Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum reîncepe școala în Alba: FĂRĂ DISTANȚARE FIZICĂ între elevi, masca rămâne obligatorie. Ce este INTERZIS în pauze

Publicat

Elevii se întorc la școală în format fizic din 8 februarie, însă nu se va mai ține cont de o serie de reguli. 

În primul rând se va renunța la scenariul hibird, adică toți elevii unei clase fie că vorbim de 25 sau 32 de elevi vor merge la școală în format fizic. 

Dan Cherecheș, inspectorul școlar adjunct al ISJ Alba, a explicat pentru alba24.ro ce se va întâmpla din 8 februarie:

Distanțarea fizică dintre elevi va dispărea, adică se va renunța la ideea de un elev într-o bancă și o distanță de doi metri între bănci.

Elevii vor putea sta doi sau chiar trei într-o bancă.

Vor fi considerați ca o familie, a precizat Dan Cherecheș.

Însă le va fi interzis elevilor dintr-o clasă să aiba interacțiune cu elevii dintr-o altă clasă, pe tot parcursul orelor de curs.  În acest sens se va lucra la un orar cu pauzele pe care fiecare clasă le va avea.

În acest fel autoritățile speră că elevii vor interacționa doar cu colegii de clasă și că în cazul unui focar de COVID se va întrerupe activitatea fizică doar într-o clasă.

În schimb, chiar dacă s-a renunțat la distanțarea fizică, masca de protecție va rămâne obligatorie.

Totuși, prezența elevilor la școală în format fizic va fi în funcție de incidența cazurilor de COVID, înregistrată în fiecare localitate în parte.

Toate măsurile și regulile care vor fi impuse elevilor din 8 februarie vor fi făcute publice de autorități pe parcursul zilei de 3 februarie.

Reamintim că marți, 2 februarie, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că școala va reîncepe din 8 februarie.

Acesta a mai spus că se vor respecta cele trei scenarii – galben, verde și roșu, respectiv cel când incidența într-o localitate depășește 6 la mie.

Scenariul verde –incidența sub 1 la mie: toate școlile se redeschid fizic; toți elevii merg la școală

Scenariul galben – incidența între 1 – 3 la mie: merg la școală elevii din ciclul primar (clasele I- IV) și cei din clasele terminale – clasa a VIII-a,  clasa a XII-a și a XIII-a. NU merg la scoală clasele V, VI, VII și IX, X, XI. La aceste clase NU se fac cursuri în sistem hibrid. Numai online.

Scenariul roșu –  incidența peste 3 la mie: continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar; ceilalți elevi nu merg la școală.

Rata de infectare peste 6 la mie: Când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid. Nimeni nu mai merge la școală.

Elevii cu contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică şi cu vulnerabilităţi vor învăţa online

Elevii cu contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică, cei care au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical, dar şi elevii care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, vor învăţa online, potrivit ministrului Educaţiei.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii recomandă ca elevii cu simptome ”specifice” să rămâne acasă.

Totodată, vor preda online şi profesorii care prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii.

Conform sursei citate, sunt cinci excepţii în care va trebui asigurată educaţia online:

* elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;

* elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;

* elevii prezintă simptome; recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;

* profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;

* profesorii prezintă simptome specifice.

Decizia de deschidere a şcolilor pe 8 februarie va fi luată la nivelul fiecărei localităţi, nu pe judeţ, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută, foarte vizibilă. (…) Evaluările vor fi făcute săptămânal iar rata de infectare va fi luată în considerare din ultimele 14 zile”, a explicat ministrul la Antena 3.

„Se vorbeşte despre valul trei. Valul trei nu vine de pe o zi pe alta, vine – din ce mi-au spus şi mie epidemiologii – într-o perioadă de o lună, o lună şi jumătate. Sperăm să nu fie cazul. Dar dacă totuşi va fi acest trend ascendent, se va vedea. Nu va fi o decizie de pe o zi pe alta”, a arătat ministrul Educaţiei

Ministrul Educației: Elevii vor stătea câte doi în bancă, dar vor purta mască

Elevii vor sta câte doi în bancă, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru că portul măștii este incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus. Masca e mai importantă și decât panourile se plexiglas, care, afirmă ministrul, și-au dovedit inutilitatea.

Sorin Cîmpeanu a declarat, la Antena 3, marți seara, că nu va semna niciodată un ordin care este imposibil de pus în practică, astfel că elevii vor sta ca și până acum câte 2 în bancă, dar vor purta mască.

„Portul măștii este esențial, incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus sau în minus la distanța dintre elevi”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă acest lucru nu înseamnă că autoritățile s-au hazardat când au folosit panourile de plexiglas, Cîmpeanu a spus că „s-a hazardat o lume întreagă”, dar între timp toți au aflat că panourile au fost inutile.

„Nu vreau să iau apărarea nimănui, dar în Italia am văzut cum tăiau băncile, cum montau panourile de plexiglas, ca mai apoi să se descopere că atâta timp cât nu există o instalație de climatizare capabilă să extragă din încăpere aerul uzat plin de aerosoli erau inutile acele separatoare, pentru că nu puteai să împiedici aerosolii să treacă pe sub, pe lângă sau peste panou. Sunt multe state care s-au păcălit. A fost o situație nouă, au fost încercate soluții. Acum știm că nu este o soluție”, a mai spus ministrul Educației.

Școlile se redeschid începând din 8 februarie, în funcție de incidența cazurilor de Covid din fiecare localitate, a anunțat, marți, președintele Klaus Iohannis, în urma unei ședințe avute la Cotroceni, la care au mai participat premierul, ministrul Sănătății și cel al Educației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioana

    marți, 02.02.2021 at 21:41

    Interesant… Și la pauza de masă ce se va întâmpla? Își dau jos masca toți copiii, se expun la riscuri și se încalcă direct legea privind combaterea răspândirii bolilor sau îi țineți la școală 4-5 ore, timp în care le interziceți să bea apă sau să mănânce? Inuman pt toți copiii, dar mai ales pt cei mici!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax