Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum poți avea cele mai frumoase ouă pe masa de Paște. Tehnici de vopsit, clasice și moderne

Publicat

YouTube video

Vinerea Mare este ultima zi dinaintea Sărbătorii Învierii când se pot vopsi ouăle de Paște, obicei care face trimitere la Sfintele Patimi ale Mântuitorului, mai cu seamă la jertfa Domnului de pe Golgota.

Legenda vorbeşte despre faptul că Maica Domnului, venind la Golgota să-şi plângă Fiul răstignit, a aşezat sub cruce un coş cu ouă, care s-au înroşit de la sângele ce curgea din rănile lui Iisus.

Mântuitorul, când a văzut că ouăle s-au înroșit, le-a spus celor prezenți: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Citește și: URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În trecut gospodinele vopseau ouăle de Paște folosind foi de ceapă, sfeclă roșie sau chiar spanac, însă de-a lungul vremii au apărut vopselele speciale și o mulțime de metode care să le dea un aspect mai interesant, mai deosebit.

*Metoda clasică și cea mai răspândită, folosind vopsea

Ouăle se spală cu apă caldă, apoi se șterg cu un prosop curat. Se pun la fiert în apă rece, puțin sarata. Când încep să clocotească, se lasă 4-7 minute să fiarbă.

Între timp se pregătește vopseaua. Se pune apă la fiert și când clocotește se adaugă vopseaua, care s-a dizolvat în prealabil cu puțină apă rece.

Într-o strecurătoare, se pun ouăle fierte și se scufundă 1-2 minute, apoi se lasă să se zvânte. Se pot picta apoi cu diferite motive, după dorința și talentul fiecăruia.

Când sunt gata se lustruiesc cu o bucată de pânză înmuiată în ulei sau cu o bucățică de slănină.

Ouăle se pot mai pot decora cu frunze de pătrunjel, de mărar sau trifoi: pe ouăle umede se lipesc frunzulițe mici, apoi se pune fiecare ou astfel decorat într-un tifon curat și se leagă fiecare bucată ca într-o punguță. Operatia se poate face și cu un ciorap de nailon.

Partea de coajă acoperită cu frunza va rămâne nevopsită. La sfârșit se lustruiesc și acestea.

*Ouă încondeiate

Pentru incondeiat, se pregătește, într-un ibric, ceară curată de albine, care se topește și se păstrează mereu caldă cât se lucrează. Cu un mic tub metalic, legat pe o pană de lemn, se ia ceara și se desenează pe fiecare ou flori, cercuri suprapuse, figuri geometrice, apoi se fierb ouăle direct în baia de vopsit.

*Ouă vopsite în mod natural

Dacă nu vrei să cumperi vopseaua, poți folosi produse naturale – frunze, legume și fructe – pentru a colora ouăle.

În apa în care acestea fierb se pot pune: sfeclă roșie sau coajă de măr pentru roșu, frunze de nuc pentru verde, mure sau frunze de varză roșie pentru albastru, foi de ceapă sau mălin pentru galben, suc de struguri/ vin pentru mov, foi de ceapă roșie pentru roz, morcovi pentru portocaliu și cafea pentru maro.

*Metode moderne de vopsire, pentru un aspect deosebit

1. Ouă vopsite în hârtie de bucătărie

Învelești oul într-o bucată de hârtie pe care o legi în partea de sus, aplici câteva picături de vopsea în culorile pe care le preferi, apoi umezești hârtia cu apă pentru a ajuta culorile să se combine. Poți folosi fie un pulverizator, fie un al doilea șervet de hârtie umezit și aplicat peste celălalt. Le așezi într-un suport de ouă și le lași 10 minute să-și desăvârșească aspectul final.

Sursa foto: onelittleproject.com

2. Ouă vopsite în orez

Ai nevoie de: ouă cu coajă albă, orez alb, colorant lichid, câte o pungă de plastic pentru fiecare culoare.

Pune o mână de orez alb (nefiert!) în fiecare pungă și toarnă câteva picături de colorant. Amestecă cu o lingură până când orezul absoarbe uniform culoarea. Pune oul în pungă, ține punga închisă și agită bine oul din interior, în toate direcțiile până prinde picățele de culoare pe toate părțile. Îl scoți și îl lași la uscat într-un suport de ouă. Procedezi la fel cu toate ouăle și cu toate culorile. N-ai fi zis că e atât de simplu, nu?

3. Ouă marmorate în ulei

Ai nevoie de: ouă cu coajă albă, colorant, apă, ulei vegetal. Amestecă într-un vas mic apa cu colorant, ca pentru o vopsire clasică, apoi toarnă o lingură de ulei. Uleiul va rămâne la suprafață și, atunci când introduci oul, va forma pe alocuri o peliculă care va împiedica lipirea vopselei de ou. Poți experimenta cu o cantitate mai mică sau mai mare de ulei pentru grade diferite de “marmorare”. Pentru un efect și mai dramatic, folosește ouă deja vopsite într-o altă culoare.

4. Ouă vopsite în spumă de ras

Întinzi într-o tavă spuna de ras, în strat destul de gros. Picuri peste tot vopsea lichidă în ce culori vrei tu. Folosește un bețișor de frigărui sau vârful unui cuțit ca să întinzi și să combini vopselele, fără a uniformiza culorile. Vei obține aspectul unei spume marmorate, în care vei învârti ouăle pe toate părțile. Lasă la uscat ouăle învelite în spumă și, după vreo 15-20 minute, poți începe să le ștergi.

5. Ouă vopsite în lac de unghii

Începe cu un recipient cu apă deasupra căreia torni picături de ojă în culorile preferate. Le combini apoi cu ajutorul unui bețișor ori al unui vârf de cuțit, la fel ca la metoda anterioară. Doar că va trebui să te miști mai rapid ca să nu permiți lacului de unghii să se întărească la suprafața apei. Iei câte un ou și îl scufunzi foarte puțin, cu o singură parte. Oja se va lipi instant de el. Îl lași să se usuce câteva minute, apoi procedezi la fel și cu jumătatea cealaltă a oului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax