Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum aţi putea scăpa de factura la gaz. Un albaiulian a găsit o metodă revoluţionară de izolare termică a caselor


Publicat

sorin macarie inventie izolatieUn albaiulian a găsit o metodă de izolaree termică a caselor prin care factura la gaz ar putea fi eliminată complet. Izolarea apartamentelor şi a caselor a devenit o preocupare pentru tot mai mulţi proprietari care doresc să plătească mai puţin la încălzire.

Pereţii caselor izolaţi după modelul realizat de Sorin Macarie ar putea fi încălziţi cu energie solară. Sistemul presupune un perete de sticlă, perdea rotativă care este o reţea de transformare a energiei solare în energie termică şi un izolator cum ar fi polistirenul.

Sorin Macarie are din 1991 o firmă în Alba Iulia care se ocupă şi cu cercetare în domeniu. În 1996 a realizat în premieră europeană un sistem electronic de ţesut covoare iar acum studiază o nouă metodă de izolare termică care presupune încălzirea zidului cu energie solară şi înmagazinarea în pereţii casei.

Acest tip de izolaţie care costă 20 de euro pe metru pătrat ar putea să ne scutească de factura pentru încălzire. Investiţia ar trebui să se amortizeze în patru-cinci ani.

Sistemul testat de albaiulian este realizat dintr-un perete de sticlă şi o perdea rotativă care este de fapt o reţea de transformare a energiei solare în energie termică. Sub aceste două straturi este aplicat un izolator clasic, vată minerală sau polistiren. Sistemul poate fi aplicat atât la blocurile de locuinţe cât şi la case. Această izolaţie încălzeşte peretele, iar o parte din căldură este înmagazinată în zidul casei.

„Dacă afară este o temperatură mică, chiar sub zero grade Celsius şi este o zi însorită temperatura peretelui poate ajunge la peste 60 de grade Celsius. Reţeaua poate transfera atât energia solară cât şi energia telurică sau hidraulică. Din estimările de până la acest moment, pe soare, transferul este de 0,2 kw pe metru pătrat, căldură care se înmagazinează în perete“, a explicat Sorin Macarie.

Albaiulianul este de părere că la 1.000 de ore de soare pe an pentru încălzirea unui metru pătrat din masa unei case normale se pot economisi 20 de metri cub de gaz. Pentru acest nou tip de izolaţie foarte important este peretele sudic care captează energia solară prin acesta iarna casa ar atrage orice flux termic exterior, având mai multe elemente în sistemul de stocare. Pe timp de vară peretele ar respinge orice căldură din exterior şi ar păstra o atmosferă răcoroasă. Primăvara și toamna, casa ar putea fi programată să absoarbă fluxuri termice după necesar. „Din păcate arhitecţii nu au cunoştinţe despre energiile verzi şi despre modul în care se poate construi o casă care să consume cât mai puţină energie. De exemplu, o parte a acoperişului ar trebui realizată în unghi de iarnă, adică în unghi de 60 de grade pentru a putea fi acoperite cu panouri solare. Iar peretele sudic izolat“, a explicat Sorin Macarie.

Invenţia albaiulianului a fost brevetată de anul trecut, iar metoda este aplicată deja în România şi Ungaria.

sursă: adevărul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: 900 de persoane vaccinate în județ, în ultimele 24 de ore. Nu au fost semnalate reacții adverse imediate

Publicat

În județul Alba au fost vaccinate 900 de persoane, în ultimele 24 de ore. Potrivit DSP Alba, nu au fost înregistrate reacții adverse sau pierderi de vaccin.

~Luni, 25 ianuarie, în județul Alba au fost realizate 900 de imunizări anti-COVID, astfel: 534 în centrele de faza II (60 la Sebeș, 60 la Blaj, 60 la Câmpeni, 60 la Aiud, 60 la Cugir, 234 la Alba Iulia); 366 în centrele de faza I (spitale) din care 349 reprezintă rapeluri (a doua doză de vaccin).

Nu au existat doze irosite și nu au fost raportate reacții adverse imediate”, transmite DSP.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Stadiul lucrărilor de reabilitare termică a Școlii Generale din Teiuș. Proiect de peste 3,3 milioane de lei

Publicat

Școala Generală din Teiuș va fi reabilitată termic printr-un proiect de peste 3,3 milioane de lei.

Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit. Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. 

„Lucrările demarate la Școala Generală Teiuș, corpul de clădire aferent claselor V- VIII, un proiect amplu de reabilitare termică a școlii teiusene, în valoare de peste 3,3 milioane lei vor genera un confort termic și o ventilație corespunzătoare pentru copiii noștri și cadrele didactice ce desfășoară activități în școală, în paralel cu scăderea consumului de gaz și energie electrică, prin folosirea celor mai noi tehnologii în domeniu (panouri foto-voltaice, pompe de caldură, etc).

Lucrarea a demarat prin realizarea termosistemului pardoselelor și va continua conform proiectului tehnic cu celelalte lucrări de înlocuire și izolație”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș. 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Imagine emoționantă cu Dorin și Miky, pompierul din Alba și cățelul pe care acesta l-a salvat din apa înghețată a Târnavei

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne a postat pe contul de Facebook al instituției o fotografie cu un pompier din județul Alba, împreună cu câinele pe care acesta l-a salvat din apele Râului Târnava Mare. 

”Se numește Dorin, are 36 de ani și, nici nu avea cum altfel, este un mare iubitor de animale.

El este pompierul care săptămâna trecută l-a salvat, din apele Râului Târnava Mare în care căzuse, pe Miky, un cățel din rasa Malamut de Alaska.

Citește și: VIDEO: Momentul în care un câine căzut în apele înghețate ale râului Târnava Mare este salvat de pompierii din Blaj

Cei doi s-au revăzut la sediul unității de pompieri, iar Dorin i-a promis noului său prieten că, pe lângă cele două pisici pe care le are acasă, în curând va avea și un câine!” au scris pe Facebook, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Momentul emoționant cu salvarea câinelui în vârstă de 8 ani din apele înghețate a fost surprins de unul dintre salvatorii chemați să intervină la fața locului.

Sursă video: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Braconieri sancționați de jandarmii din Alba, după ce au fost prinși pescuind fără permis. Ce amenzi au primit

Publicat

În urma unor acțiuni de combatere și prevenire a pescuitului ilegal, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe persoane au fost sancționate de jandarmii din Alba cu amenzi cuprinse între 300 și 800 de lei, precum și cu avertisment, pentru încălcarea prevederilor legale privind pescuitul și acvacultura.

Pe timpul acestor acțiuni ce au avut loc pe râul Mureș, în localitățile Zărești, Teiuș, Aiud, Ocna Mureș și Lunca Mureșului, șase persoane cu vârste cuprinse între 32 și 75 de ani, originare din județele Hunedoara, Cluj și Alba, au fost depistate pescuind fără a deține permis de pescuit, iar una dintre acestea pescuind cu lansetă cu plasă monofilament.

Pe timpul acestor acțiuni au fost desfășurate și activități de informare și prevenție, cu privire la faptele ce constituie contravenții sau infracțiuni în domeniul pescuitului și sancțiunile care se aplică în cazul nerespectării prevederilor legale.

„Astfel de acțiuni vor continua și în zilele următoare. Recomandăm persoanelor pasionate de pescuit să studieze prevederile Ordonanței de urgență 23/2008 privind pescuitul și acvacultura”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate