Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să nu te cerți de Crăciun. Ce discuții ar trebui să eviți la masa de sărbători


Publicat

Chiar dacă sărbătoarea Crăciunului este prilej de bucurie și liniște, la masa de sărbători unele subiecte, cum sunt criza sanitară, schimbările politice sau vaccinarea ar putea tensiona atmosfera.

Un specialist în comunicare recomandă cum să evităm aceste situații.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Ca să avem o conversație sănătoasă, nu doar în acest context, dar cu atât mai mult în contextul sărbătorilor, să ne amintim de sfatul lui Henry Higgins din My Fair Lady, care spune: limitează-te la vreme și la sănătate. Doar că acum, cu schimbările climatice, cu cele politice, cu pandemia, cu vaccinarea, nici aceste subiecte pare că nu mai sunt sigure și aproape orice conversație poate degenera în ceartă, iar oamenii nu mai vorbesc unii cu alții, pentru că au convingeri diferite”, a spus Laura Dragomir, specialistă în comunicare, pentru digi24.ro.

„Studiile arată că suntem mult mai polarizați și mai divizați decât am fost vreodată în istorie. Compromisul este puțin probabil, deși îl recomand și recomand să ne ascultăm între noi. O conversație necesită echilibru între a vorbi și a asculta, iar competența conversațională este – se pare, în ziua de azi – una dintre cele mai neglijate activități”, a completat ea.

Situația pandemică în care ne aflăm are o mare încărcătură emoțională: „Sunt oameni care poate au pierdut pe cineva drag, poate și-au pierdut locul de muncă, singurătatea sau lipsa interacțiunilor sociale ți-au pus amprenta, așadar Crăciunul și sărbătorile din 2020 sunt diferite de oricare altele din memoria recentă, deci de ce nu am construi și amintiri plăcute?”

„În primul rând să-i ascultăm pe ceilalți, pentru că ascultarea adevărată înseamnă să lăsăm egoul deoparte și câteodată chiar și opiniile personale. simțind această acceptare, celălalt devine mult mai deschis. Să ne amintim că orice persoane pe care o întâlnim știe ceva ce noi nu știm. Să ascultăm și să înțelegem, nu să dăm replica. Un prim pas pentru o conversație reușită este să ascultăm. Ar mai fi să renunțăm la atitudinea de superioritate. Experții sunt plictisitori, ei urăsc orice nu este în concordanță cu convingerile lor. Să abordăm toate conversațiile de la premisa că avem ce învăța de la celălalt. În al treilea rând: să nu pretindem ce simte celălalt, să nu ne comparăm experiențele noastre cu ale lui; experiențele sunt unice. Întrebările sincere primesc răspunsuri interesante – încurajez întrebările care nasc conversații sau se nasc din conversații și să le alungăm pe cele prestabilite. Așa se naște o conversație reală”, a explicat specialista în comunicare.

„Ar mai fi să evităm cuvântul dar – nu sinonimul lui cadou – ci acel cuvânt care șterge, anulează ce am spus pozitiv mai devreme. Să-l înlocuim cu părerea mea este că… și astfel conversația continuă într-o notă constructivă”, a subliniat Laura Dragomir.

„Atenția la cuvinte și la tonul vocii”, a mai atras ea atenția, precizân că trebuie să fim recunoscători față de cei dragi, iar acest lucru trebuie exprimat.

sursă: digi24.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Vânzarea sau închirierea unei locuințe, condiționată de asigurarea împotriva dezastrelor naturale. Ordinul este pe masa ASF

Publicat

prima casa

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să emită un ordin prin care să condiționeze vânzarea unui case, închirierea unui apartament sau eliberarea unui certificat fiscal de existența unei polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD).

Aceasta este una dintre măsurile incluse în strategia ASF pentru perioada 2021 – 2023, scrie Profit.ro.

Scopul este creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe. În prezent piața asigurărilor de locuințe este sub 20% raportat la cele aproximativ 9 milioane de locuințe existente în România.

Costul unei polițe PAD diferă în funcție de structura de rezistență și materialele folosite la construirea locuinței.

Astfel, aceasta poate fi:

  • 10 euro pentru o sumă maximă asigurată de 10.000 euro
  • 20 de euro pentru o sumă maximă asigurată de 20.000 euro
Conform legislației, această poliță este obligatorie. Cine nu are acest document poate primi amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Polițele PAD sunt emise de societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Primele astfel de polițe au fost emise de PAID în iulie 2010, mai arată sursa citată.

La sfârșitul lui 2020, PAID Romania avea în portofoliu 1,753 milioane de polițe.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Lucrările pe șantierul sălii polivalente din Blaj rămân blocate. Procedura pentru alegerea unui nou constructor, anulată

Publicat

Achiziția publică pentru continuarea lucrărilor la Sala polivalentă din Blaj a fost anulată de Comisia de licitație din cadrul primăriei. Șantierul a rămas în așteptare, după ce firma care câștigase inițial contractul a părăsit locația, anul trecut, în contextul pandemiei COVID.

Contractul inițial, atribuit în noiembrie 2018 către firma italiană Frimat SPA, a fost reziliat pentru „neîndeplinirea obligațiilor contractuale”. Constructorul reușise să finalizeze fundația clădirii și a ridicat cca. 10 – 20 % din zidăria de la demisol.

Procedura de achiziție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiție “Sală Polivalentă de Sport cu capacitate 1800-2000 locuri” în municipiul Blaj (rest de executat)” – execuția lucrărilor rămase neexecutate, aferente contractului nr. 22580/27.11.2018, contract reziliat pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, a fost demarată de primărie în august 2020. Valoarea totală estimată este de 30.900.672,95 de lei, fără TVA.

În ultima fază a procedurii, cea de analiză financiară a ofertelor, a rămas o singură societate care, în final, nu a îndeplinit toate condiţiile pentru a fi declarată câştigătoare, potrivit adevărul.ro.

Până la 1 iulie, erau executate lucrările la fundația clădirii, la structura din beton.

Contractul pentru construirea sălii polivalente a fost câștigat inițial, în 2018, de compania italiană Frimat SPA, singur ofertant. Atunci, valoarea contractului era de 25,03 milioane lei, fără TVA, cu termen de finalizare anul 2021.

Vezi și Se caută un nou constructor pentru Sala Polivalentă din Blaj. Contractul inițial, reziliat pentru neîndeplinirea obligațiilor

De contractul de peste 30 milioane lei s-au arătat interesate, de data aceasta, cinci firme/asociații de firme: ACI Cluj-Napoca SA, Manelli Impresa SRL Bucureşti, Asocierea Prenis SRL Blaj (lider) – Adriatica SRL Blaj – DTS Unic Proiect SRL Alba Iulia – Atlas Sport SRL Târgu Mures, Asocierea CON-A SRL Şelimbăr (lider) – CON-A Operations şi Asocierea Conart Structuri SRL Voiniceni (lider) – Kronos Life Construct SRL Târgu Mureş.

A rămas în ultima etapă a procedurii societatea din Cluj-Napoca.

În situaţia în care Primăria Blaj va fi nevoită să reia licitaţia, finalizarea lucrărilor se amână cu cel puţin şase luni.

Investiția pentru construirea sălii polivalente din Blaj este finanțată printr-un parteneriat între primărie și Consiliul Județean Alba.

Prin realizarea investiției se va obține o sală polivalentă de sport, cu o capacitate de 1.890 locuri pe scaune care respectă toate standardele naționale și europene pentru competițiile sportive de volei, handbal, baschet și tenis.

Noua sală va fi dotată cu spațiile și echipamentele necesare care să asigure desfășurarea în cele mai bine condiții a competițiilor sportive, conform cerințelor de omologare a sălilor de sport:

– CEV Voleyball Competitions Regulations 2016 (categoria 3)

– EHF Arena Construction Manual (teren handbal 48 x 28 m)

– FIBA Europe – Official Basketball Rules

– ITF tennis

Contractul cuprinde toate lucrările pentru realizarea investitiei precum și unele dotări, respectiv scaunele (locurile), lift etc.

sursă: adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: ACCIDENT între Alba Iulia și Micești. Două mașini s-au lovit, pe strada Calea Moților

Publicat

Un accident rutier s-a produs miercuri după-amiaza, între Alba Iulia și Micești. Două autoturisme s-au lovit, pe strada Calea Moților.

În evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, înmatriculate în județele Iași și Constanța. Traficul în zonă a fost îngreunat temporar.

Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

DUMINICĂ, 24 ianuarie: 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Concerte organizate la Blaj, transmise online

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba va organiza la Blaj, duminică, 24 ianuarie, două concerte cu ocazia aniversării a 162 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. Evenimentele vor avea loc fără public, vor fi organizate pe Câmpia Libertății și la Palatul Cultural și vor transmise în direct pe Facebook.

Duminică, 24 ianuarie, de la ora 17:00, pe Câmpia Libertății va avea loc un recital de muzică de fanfară, susținut de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.

De la ora 20:00, în Palatul Cultural, va fi organizat un spectacol folcloric extrordinar, cu suite vocal instrumentale din zonele istorice ale României, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută, Maria Filimon, Bianca Șușman, Nicolae Tuhuț, Georgiana Petrescu, Diana Izabela Marin. Prezintă Andreea Bogdan.

Evenimentul se va desfășura fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și va fi transmis live pe paginile de facebook și youtube ale instituțiilor organizatoare.

Organizatorii evenimentelor sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria Blaj și Palatul Cultural Blaj.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate