Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum au reușit hackerii ucraineni să înșele un bărbat din Alba, pe internet. Ce nume de cont au identificat polițiștii în anchetă

Publicat

Un bărbat din Alba a căzut în plasa hackerilor ucraineni, care au reușit să îi tragă o sumă de bani de pe card, după ce bărbatul în cauză a postat un anunț de vânzare pe OLX.

Mai exact, bărbatul a scos la vânzare un aparat foto și după un timp a fost contactat pe WhatsApp, de un un cont care teoretic aparținea unei femei. Modalitatea în care hackerii din Ucraina au acționat a fost detaliată de procurorii din Sebeș, care din lipsă de alte probe au decis să renunțe la urmărirea penală. Judecătorii au admis în data de 21 iunie 2022, renunțarea la urmărirea penală.

Persoana păgubită a reușit să își recupereze banii.

Cum au acționat hackerii

Potrivit motivării instanței, motivare disponibilă pe rejust.ro, persoana vătămată  ”a declarat că, în data de 03.05.2021, a postat un anunț pe site-ul OLX.ro, cu privire la vânzarea unui aparat de fotografiat, marca Nikon, la prețul de 1800 de lei.

În aceeași zi, a fost contactat, prin whatsupp, de către o persoană necunoscută, de la numărul de telefon, care avea la poza de profil o fotografie cu o persoană de sex feminin și care i-a spus că dorește să cumpere produsul, trimițându-i un link pentru ca persoana vătămată să-l acceseze și să introducă datele cardului, pentru a-i fi transferată suma de bani, reprezentând contravaloarea produsului.

Persoana vătămată a accesat acel link, a introdus datele cardului, i s-a cerut confirmarea unei tranzacții, pe care a confirmat-o, iar ulterior, a observat faptul că a fost efectuată o tranzacție în valoare de 300 de lei, către comerciantul Transfer.

În aceeași zi, persoana vătămată a luat legătura cu tatăl său, care a sunat la BT pentru blocarea cardului. Din procesul-verbal de investigații/ 17.05.2022, rezultă că tranzacția reclamată de persoana vătămată, a fost trimisă în contul cetățeanului ucrainean Kamila Voronina. Iar contul pe aplicația Transfer a fost deschis pe numele susnumitei la data de 01.05.2021, ora 11. 19.39, cu două zile înainte de data comiterii faptei sesizate, iar în prezent contul este închis, existând posibilitatea ca persoanei respective să-i fi fost folosite datele de identificare de către autorii comiterii faptei, pentru crearea acestuia.

Totodată, din informațiile comunicate de către IJ’I’AI, nu au rezultat date care să conducă la identificarea autorilor sau care să poată fi coroborate cu celelalte probe existente în cauză”, se arată în documentul citat.

Drept urmare, deoarece persoana vătămată și-a recăpatat banii sustrași din cont și pentru că nu au mai existat și alte date în dosar, procurorii au considerat că nu mai există interes public în continuarea achetei.

În data de 21 iunie, magistrații Judecătoriei Sebeș au admis cererea de renunțare la urmărirea penală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax