Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum faci diferenţa între viroză şi gripă. Simptome, riscuri şi recomandări

Publicat

gripa pneumonie

Gripa este o boală mai gravă decât viroza, astfel încât nu trebuie confundate cele două afecţiuni. Riscurile sunt majore în cazul copiilor mici, al persoanelor vârstnice sau al gravidelor dacă este vorba despre gripă.

Unul dintre motivele pentru care populația evită să se vaccineze este confuzia între viroze și gripe, spune Rodica Tănăsescu, președintele Asociației Naționale a Medicilor de Familie.

Potrivit acesteia, gravitatea mare și riscurile de deces apar în cazul gripei și tocmai de aceea gripa nu trebuie confundată cu virozele obișnuite.

„Dacă evoluția unei aparente răceli este severă, pacientul trebuie să meargă imediat la medic. Gripa dă o oboselă și o sfârșeala, dureri musculare, de cap, nas înfundat, tuse severă. Dacă starea generală a pacientului este relativ severă și nu permite o activitate normală, este recomandat să se meargă la medic”, a declarat Rodica Tănăsescu la Realitatea TV.

Virozele respiratorii nu sunt atât de contagioase precum gripa, iar complicaţiile sunt mai puţin severe. Complicațiile mari sau decesurile apar la pacienții cu boli deja existente, cum ar fi astmul bronșic.

Virusurile gripale pot genera epidemii – se îmbolnăvesc foarte mulţi oameni într-o zonă sau ţară – şi chiar pandemii (boala se extinde pe mai multe zone de pe glob).

Semne gripă

– gripa debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C);

– dureri de cap;

– uneori apar şi frisoane;

– tuse seacă (în gripă tusea poate persista şi 4 săptămâni, chiar dacă celelalte semne dispar);

– nasul curge;

– în cazul copiilor, pacientul nu este vioi;

Semne viroze

– în viroze, debutul este gradual;

– febra se situează sub 39 de grade C (în jur de 37 cu 5- 38 de grade C);

– tusea are o durată mai scurtă (câteva zile – o săptămână);

– frecvent, copilul strănută şi face roşu în gât;

– în cazul virozelor respiratorii, cele mai frecvente sunt formele uşoare sau medii, în timp ce în gripe predomină cele medii şi severe.

Tot mai multe czuri de gripă în România, dar și la nivel european. Doar în ultima săptămână, patru pacienți români au murit, iar la nivel național au fost confirmate 283 de noi cazuri de gripă.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax