Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum începe școala luni, 8 noiembrie. Declarațiile ministrului Educației despre noile reguli

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezintă vineri detalii despre modul de începere a școlii de luni, 8 noiembrie.

Anterior, acesta anunțase că se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii, o condiție pentru începerea activității cu prezență fizică.

VEZI AICI LISTA ACTUALIZATĂ CU FIECARE UNITATE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN ALBA: LISTĂ: Cum încep școala elevii din Alba, luni. Cine merge la școală și cine rămâne acasă pentru ore online

Declarațiile ministrului:

Începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de invatamant va fi afișata pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB

Am trimis la modificare două ordine de ministru.

Se micșorează numărul  de note necesar încheierii mediei pentru fiecare elev. Vor putea fi încheiate în cazuri speciale dupa revenirea elevului, chiar daca se va întâmpla în semestrul II.

Vezi și Elevii și profesorii vor fi testați de două ori pe săptămână. Primele 9 milioane de teste vor ajunge în școli din 21 noiembrie

Reamintesc că elevii claselor a VIII-a o cu o teză mai puțin, iar cei din clasele de liceu de la patru teze câte aveau să ajung la trei teze cu excepția celor din învățământul profesional care aveau deja trei teze. Am transmis în teritoriu.

Este pregătit pentru semnare al treilea ordin care se referă la modalitatea de începerea școlii.

Pentru că școala va începe pentru toți elevii și pentru toți copiii din grădiniță în data de 8 noiembrie, mă refer aici la învățământul de stat și învățământul privat.

Este în curs de derulare ședința Comitetului Național pentru situații de urgență prin care se propune modificarea ordinului ministrului educației și ministrului sănătății în acest sens.

În foarte scurt timp va fi validată propunere, ordinul va fi semnat și va fi transmis către monitorul Oficial în vederea publicării astăzi cat mai curând posibil în așa fel încât pe parcursul acestei zile se poate exista ședințele de consiliu de administrație în fiecare școală.

Criteriul se referă la rata de vaccinare din fiecare școală și grădiniță.

Va exista posibilitatea în continuare ca la nivelul școlii să se trimita o cerere pentru ca școala să rămână în online chiar dacă are o rata de vaccinare de peste 60%.

Rata de vaccinare de peste 60% exista în 54% din școlile și grădinițele României.

În ședințele de astăzi se va actualiza această rată, aceste date se vor actualiza săptămânal, ziua de vineri va fi ziua de referință cu privire la rata de vaccinare.

Am luat în considerare rata de vaccinare la nivelul întregului personal, pentru că elevii interacționează nu doar cu profesorii și învățătorii.

Există doar 12 județe în care la nivel județean este sub 60%.

Școlile care au o rată de vaccinare sub 60 la sută vor începe școala în sistem online.

1,8 milioane de elevi vor începe școala fizic – este o cifră estimativă, din cei peste 2.9 milioane de elevi și preșcolari.

Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă în așa fel încât această procedură se poate fi diseminate către toate școlile din România pe parcursul săptămânii viitoare pentru ca imediat ce vor ajunge testele personalul din învățământ să știe în ce fel se vor administra aceste teste.

Administrarea unor teste non invazive pe bază de salivă excede competențele la Ministerul Educației dar sunt convins că vom primi sprijin din partea specialiștilor în sănătate, de la nivelul Ministerului Sănătății . important este că această procedură să fie cunoscută în toate școlile de săptămâna viitoare, înainte de a ajunge aceste teste.

Anterior, Cîmpeanu a precizat că rămân în vigoare și celelalte reguli – la apariția unui caz de COVID se suspendă cursurile în format fizic în clasa respectivă, iar dacă mai mult de jumătate din clase sunt în această situație toată școala trece în online.

De asemenea, dacă o școală, chiar dacă are rată de vaccinare mai mare de 60%, are motive întemeiate că nu poate asigura protecția sanitară, poate solicita continuarea cursurilor în regim online, a precizat ministrul.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, testele de salivă vor ajunge în școli după 21 noiembrie.

surse: hotnews.ro, edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax