Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum confisca Armata Roșie vinul locuitorilor sași din Aiud, în 1945. Transport cu camioane și soldați

Publicat

Arhivele Alba au publicat un document (proces-verbal al Poliției Aiud), datat 2 aprilie 1945, în care se descrie cum a fost predat vinul confiscat de la locuitorii sași, către Armata Roșie.

„Am fost chemați de către Organizația Partidului Comunist, Secția, spre a preda cheile dela pivnița din strada Mihai Viteazul nr. 6 unde a fost sigilat o cantitate de vin (…) întrucât acest vin urmează a fi ridicat de către dl locotenent Timofei, dela Spitalul Sovietic nr. 25341 Alba-Iulia, care i-a fost repartizat de către dl. Muscalagiu, conducătorul Organizației Comuniste din Jud. Alba, cu ocazia sosirei sale în localitate.

Având în vedere și ordinul verbal al D-lui șef al Comisariatului, ne-am transportat în strada Mihai Viteazul nr. 6 unde am găsit pe dl lt Timofei, dela Spitalul Militar Sovietic nr. 25341 Alba-Iulia, venit cu două camioane și butoaie, cu soldații necesari.

Față cu cele de mai sus, subsemnatul am predat cheile d-lui Lt. Timofei față cu delegații Partidului Comunist din Aiud, mai jos semnați, care a luat în primire 25 de butoaie înscrise în procesul-verbal de inventariere (…) au fost lăsate la dispoziția d-lui avocat Pădurean, care a fost chemat și a asistat la această predare, urmând ca d-sa să și le ridice a doua zi.

Dl. Lt. Timofei dela Spitalul Sovieti np. 25341 Alba-Iulia ne-a lăsat o dovadă de primire a celor 25 de vase cu vin și a celor 22 butoaie goale, pe care le va restitui proprietarului după ce va ridica tot vinul aflat în pivniță”, scrie în documentul publicat de Arhivele Alba.

Sursă foto: Arhivele Alba. Fond: Prefectura judeţului Alba – CASBI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 30.09.2022 at 20:21

    Acum vedem cu ce madicament se tratau bolnavii la spitalul militar. Şi probabil dădea roade.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax