Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum încearcă băncile să-şi convingă clienţii să ia credite. Condiţiile pentru împrumuturi cu ipotecă, după scăderea dobânzilor

Publicat

Dificultăţile de ordin financiar şi ratele la bancă plătite cu greu şi, de multe ori deloc de unii clienţi care au avut de suferit din cauza crizei economice au afectat vânzarea de credite de către bănci şi au determinat o oarecare reticenţă a românilor de apelare la împrumuturi bancare. Unul dintre motive era faptul că nu se mai încadrau din punct de vedere al veniturilor pentru a primi credit ipotecar de la bancă. Însă acum, băncile încearcă să-i convingă prin condiţii “mai blânde” de creditare.

Asta înseamnă că, dacă înainte de recesiune era nevoie de trei salarii medii pe economie pentru un împrumut la achiziţionarea unui apartament cu două camere, acum este suficient puţin peste un salariu mediu: aproape 2.100 de lei.

Comparativ, acum cinci ani, pentru acelaşi tip de credit, venitul trebuia să fie de aproximativ 3.600 de lei. În plus, dacă ar fi luat, de exemplu 78.000 de euro credit, clientul ar fi dat înapoi 235.000 de euro.

Acum, pentru acelaşi apartament de două camere se împrumută 39.000 de euro şi dă înapoi aproape dublul sumei. Preţurile locuinţelor au scăzut la jumătate în ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, românii sunt încă reticenţi la contractarea de credite, ţinând cont că mulţi dintre ei încă nu au siguranţa locului de muncă şi au exemplele recente de fluctuaţie a cursului valutar şi a oamenilor care şi-au pierdut casele şi alte bunuri pentru că nu au putut plăti împrumuturile.

Totodată, prudenţă manifestă şi bancherii, care în ultimii ani au acumulat foarte multe împrumuturi cu restanțe mai mari de trei luni. Oamenii care aplică pentru credite trebuie să facă dovada că au venituri suficient de mari pentru a putea plăti ratele la timp.

Însă reprezentanţii băncilor susţin că aceste credite au devenit mai accesibile datorită scăderii dobânzilor şi se aşteaptă la o revenire pe piaţa acestora.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax