Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum s-ar putea răzbuna România pe Austria, după decizia în legătură cu Schengen. Miza: șefia OSCE

Publicat

România s-ar putea opune Austriei în demersul de câștigare, de către această țară, a conducerii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în decembrie anul viitor.

La această posibilitate s-a referit și liderul PSD, Marcel Ciolacu, luni, într-o conferință de presă.

Acesta a explicat o declarație de-a sa, în care afirma că „vor exista consecințe” pentru Austria.

„În aceste companii austriece de pe teritoriul României sunt lucrători români. Eu când am vorbit despre sancțiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aștepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă șefia OSCE, ca România să nu folosească acest drept de veto. Dar până se ajunge la această paralelă, totuși există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

Austria se pregătește pentru negocierile din 2023 astfel încât reprezentantul său pe lângă OSCE să devină secretar general al organizației, potrivit unor surse G4Media. Acestea au confirmat și posibilitatea ca România să blocheze intenția Austriei de a obține șefia OSCE.

În prezent, OSCE este condusă de Helga Maria Schmid (Germania), iar mandatul de trei an al acesteia expiră în decembrie 2023.

Acum trei ani, România l-a susținut pentru funcția de secretar general OSCE pe Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, al Afacerilor Externe și șeful Administrației Prezidențiale în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu.

Desemnarea secretarului general al OSCE și al membri din conducerea organizației se face prin consens al statelor membre, în urma negocierilor. De obicei, audierea candidaților are loc la Viena.

OSCE este compusă din reprezentanți ai 57 de state. Organizația gestionează situațiile de securitate, cu rol-cheie în conflicte.

Ciolacu, despre votul din JAI: Rămâne întrebarea de ce am mers la pachet cu Bulgaria

Votul din Parlamentul Olandei, care a spus că susține România, nu și Bulgaria, „a fost, se pare, o capcană”, a mai afirmat liderul PSD, Marcel Ciolacu. El spune că România, și cu votul Austriei, nu ar fi intrat în Schengen. „Rămâne întrebarea de ce am mers la pachet cu Bulgaria”, încheie Ciolacu.

„Am avut și un sondaj de opinie cu referire directă la aderarea României la spațiul Schengen, ca să vedem nemulțumirile românilor și unde consideră românii ca s-a greșit. În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare față de un alt stat membru UE și al Europei. Această abordare brutală din partea Austriei, care a ieșit dintr-o logică de uniune a statelor. (…)

Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe listă, la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Deci dacă Austria ar fi votat sau nu cu România, oricum nu am fi trecut de votul JAI. Acest pachet a fost trecut acum 10 sau 11 ani. Poate ar fi trebuit insitat la Comisie (Europeană – n.r.) ca propunerea să fie deja o splitare între România și Bulgaria ca să putem avea o șansă mare”, spune Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

Liderul PSD afirmă că familia europeană social-democrată a susținut aderarea României la Schengen „fără rezerve”, în timp ce austriecii, care fac parte din PPE, au votat împotrivă.

Întrebat dacă aderarea României la Schengen ar trebui susținută de Klaus Iohannis la Consiliul European, el spune că „alți președinți sau prim-miniștri cer mandat la parlamentul național, dar președintele Klaus Iohannis nu a cerut un mandat de la parlamentul național”.

„Era normal ca Bulgaria să nu voteze splitarea, ținând cont că Olanda a anunțat că nu votează cu ei. (…) Cred că au fost niște scăpări, cred că a fost o abordaregreșită. Oricum, la pachet cu Bulgaria, oricum România nu ar fi avut nicio șansă. Noi ne-am bucurat că Parlamentul olandez a spus că susține România și nu susține Bulgaria, dar a fost, se pare, o capcană”, menționează Ciolacu.

România și Bulgaria nu au fost primite în spațiul de liberă circulație Schengen deoarece Austria și Olanda s-au opus în timpul ședinței JAI de săptămâna trecută.

foto: osce.org (rol ilustrativ)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax