Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Membri unei rețele de hoți de catalizatoare, condamnați pentru furt și tăinuire. Cum a vrut un inculpat să scape

Publicat

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă decizie în cazul a patru bărbați care erau specializați în furtul și vânzarea de catalizatoare. Doi dintre ei erau cei care furau, fiind numiți ”lăieții”, iar un alt inculpat alături de un alt bărbat se ocupau de vinderea lor, iar altul cumpăra. 

După ce hoții de catalizatoare au fost prinși, unul dintre ei a încercat să fugă din țară, dar a fost prins la Vama Nădlac cu o sumă mare de bani, și câteva catalizatoare furate în mașină.

În data de 9 ianuarie 2023, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă decizie. Doi au fost condamnați pentru furt calificat, iar cei care vindeau, pentru tăinuire.

De asemenea motivarea a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Unul dintre ei fura catalizatoarele alături de un minor, apoi le vindea către persoane la un preț mic. După ce erau cumpărate, la prețul mai mic acestea erau vândute mai departe.

Pentru furt a fost condamnat pentru furt, iar restul pentru tăinuire. Mai exact, ar fi cumpărat direct de la hoți sau de la intermediari catalizatoare furate.

”1. în noaptea de 12/13.05.2021, însoțit de suspectul minor la data faptelor, a sustras catalizatorul autovehiculului marca Iveco Dayli, cu numărul de înmatriculare parcat la data faptei pe str. Narciselor din Cugir;

2. în noaptea de 18/19.05.2021, a pătruns a sustras un catalizator de pe autovehiculul marca VW Crafter

3. în perioada 08.05.2021-26.05.2021, pe timp de noapte, însoțit de suspectul, minor la data faptelor, a pătruns în curtea stadionului Arena Cugir, situată pe strada Stadionului din Cugir, de unde au sustras catalizatorul de la autovehiculul marca Merceds Benz Sprinter, totodată încercând să sustragă catalizatorul maşinii marca Ducato, ambele aparţinând Clubului Sportiv Metalurgistul Cugir, precum şi catalizatorul autovehiculului marca Mitsubischi L 200 c

4. în noaptea de 09/10.05.2021, în intervalul orar 23:00 – 06:00, a sustras catalizatorul autoturismului marca Ford Focus în faţa imobilului din oraşul Cugir,

5. în noaptea de 22-23.05.2021, în intervalul orar 04:00 – 04:30, a sustras catalizatorul autoturismului marca BMW  în faţa imobilului din oraşul Cugir,

în cursul lunii mai 2021, împreună cu suspectul, minor la data faptelor, a sustras patru catalizatoare montate pe autovehicule marca Ducato ce se aflau parcate în parcarea unei societăți comerciale”, se arată în motivarea instanței.

Restul bărbaților condamnați au cumpărat catalizatoare fie de la cei care le furau, fie prin intermediari.

După ce au fost reținuți de polițiști, anchetatorii au controlat telefoanele suspecților și au descoperit discuțiile legate de bunurile furate. Cei care furau erau numiți ”lăieții”.

Unul dintre vânzători, la scurt timp după ce cei care furau au fost reținuți a încercat să plece în Franța, prin Vama Nădlac, cu 19.000 de euro împărțiti la el și la o persoană, dar și 27 de catalizatoare.

Inculpatul a purtat o discuție în aceeași dată, la ora 14:43:53, cu o persoană de sex masculin căruia i-a spus că va părăsi teritoriul României pentru două săptămâni, urmând să se afle în Franța, deoarece o parte din persoanele angrenate în activitatea sa infracțională au sustras bunuri din România și au fost reținute de către organele de urmărire penală.

Aproximativ 4 ore mai târziu, la ora 18:35:05 inculpatul a contactat telefonic persoana de sex feminin cu care discută în conversațiile redate anterior, căreia îi spune că a fost oprit de către organele de poliție în Vama Nădlac.

Având o atitudine agitată, inculpatul i-a comunicat persoanei de sex feminin că va pretinde că suma de bani deținută asupra sa este pentru achiziționarea unui autoturism, acesta fiind motivul pentru care părăsește teritoriul țării.

De asemenea, 4 minute mai târziu, inculpatul poartă o nouă conversație cu aceeași persoană, căreia îi spune că avea suma de 19.000 euro la el, pe care a împărțit-o între el și o persoană, deoarece avea doar 10.000 euro “declarați”. Cu privire la catalizatoare, din discuția menționată anterior rezultă că persoana de sex feminin îi recomandă inculpatului să declare că cele 27 de catalizatoare sunt “luate de la dezmembrări” și sunt, de fapt, tobe, aspecte pe care inculpatul le-a și declarat la acel moment.

În raport de cele ce rezultă din conversațiile purtate de către inculpat și redate în procesele-verbale anterior menționate, instanța reține că inculpatul cunoștea proveniența catalizatoarelor pe care le cumpăra, respectiv că acestea sunt bunuri furate, iar banii găsiți asupra sa în Vama Nădlac sunt bani obținuți din vânzarea ulterioară a catalizatoarelor sustrase, având deci o proveniență ilicită”, se arată în motivarea instanței.

În data de 9 ianuarie 2023, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o primă decizie în acest caz.

Cel care a furat catalizatoarele a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni închisoare în regim de executare, deoarece mai avea și alte pedepese.

Un alt inculpat din dosar cu mai multe condamnări a primit în total 4 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie, restul au primit pedepse de închisoare cu suspendare.

Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax