Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum aţi putea scăpa de factura la gaz. Un albaiulian a găsit o metodă revoluţionară de izolare termică a caselor

Publicat

sorin macarie inventie izolatie Un albaiulian a găsit o metodă de izolaree termică a caselor prin care factura la gaz ar putea fi eliminată complet. Izolarea apartamentelor şi a caselor a devenit o preocupare pentru tot mai mulţi proprietari care doresc să plătească mai puţin la încălzire.

Pereţii caselor izolaţi după modelul realizat de Sorin Macarie ar putea fi încălziţi cu energie solară. Sistemul presupune un perete de sticlă, perdea rotativă care este o reţea de transformare a energiei solare în energie termică şi un izolator cum ar fi polistirenul.

Sorin Macarie are din 1991 o firmă în Alba Iulia care se ocupă şi cu cercetare în domeniu. În 1996 a realizat în premieră europeană un sistem electronic de ţesut covoare iar acum studiază o nouă metodă de izolare termică care presupune încălzirea zidului cu energie solară şi înmagazinarea în pereţii casei.

Acest tip de izolaţie care costă 20 de euro pe metru pătrat ar putea să ne scutească de factura pentru încălzire. Investiţia ar trebui să se amortizeze în patru-cinci ani.

Sistemul testat de albaiulian este realizat dintr-un perete de sticlă şi o perdea rotativă care este de fapt o reţea de transformare a energiei solare în energie termică. Sub aceste două straturi este aplicat un izolator clasic, vată minerală sau polistiren. Sistemul poate fi aplicat atât la blocurile de locuinţe cât şi la case. Această izolaţie încălzeşte peretele, iar o parte din căldură este înmagazinată în zidul casei.

„Dacă afară este o temperatură mică, chiar sub zero grade Celsius şi este o zi însorită temperatura peretelui poate ajunge la peste 60 de grade Celsius. Reţeaua poate transfera atât energia solară cât şi energia telurică sau hidraulică. Din estimările de până la acest moment, pe soare, transferul este de 0,2 kw pe metru pătrat, căldură care se înmagazinează în perete“, a explicat Sorin Macarie.

Albaiulianul este de părere că la 1.000 de ore de soare pe an pentru încălzirea unui metru pătrat din masa unei case normale se pot economisi 20 de metri cub de gaz. Pentru acest nou tip de izolaţie foarte important este peretele sudic care captează energia solară prin acesta iarna casa ar atrage orice flux termic exterior, având mai multe elemente în sistemul de stocare. Pe timp de vară peretele ar respinge orice căldură din exterior şi ar păstra o atmosferă răcoroasă. Primăvara și toamna, casa ar putea fi programată să absoarbă fluxuri termice după necesar. „Din păcate arhitecţii nu au cunoştinţe despre energiile verzi şi despre modul în care se poate construi o casă care să consume cât mai puţină energie. De exemplu, o parte a acoperişului ar trebui realizată în unghi de iarnă, adică în unghi de 60 de grade pentru a putea fi acoperite cu panouri solare. Iar peretele sudic izolat“, a explicat Sorin Macarie.

Invenţia albaiulianului a fost brevetată de anul trecut, iar metoda este aplicată deja în România şi Ungaria.

sursă: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax