Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum s-a copiat la Bacalaureat 2022 în Alba. Dispozitive speciale, folosite de unii dintre candidații eliminați din examen

Publicat

Metodele prin care unii candidați care participă la examenul de Bacalaureat încearcă să copieze devin din ce în ce mai specializate. În Alba, luni, la proba de Română, au fost prinși tineri care aveau asupra lor dispozitive cu căști.

Și nu orice dispozitiv, unul special pentru copiat. Este vorba despre un aparat de mici dimensiuni cu cască de ureche, cu cartelă SIM, ce poate fi folosit fără telefon, fire sau Bluetooth. Iar investiția într-un astfel de dispozitiv nu este una neglijabilă.

Vezi FOTO-VIDEO: SUBIECTELE la ROMÂNĂ – Bacalaureat 2022: care au fost cerințele de la prima probă scrisă la examenul din acest an

În Alba, luni, opt dintre cei 2.150 de candidați care au susținut prima probă scrisă de Bacalaureat au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Unii dintre ei au copiat sau au încercat să se inspire folosind dispozitivul specializat.

Vezi Bacalaureat 2022: BAREM și SUBIECTE la proba scrisă de ROMÂNĂ, publicate de minister. Variantele de notare

Frauda cu ajutorul mijloacelor electronice la examen nu este o noutate. Anul trecut, de exemplu, ministrul Educației vorbea despre camere video minuscule în masca de protecție (pe vremea când era obligatorie) sau montate în nasture sau în cravată.

”Încă de anul trecut am constatat că evoluția tehnologiei a susținut aceste tentative de fraudă. Este vorba de camere video minuscule în masca de protecție sau montate în nasture sau în cravată. Căști minuscule care nu pot fi detectate și care se pun direct pe timpan. Sunt complet invizibile. Sunt căști wi-fi, camere video wi-fi conectate la dispozitive electronice, telefoane de exemplu, care nu sunt în sala de examen. Camera transmite către telefon imaginea, iar cu ajutorul căștilor li se transmite rezolvarea subiectelor.

Singura soluție care poate exista e aceea a digitalizării proceselor de evaluare și examinare, deci o contracarare a acestor tentative de fraudă, bazate pe evoluțiile tehnologice, tot prin evoluții tehnologice”, , spunea Sorin Cîmpeanu, după Bacalaureatul din 2021.

Regulile la examen – ce este interzis

Potrivit metodologiei de examen, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

De asemenea, elevii sunt informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Examenul de Bacalaureat 2022 continuă marți, 21 iunie cu proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) și miercuri, 22 iunie, cu proba la disciplina la alegere. Primele rezultate vor fi comunicate în 27 iunie și cele finale în 1 iulie.

Vezi BACALAUREAT 2022: modele de subiecte la MATEMATICĂ și ISTORIE – proba obligatorie a profilului

CALENDAR BACALAUREAT 2022 – sesiunea iunie-iulie – probele scrise:

  • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Română, Istorie, Fizică, Anatomie și celelalte discipline

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate