă să mă pot apăra. Cred că numai Maica Domnului m-a salvat astăzi.

Aceeași poveste o aud săptămânal și de la ceilalți colegi vânători, din zona Aiud-Lopadea-Ocna Mureș-Noșlac și pe fondurile de vânătoare de la munte. Am depus la minister dosare de pagubă la atacurile repetate ale unui urs la o stână de la Noșlac, unde în 2 nopti a omorat vreo 30 de oi. Dosarele de paguba au fost respinse și derogarea nu a fost aprobată. Ăștia suntem și de astfel de oameni suntem conduși. Imaginați-vă, dacă aici, în zona de șes-luncă, există atâția urși și sunt atatea evenimente, ce o fi în Secuime, Brașov, Argeș etc….”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mimilusa

    marți, 17.08.2021 at 10:08

    Nu va mai satura pamantul de atatea crime. Ce ai cautat aia ai gasit. Mai lasati animalele in pace

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax