Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum poți opri avertizările RO-ALERT sau să le păstrezi pe cele care te interesează. Pașii pentru iOS și Android

Publicat

RO ALERT

Sistemul de avertizare RO-ALERT are rolul de a-i informa pe cetățeni în cazul unui pericol care are loc în apropierea zonei în care se află. Cu toate acestea, nu de puține ori, mesajele au ajuns să le dea de veste românilor că vine furtuna, dar abia după ce aceasta a început deja. Pentru mulți, situația s-a repetat de suficiente ori încât au început să ignore alertele. 

Deoarece mesajul de avertizare are scopul de a vă menține în siguranță, autoritățile nu vă recomandă să renunțați la primirea acestuia. Mesajele RO-ALERT difuzate nu vizează anumite telefoane, ci zona afectată de pericol. Din acest motiv, nu pot fi excluse din sistem anumite terminale mobile de la primirea mesajelor de avertizare.

Dacă doriți să nu mai primiți mesaje de la RO-ALERT sau să primiți doar anumite informări, în funcție de situație, iată ce puteți face:

Dezactivare mesaje RO-ALERT pe Android

Activarea sau dezactivarea mesajelor RO-ALERT cu privire la anumite pericole, pe telefoanele cu sistemul de operare Android, se poate face prin:

  • Se accesează meniul „Setări”
  • În categoria „Sunete și vibrații” alegeți sub-categoria „Mai multe setări”
  • Derulați până la „Transmisii celulare”
  • În acest meniu veți putea activa / dezactiva următoarele:
    • „Alerte AMBER” (răpire copii)
    • „Amenințări extreme”
    • „Amenințări severe”

Metoda de dezactivare a mesajelor RO-ALERT este valabilă pe toate dispozitivele compatibile care au acest sistem de operare. Pașii sunt similari pentru toate dispozitivele, însă este posibil ca anumite denumiri ale meniurilor să fie diferite.

Dezactivare mesaje RO-ALERT pe iPhone

Posesorii de iPhone vor putea alege ce alerte guvernamentale să primească, accesând următorii pași:

  • Se accesează meniul „Configurări”
  • Se merge mai apoi pe categoria „Notificări”
  • Derulați lista și în partea de jos veți găsi „RO-ALERT”, cu trei opțiuni pentru mesaje:
    • „Alertă Extremă” – activare / dezactivare
    • „Alertă Portocalie” – activare / dezactivare
    • „Alertă Severă” – activare / dezactivare

Ce este RO-ALERT?

Autoritățile române trimit un mesaj de avertizare pe telefoanele mobile din imediata apropiere a unei situații de urgență.

Pentru aceasta, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Toate antenele de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de telefonie mobilă din zona selectată vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în acea zonă.

Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

RO-ALERT funcționează pe baza tehnologiei Cell Broadcast, care permite trimiterea de mesaje text către telefoanele mobile folosind celulele radio ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile, fără a fi cunoscute informații despre utilizatorii din zona de acoperire a celulelor.

Această tehnologie prezintă multiple beneficii în comparație cu un SMS, dintre care menționăm:

  • posibilitatea de difuzare a mesajelor de avertizare și în cazul congestiilor rețelelor de comunicații. Deoarece mesajele de avertizare Cell Broadcast se difuzează pe canale dedicate și au prioritizare diferită la nivelul celulei radio, acestea nu sunt afectate de congestia rețelei de comunicații la fel cum ar fi afectată transmiterea unui SMS;
  • posibilitatea de difuzare a mesajelor de avertizare fără a fi necesară cunoașterea de informații referitoare la numărul de utilizatori prezenți într-o zonă, ori a informațiilor referitoare la localizare, nume, număr de telefon;
  • afișarea mesajelor de avertizare fără a fi necesară intervenția utilizatorului;
  • posibilitatea de difuzare a mesajelor de avertizare fără a fi percepute costuri suplimentare utilizatorilor.

Cine difuzează alerte de urgență?

Numai autoritățile responsabile autorizate pot trimite mesaje de avertizare.

Mesajele RO-ALERT vor fi trimise numai atunci când există o amenințare gravă la adresa vieții, a sănătății sau a proprietății. Pot fi trimise și mesaje de test programate.

Singurele agenții autorizate în prezent să emită mesaje de avertizare sunt:

  • Departamentul pentru Situații de Urgență;
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență;
  • Inspectoratele pentru Situații de Urgență teritoriale (județene și București-Ilfov).

Ce tipuri de situații sunt anunțate prin sistemul RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situații extrem de grave care pot pune în pericol comunitățile. Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul RO-ALERT în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență.

De asemenea, vor fi emise mesaje de avertizare în cazul unor incidente CBRN în afara amplasamentelor, care pot avea urmări grave asupra populației.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax