Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum ar putea fi redeschise școlile. Rafila: reluarea cursurilor gradual, mai întâi studenții și liceenii. Alte variante

Publicat

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății și șeful Societăţii Române de Microbiologie, spune că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar trebui făcută gradual, iar primii să fie liceenii și studenții. Acesta a precizat că variante pentru începerea școlii după 15 mai au fost discutate în ședință tehnică la Guvern.

Rafila a explicat că abia într-o a doua fază ar fi bine să revină la cursuri și elevii de clase primare şi gimnaziu. Pentru toți cei care revin în școlile publice, Rafila a recomandat înjumătăţirea efectivelor din fiecare clasă şi decalarea pauzelor, plus un program alternativ sau prelungit.

Rafila consideră că elevii din clasele mai mari pot urma și întelege mai ușor regulile de igienă și distanțare socială.

În ceea ce-i privește pe copiii mai mici, în cazul lor utilizarea măștilor o să fie dificilă, pentru că ei nu înțeleg din ce cauză trebuie ținute. În cazul lor, autoritățile române se vor uita ce fac și alte țări, mai ales că România are un decalaj în privința epidemiei.

“Nu știu cum o să facă un copil de clasa a treia, de exemplu, cum o să poarte mască, în timpul programului școlar. E mult mai greu să-l convingi că trebuie să poarte masca și că masca, mai mult, trebuie purtata corect, că nu trebuie mișcată de pe față, nu trebuie atinsă cu mâna. Lucrurile astea sunt mai greu de făcut de către un copil mic. Este vorba de nivelul de înțelegere, care este diferit”, a declarat Rafila la Europa FM.

Programul acestor unități de învățământ trebuie însă regândit. Trebuie gândită o soluție în care jumătate din efectivul claselor sau al grupelor să fie prezent în același timp. Se poate face prin programe alternative sau prin prelungirea programului actual și fiecare școală poate decide flexibil o astfel de formulă.

„Ne gândim să facem niște ghiduri, care să îndrume inspectoratele școlare sau universitățile, încât să se diminueze riscul de transmitere.

Eventual, elevii să vină prin rotație la scoală. Elementul esențial o să fie numărul de elevi din clasă. E bine să nu depășim numărul de 15 elevi, ca să permitem spațierea lor în clasă”, a spus Rafila.

El a arătat că și pauzele vor trebui decalate, astfel încât să nu iasă toți elevii odată.

Totodată, luarea temperaturii la intrarea în școală sau la locul de muncă ar putea fi o măsură simplu de implementat.

surse: digi24.ro, europafm.ro, edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax