Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum pot obține moștenitorii informații despre conturile bancare ale persoanelor decedate. Decizia ÎCCJ

Publicat

Moștenitorii vor putea obține informații despre conturile bancare ale persoanelor decedate, dacă au justificare pentru solicitarea adresată băncii în acest scop. Decizia a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), la începutul acestei săptămâni.

Instanța s-a pronunțat într-un caz sesizat de Curtea de Apel Galați. A fost formulat recurs în interesul legii, pentru clarificarea interpretării art. 113 alin. (2) lit. a) din OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Aceasta a fost aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007.

Articolul menționat prevede că:

”Informaţii de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în următoarele situaţii:

  • a) la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanţilor legali şi/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora”

Întrebarea era dacă ”o instituţie bancară este ţinută să furnizeze informaţii protejate de secretul bancar privind conturile bancare ale unui client defunct, către moştenitorii clientului defunct

de la data deschiderii contului bancar

sau de la data deschiderii moştenirii clientului defunct”.

Înalta Curte a decis că ”moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gigi

    vineri, 24.05.2024 at 22:23

    Obții datele și cum se poate dobândi dreptul asupra depozitelor !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate