Connect with us
Publicitate

BLAJ

Cum explicau meteorologii starea vremii la Blaj, acum 130 de ani: ”Ceriulu înroșitu e semnu de vântu”

Publicat

meteo vechi

Starea vremii era, așa cum este și acum, motiv de îngrijorare pentru locuitorii de acum 130 de ani ai acestor locuri. Pentru că, pe vremea aceea nu existau alerte medeo și coduri de toate culorile, oamenii trebuiau să cunoască singuri semnele apropierii unei furtuni sau cele ale unui timp frumos.

Metoda de a citi vremea se transmitea din generație în generație, dar era explicată și în ziarele vremii, de meteorologii secolului 19. De exemplu, în ziarul Unirea, apărut la Blaj în 1891, cititorii erau învățați ce înseamnă culorile de pe cer și cum va fi vremea în următoarele ore, în funcție de acestea. Reprezentanții Serviciului județean Alba al Arhivelor Naționale, au descoperit un asemenea articol, savuros prin limbaj și conținut.

”Prevederi ale timpului. Cu câtu ceriulu va fi mai albastru deschisu și mai strlucitoru, cu atâtu mai vârtosu e semnu de timpu bunu.

Norii negri mici vestescu ploe, de asemenea cei ce se ținu la înălțime și descindu fără a se împrăștia. Totu semnu de ploe e cându ceriulu e galbinu deschisu la apusulu sorelui; mai încolo cându sorele nu se vede așa strălucitoru din cauza aerului încărcatu de aburi, și cându sorele arde tare; asemenea când e luna palidă, încunjurată de cu cercuri luminose; și mai alesu semnu de ploe e, cându cade negură în mai multe dile una după alta și se formează după negură, nori.

Ceriulu înroșitu e semnu de vântu și câte o dată și de ploe”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax