Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum poţi fi ajutat să te transformi din şomer în antreprenor. Proiect derulat prin AJOFM Alba

Publicat

ajofm alba sediu

Sediul AJOFM Alba

Oricât de grea ar fi situaţia economică din România,sunt şi persoane neangajate care nu se mulţumesc doar să beneficieze de indemnizatia lunară de somaj. Sprijinul poate veni tot din partea statului, prin modernizarea serviciilor de consultanţă antreprenorială si consiliere profesională asigurate şomerilor prin Agentiile de Ocupare a Fortei de Muncă (AJOFM), în calitate de Serviciu Public de Ocupare (SPO). O soluţie de îmbunătăţire a serviciilor din regiunile de dezvoltare Centru şi Vest este adusă prin proiectul „Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA. Servicii publice pentru ocuparea şi inovarea forţei de muncă, consultanţă şi sprijin pentru SPO din regiunile Centru si Vest, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului“.

Proiectul este derulat de AJOFM Alba, în parteneriat cu „Tobimar Construct” SRL Alba Iulia, AJOFM Caraş-Severin şi trei companii din Italia: Omniacom – Consorzio Europeo per la formazione integrata, I.F.O.A.- Instituto Formazione Operatori Aziendali şi Obiettivo Lavoro SPA.

În primele 11 luni de implementare a proiectului, au fost întocmite două analize interegionale. Una dintre ele a surprins realităţile de pe piaţa muncii din cele 10 judeţe implicate în proiect. Prin cealaltă s-a urmărit câţi dintre şomerii care au primit consultanţă antreprenorială de la specialiştii AJOFM şi-au început o afacere pe cont propriu şi în ce domenii de activitate.

Rezultatele studiului arată că numărul persoanelor fără un loc de muncă care şi-au schimbat statutul din şomer în antreprenor este unul scăzut în Regiunile Centru şi Vest. Proiectul vine cu soluţii de îmbunătătire si diversificare a serviciilor pe le primească şomerii care sunt dispuşi să conducă o antrepriză. În lucru sunt instrumentele şi metodele pe care le vor folosi angajatii AJOFM în evaluarea impactului serviciilor de antreprenoriat şi consiliere profesională oferite clienţilor, dar şi cele de creştere a capacităţii de prognoză sş planificare în cadrul Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Specialiştii care asigură consilierea profesională a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă în cele 10 judete ţintă din cele 2 regiuni de dezvoltare (Centru şi Vest ) vor avea la îndemână şi un plan de consiliere personalizat denumit sugestiv „Cum să devin antreprenor“.

Centru rural interegional de promovare a antreprenoriatului

Specialisti AJOFM din cele două regiuni-ţintă care furnizează servicii de consiliere şi dezvoltare antrepenorială, dar şi din echipa de management şi de implementare a proiectului, în total 10 persoane, vor face o vizită de lucru, în perioada 15-18 mai 2012, la partenerii din Italia implicaţi în proiect.

Prin proiect AJOFM Alba va dezvolta în comuna Vinţu de Jos un Centru interegional de promovare gratuită a antreprenoriatului în rândul persoanelor fără un loc de muncă din mediul rural si urban denumit sugestiv „Cariera mea-Antreprenoriatul!”. Specialistii proiectului vor realiza o platformă de „relatii publice” în domeniul „Antreprenoriat pentru şomeri”, al cărei soft-ul va cuprinde: E-Toolkit de orientare sustenabilă în antreprenoriat (iniţiere în afaceri; tineri antreprenori; profil antreprenorului de succes; sfatul antreprenorilor pentru noii antreprenori); programe de instruire online pentru şomeri, E-consultanţă pentru potenţialii antreprenori (idei simple de conducere a afacerilor; lucruri simple de făcut înainte de lansare în antreprenoriat; înţelegere structuri de afaceri; plan de afaceri pas cu pas; stabilirea de noi afaceri; protejează-ţi avantajele).

Centrul va asigura schimbul de date între AJOFM-urile din cele două regiuni (Centru şi Vest ) şi va găzdui evenimente şi programe pentru persoanele fără un loc de muncă, care vor să-şi schimbe statutul din şomer în antreprenor.

Pe parcursul celor trei ani de implementare a proiectului se urmăreşte orientarea şomerilor spre o modalitate mai provocatoare de abordare a muncii: antreprenoriatul.

Proiectul este finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie  4.1„Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax