Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum recuperează elevii și profesorii zilele libere aprobate de Guvern. Documentul transmis de Ministerul Educației

Publicat

Zilele libere noi în acest an, decise de Guvern, vor trebui recuperate de profesori și elevi. Școlile își vor actualiza orarul pentru recuperarea orelor din aceste zile libere.

Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, zile libere punte, în acest an, între sărbători legale și weekend-uri. Două dintre acestea pică în perioade în care sunt cursuri.

Cerința se regăsește într-o circulară transmisă de minister școlilor, potrivit edupedu.ro.

Potrivit documentului, activitățile de recuperare se pot programa și anterior datelor de 23 ianuarie și 2 iunie.

Citește și Zile libere 2023: Românii vor avea mai multe minivacanțe de trei și patru zile. Calendarul zilelor nelucrătoare pentru salariați

”Modificările de program vor fi comunicate personalului, elevilor și părinților, respectiv reprezentanților legali ai acestora. Inspectoratele școlare județene/ISMB vor monitoriza realizarea programului de recuperare și respectarea acestuia”, se arată în actul citat.

Cursurile din zilele libere noi vor putea fi programate și recuperate în intervalul ianuarie-iunie, potrivit ministerului.

Nu sunt date detalii despre modalitatea în care se face recuperarea materiei, însă în Regulamentul de funcționare a unităților de învățământ sunt menționate ”măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ”.

România este una dintre țările europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, iar în ceea ce privește ciclul primar, este pe locul trei cu cele mai multe vacanțe în actualul an școlar.

Structura anului școlar

Elevii revin la cursuri în acest an, din 9 ianuarie. Modulul al treilea de cursuri durează până în 17 februarie 2023, în Alba. Data de final pentru acest variază pe județe, în funcție de vacanța mobilă din februarie, decisă la nivelul inspectoratelor.

  • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
  • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
  • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
  • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
  • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
  • vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023

Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Citește și Cum se recuperează ziua liberă – punte din minivacanța de 24 ianuarie. Ce trebuie să facă bugetarii, elevii și profesorii

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Vacanța din februarie în celelalte județe

  • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
  • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
  • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax