Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum au fost diagnosticați greșit Sorina Pintea și Mircea Hava. Două cazuri care arată DEZASTRUL din sistemul de sănătate


Publicat

Când era ministru al Sănătății în funcție, Sorina Pintea a pățit ceva ce li se întâmplă multor români care se duc din doctor în doctor, primesc un tratament greșit și abia într-un final află boala reală de care suferă și ajung să urmeze tratamentul corect. Asta, într-un caz fericit. Ceea ce a trăit Sorina Pintea a trăit și fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, și el diagnosticat greșit anul trecut, o situație care i-a pus în pericol viața.

Cei doi sunt persoane publice, astfel încât cazurile lor devin cunoscute mai rapid, însă foarte mulți români primesc tratamente și diagnostice greșite, cauzate de analize greșite. Sorina Pintea și-a povestit pe larg experiența traumatizantă pentru ea și pentru familie, precum și timpul prețios pierdut până la ajunge la un tratament adecvat. 

De cealaltă parte, deși nu și-a spus povestea public, Mircea Hava a pățit la fel. A făcut mai multe analize în țară, la Alba Iulia și la Cluj-Napoca. A primit chiar un tratament care, paradoxal, îi făcea rău din cauza diagnosticului greșit. A fost perioada în care primarul (pe atunci) din Alba Iulia ducea vizibil o boală grea, pentru care tratamentele nu funcționau. Până la urmă, a apelat la o clinică din Austria, unde a fost diagnosticat corect și a putut urma ulterior un tratament adecvat.

Povestea fostului ministru Pintea a devenit publică, fiind relatată de mai multe ziare online și televiziuni. Redăm mai jos povestea ei, așa cum rezultă din declarațiile publice pe care le-a făcut pe acest subiect.

 • „Nu ştia boala cu cine se pune. Şi pentru mine a fost un şoc. Trebuie să recunosc că a fost pentru a doua oară în viaţa mea când m-am simţit descumpănită şi dezorientată puţin. Am primit un diagnostic ciudat, un diagnostic care m-a pus pe gânduri, dar să încep cu începutul. În luna iulie 2019 mi-au apărut nişte pete pe faţă, identice, pe ambii obraji. M-am dus la un dermatolog ca orice om normal, mi s-a spus că am o dermatită, am primit unguente, şi m-am dus în vacanţă la începutul lui august. Am venit acasă, pentru că semnele nu treceau, am consultat un al doilea dermatolog care mi-a schimbat unguentul, dar tot unguent a fost, apoi au început să-mi apară pete pe mâini. M-am dus la al treilea dermatolog şi am primit două tipuri de unguente, unul pentru mână şi unul pentru obraji. Am fost apoi în delegaţia oficială, în septembrie, cu primul ministru al României, în America şi acolo am început să mă simt foarte rău. Eram obosită, dar am pus-o pe seama fusului orar, a oboselii de la minister, mă rog. Nu credeam că sunt bolnavă. Adică să am altceva. Am revenit în ţară şi am început să mă simt din ce în ce mai obosită.
 • În 25 octombrie, dimineaţa, îmi aduc foarte bine aminte datele pentru că am făcut aşa, nişte legături. M-am trezit şi nu puteam să-mi desfac mâinile. Nu puteam să-mi ridic mâna stângă, mâna stângă şi piciorul stâng erau cele mai afectate. M-am gândit că trebuie să consult un reumatolog.
 • Mi-am făcut o programare la doamna profesor Ruxandra Ionescu de la Sf. Maria şi m-am dus la dânsa. Mi-a spus, aveţi o miozită, luaţi un antiinflamator şi faceţi setul acesta de analize. Luni, 4 noiembrie, Guvernul Orban a fost votat în Parlament deci eram ocupată, trebuia să-mi adun lucrurile din birou, trebuia să mă pregătesc de plecare, aşa că am amânat din nou pentru dimineaţa zilei de 5 noiembrie. Înainte să predau ministrului Costache ministerul, am fost să-mi recoltez analizele şi mi-am văzut de treburile zilnice. După-amiază am primit analizele şi le-am trimis doamnei profesor, care mi-a spus la telefon că este o dermatomiozită, că 80 la sută din pacienţi ascund un neoplasm şi că ar fi bine să-mi fac un computer tomograf. La care eu am fost foarte … zic, ce fel de computer tomograf? Dar foarte calmă. Şi a spus, păi, la tot corpul. În acel moment am realizat. A fost momentul în care am realizat ce se întâmplă.
 • Eram cu soţul meu şi i-am spus că nu pot să amân până dimineaţă investigaţia, aşa că mi-am făcut în seara respectivă investigaţia, am fost norocoasă şi sunt, recunosc, şi am dormit cumva liniştită pentru că nu se vedea nimic în afară de o mică afectiune pulmonară pentru că, ulterior am citit că în dermatomiozită complicaţiile grave sunt la plămâni, inimă şi esofag.
 • A urmat o noapte albă în care mi-am reanalizat priorităţile, cum ar veni, dar primul lucru la care m-am gândit a fost că nu am voie să-mi abandonez copiii, cei trei copii, unul dintre ei a fost deja abandonat de o mamă şi nu puteam să o abandonez şi eu”, a mai spus Sorina Pintea.
 • Am început pulscorticoterapia, se face o terapie-şoc, asta am aflat şi eu ulterior, prima perfuzie am făcut-o la Bucureşti apoi am venit în Baia Mare. Primele două săptămâni în Baia Mare mi-am luat concediu de odihnă, apoi concediu medical, pentru că a fost nevoie, dar veneam la birou. Aţi observat că biroul meu este la etajul întâi, există nişte scări, nu puteam să urc scări, acasă mă îmbrăca soţul meu, nu puteam să urc, să cobor scări, era ciudat şi mă aşezam în faţa scărilor şi ziceam, acum eu trebuie să ajung la birou la etajul întâi. Nu mă întrebaţi cum ajungeam, dar ajungeam. După prima cură de puls, corticoterapie, analizele nu arătau foarte bine, semn că nu răspundeam foarte bine la tratament şi atunci s-a trecut la terapia de linia a doua, imunoglobuline.
 • În data de 3 februarie, când am ales să vorbesc despre boală, am primit rezultatele ultimelor analize care arătau că boala este în remisie. Deci totul este în limite normale, mare, foarte mare bucurie”, spus Sorina Pintea, într-un interviu pentru România Tv.
 • Stresul a fost cauza, am discutat şi acest aspect cu medicii, pentru că bolile autoimune au în spate o chestiune genetică, care nu există la mine, neoplasm care nu există, o boală infecţioasă care nu există, stresul care a existat. Acum, privind în urmă la ultimele trei luni parcă n-am fost eu, parcă nu mi s-a întâmplat mie, pentru că mă simt din ce în ce mai bine, normal că pot să vorbesc aşa, dar cred că asta este cel mai greu de acceptat, nu accepţi că ţi se întâmplă ţie, nu e vorba despre tine, ţie nu ţi se poate întâmpla, dar ţi se poate.
 • Copiii au aflat când am venit acasă. Nu le-am spus chiar imediat, am spus că nu mă simt bine, am zis că sunt obosită, dar până la urmă sunt copii mari. Cel mai greu a fost pentru mine să nu mă pot juca cu fetiţa mea de trei ani şi jumătate, care nu înţelegea de ce mama nu se joacă cu ea, de ce nu ne jucăm de-a alergatul prin casă, i-am explicat că mama are o problemă şi, în momentul în care într-o seară a văzut că sunt pansată la mână, am făcut o biopsie musculară, a spus: în momentul, în care o să luăm pansamentul o să te poţi juca cu mine? Mă rog, peltic, aşa cum vorbeşte ea. Atunci m-a marcat aşa. Asta m-a durut foarte tare că nu puteam să explic de ce nu pot. Şi zicea, hai, mama, hai, ridică-te! Au fost perioade în care plecam de la spital şi după-amiaza nu mă mai puteam ridica din pat.
 • După prima cură de puls corticoterapie, când am văzut analizele, nu-mi venea să cred că nu răspund la tratament şi atunci a fost foarte ciudat, mă trezeam noaptea să iau medicamentele şi mă duceam într-un colţ al casei şi plângeam, pentru că soţul meu era foarte vigilent, se trezea la orice mişcare, a fost şi el puţin speriat la început şi încercam să nu transmit povara.
 • Copiii când veneau la mine zâmbeam, ne amuzam, ei erau obişnuiţi să glumească cu mine şi o făceau în continuare, dar şi ei plângeau pe ascuns, pentru că am aflat ulterior. Dar nicio clipă nu m-am gândit că n-o să fiu bine. Nicio clipă. M-am gândit că va dura un pic mai mult tratamentul… Nici când mi s-a spus că s-ar putea să ascund un neoplasm, am zis ok, asta este, se tratează. Bine că o să-l descopăr în faza incipientă”, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii. Sorina Pintea a dezvăluit abia la începutul acestei luni boala de care suferă. Pintea suferă de dermatomiozită, fiind diagnosticată în ultima parte a mandatului.

Sursă: Libertatea.ro RomaniaTV, B1TV, Digi24, Facebook Sorina Pintea OficialȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Care este totalul amenzilor uriașe din perioada stării de urgență și ce sumă au plătit românii. Anunțul ministrului Florin Cîțu

Publicat

În perioada stării de urgență, românii care nu au respectat regulile impuse de Guvern au primit în total amenzi în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei, dar au plătit în jur de 100 de milioane.

Calculul îi aparține ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a declarat vineri seară că s-a încasat la buget abia a șasea parte din aceste amenzi.

Este vorba de amenzile uriașe stabilite prin OUG 34/2020 ,care prevedea sume cuprinse între 2.000 la 20.000 de lei pentru nerespectarea restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență.

Însă în 6 mai, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra articolului 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999.

Astfel, amenzile uriașe au fost declarate neconstituționale.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO VIRAL: Agresor pus la pământ de un polițist, dintr-o singură mișcare, la Constanța

Publicat

Un bătăuş a fost pus la pământ de un polițist, dintr-o singură mişcare. Incidentul a fost filmat de o cameră de supraveghere. Totul s-a produs pe o stradă din municipiul Constanţa.

Agresorul a fost încătuşat apoi de poliţiştii sosiţi la faţa locului.

Imaginile cu intervenţia poliţiştilor au fost postate pe pagina de Facebook Poliţişti – Uniţi suntem Puternici.

În clipul video se observă că agresorul îl lovea pe un individ căzut la pământ. În jurul celor doi erau şi alte persoane.

la faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie, iar un agent a intervenit rapid, punându-l la pământ de bătăuş.

„Victima, salvată de poliţişti.

Pe imagini se vede că victima este căzută la pământ, iar agresorul o loveşte în repetate rânduri în cap.

Poliţiştii au sosit imediat şi l-au încătuşat pe agresor”, au scris pe Facebook, cei care au postat imaginile.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare importantă pentru români. Data de naștere a bisericilor creștine

Publicat

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. În 2020, Rusaliile se sărbătoresc de către creștinii ortodocși în data de 7 iunie. 

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.

Vezi și De unde vine cuvântul Rusalii şi care e legătura cu RUSALKA şi Rusia. Se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la Paşte

Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este considerată data de naștere a Bisericii Creștine, fiind sărbătorită în fiecare an într-a opta duminică de după Paște.

Esența aceastei zile din an înglobează coborarea Sfantului Duh asupra Apostolilor precum și asupra Bisericii creștine.

Citește și Mesaje, Felicitări, Urări și SMS-uri de Rusalii pentru cei dragi. Ce nume se sărbătoresc cu acest prilej

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului (Ex 23, 16; Num 28, 26; Lv 23, 16), numită și „Sărbătoarea săptămânilor” Șavuot (Ex 34, 22; Lv 23, 15). Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt (Ex 19, 1-16).

Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos.

Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale (cf. Gal 5, 22). Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.

Semnificația Rusaliilor creștine :

 • revărsarea eshatologică a Duhului Sfânt (cf. Ioel 3, 1-5, citat de Petru în cuvântarea sa din Fapte 2)
  încununarea Paștelui lui Hristos, prin revărsarea Duhului asupra apostolilor
 • adunarea comunității mesianice, potrivit profețiilor
 • deschiderea Bisericii către toate popoarele
 • începutul misiunii

Această sărbătoare cu dată mobilă mai este cunoscută și sub denumirea de Rusalii sau Cincizecime (datorită celor cincizeci de zile dintre Paște și Rusalii).

Se poate afirma că Sărbătoarea populara a Rusaliilor a fost preluată de la români, fapt susținut de însuși etimologia cuvântului.

Romanii, an de an, în prima jumătate a lunii mai comemorau “Rosalia” – Sărbătoarea Rozelor, aceasta fiind dedicata atât trandafirilor (adică vieții și frumuseții), cât și cultului morții. Ulterior, aceasta sărbătoare a fost preluată de către daci în timpul cuceririlor romane.

Dacii au luat Rosalia și au transformat-o pe parcursul timpului într-o sărbătoare formată din nouă zile, sărbătoare și ea tot ambivalentă: pe de-o parte se comemorau morții prin pomene funerare bogate, iar pe de alta, se celebra noul cult solstițial al soarelui menit să aducă recolte bogate, prosperitate și sănătate.

În acest mod, împreună cu încărcătură de elemente precreștine, Rosalia a fost absorbită de către cultura populara românească fiind ulterior asimilată cu sărbătoarea Coborârii Sfântului Duh.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Târgul de vechituri din Alba Iulia se redeschide. Reguli pentru clienți și vânzători, la talcioc

Publicat

Târgul de vechituri din Alba Iulia se redeschide duminică 7 iunie, după ce a fost închis aproximativ trei luni, din cauza pandemiei de coronavirus. 

Redeschiderea târgului se va face, totuși, în condiții speciale. Mai exact, vânzătorii sunt obligați să păstreze distanțarea socială între tarabe sau locurile în care își expun marfa. 

Mai mult de atât, cei care vând vor fi obligați să poarte mască. Administratorii talciocului se vor asigura că vânzătorii iau măsura distanțării sociale, iar echipaje de la Poliția Locală vor supraveghea zona.

De asemenea este recomandat ca și clienții și vizitatorii târgului de vechituri să poarte măști de protecție.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate