Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum pot cere românii cu credite în lei, legate de ROBOR, scăderea ratei la împrumuturi. Ce pot solicita băncilor

Publicat

Românii cu credite în lei, legate de ROBOR, pot cere băncilor trecerea la IRCC și astfel pot beneficia de scăderea ratei la împrumuturi. Este vorba despre contractele de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019.

ROBOR este în continuă creștere și a depăşit deja pragul de 5%. Comparativ, IRCC este de trei ori mai mic (1,86%).

Printr-o cerere la bancă, clienții cu credite legate de ROBOR pot solicita trecerea de la ROBOR la IRCC. Între cei doi indici nu este doar o diferență de câteva luni, ci și de calcul. ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial, potrivit zf.ro.

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) le-a recomandat recent consuma­torilor cu credite legate de ROBOR să facă o cerere la bancă pentru trecerea la IRCC, la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii.

Vezi Cum se pot reduce ratele la credit, în cel mai simplu mod. Ce recomandă specialiștii financiari

Noul indice de referinţă IRCC a apărut în urma acuzaţiilor lansate de politicieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, care au culminat cu impunerea unei taxe pe activele băncilor.

Taxa bancară a fost legată într-o primă fază de ROBOR, pentru ca ulterior să se decidă schimbarea formulei de calcul al indicelui la care sunt legate creditele în lei. Taxa bancară a fost în cele din urmă decuplată de ROBOR,  iar apoi eliminată, dar IRCC a rămas.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax