Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum ar putea fi eliminate microplasticele din apa potabilă. Ce au descoperit specialiștii. Studiu

Publicat

Un nou studiu a analizat cum ar putea fi eliminate microplasticele din apă. Acestea sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 milimetri.

Prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea sunt eliminate aproximativ 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată. Este concluzia unui nou studiu publicat în jurnalul Environmental Science and Technology Letters, transmite Live Science.

Microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 milimetri, conform Administraţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA).

Acestea au devenit imposibil de evitat. Sunt omniprezente în apele mărilor şi oceanelor, chiar şi în atmosferă, precum şi în apa îmbuteliată, potrivit Agerpres.

Metode practice de eliminare a microplasticele din apă

Studiile cu privire la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea umană sunt încă prea puţine şi inconcludente, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Deocamdată unele tipuri de reziduuri plastice sunt considerate inofensive. Altele, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamaţii la nivelul intestinului. În cazul testării pe şoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea.

În cadrul noului studiu oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra găsirii unor metode practice de eliminare a microplasticele din apă.

„Consumul apei fierte, o veche tradiţie în unele ţări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătăţii umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanţe chimice şi marea majoritate a substanţelor biologice. Însă, deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano şi microplasticelor din apa plată”, scriau autorii studiului în motivarea cercetării.

Teste pe mostre de aplă plată

Pentru a verifica ipoteza de cercetare, au fost testate mai multe mostre de apă plată ce conţineau numeroase dintre mineralele care se află de obicei în apă

  • precum şi trei dintre cele mai comune particule microplastice – polistiren, polietilen şi polipropilen.

De asemenea, cercetătorii au variat „duritatea” apei din mostrele folosite, modificând concentraţia de carbonat de calciu.

Mostrele de apă au fost fierte timp de 5 minute şi apoi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere drastică a particulelor microplastice.

În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare reducerea a ajuns până aproape de 90% pentru că prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat

  • reţinând particulele de plastic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. RAUL MASON

    luni, 04.03.2024 at 23:59

    CE DESTEPTI =]] DACA PUN UN PET SI IL FIERB SE ELIMINA ATUNCI:))

    UNDE NAIBA SE NASC EXPERŢII LUI PESTE STRICAT ? (AM PLATIT EU SA VA MINTA)

    TREBUIE SA FIE TAMPIT ACEL OM CARE II CREDE :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax