Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să nu te cerți de Crăciun. Ce discuții ar trebui să eviți la masa de sărbători

Publicat

Chiar dacă sărbătoarea Crăciunului este prilej de bucurie și liniște, la masa de sărbători unele subiecte, cum sunt criza sanitară, schimbările politice sau vaccinarea ar putea tensiona atmosfera.

Un specialist în comunicare recomandă cum să evităm aceste situații.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Ca să avem o conversație sănătoasă, nu doar în acest context, dar cu atât mai mult în contextul sărbătorilor, să ne amintim de sfatul lui Henry Higgins din My Fair Lady, care spune: limitează-te la vreme și la sănătate. Doar că acum, cu schimbările climatice, cu cele politice, cu pandemia, cu vaccinarea, nici aceste subiecte pare că nu mai sunt sigure și aproape orice conversație poate degenera în ceartă, iar oamenii nu mai vorbesc unii cu alții, pentru că au convingeri diferite”, a spus Laura Dragomir, specialistă în comunicare, pentru digi24.ro.

„Studiile arată că suntem mult mai polarizați și mai divizați decât am fost vreodată în istorie. Compromisul este puțin probabil, deși îl recomand și recomand să ne ascultăm între noi. O conversație necesită echilibru între a vorbi și a asculta, iar competența conversațională este – se pare, în ziua de azi – una dintre cele mai neglijate activități”, a completat ea.

Citește și Ce trebuie să mănânci în noaptea de Revelion 2023 ca să-ți meargă bine tot anul. Ce este INTERZIS să faci. Superstiții și tradiții

Situația pandemică în care ne aflăm are o mare încărcătură emoțională: „Sunt oameni care poate au pierdut pe cineva drag, poate și-au pierdut locul de muncă, singurătatea sau lipsa interacțiunilor sociale ți-au pus amprenta, așadar Crăciunul și sărbătorile din 2020 sunt diferite de oricare altele din memoria recentă, deci de ce nu am construi și amintiri plăcute?”

„În primul rând să-i ascultăm pe ceilalți, pentru că ascultarea adevărată înseamnă să lăsăm egoul deoparte și câteodată chiar și opiniile personale. simțind această acceptare, celălalt devine mult mai deschis. Să ne amintim că orice persoane pe care o întâlnim știe ceva ce noi nu știm. Să ascultăm și să înțelegem, nu să dăm replica. Un prim pas pentru o conversație reușită este să ascultăm. Ar mai fi să renunțăm la atitudinea de superioritate. Experții sunt plictisitori, ei urăsc orice nu este în concordanță cu convingerile lor. Să abordăm toate conversațiile de la premisa că avem ce învăța de la celălalt. În al treilea rând: să nu pretindem ce simte celălalt, să nu ne comparăm experiențele noastre cu ale lui; experiențele sunt unice. Întrebările sincere primesc răspunsuri interesante – încurajez întrebările care nasc conversații sau se nasc din conversații și să le alungăm pe cele prestabilite. Așa se naște o conversație reală”, a explicat specialista în comunicare.

„Ar mai fi să evităm cuvântul dar – nu sinonimul lui cadou – ci acel cuvânt care șterge, anulează ce am spus pozitiv mai devreme. Să-l înlocuim cu părerea mea este că… și astfel conversația continuă într-o notă constructivă”, a subliniat Laura Dragomir.

„Atenția la cuvinte și la tonul vocii”, a mai atras ea atenția, precizân că trebuie să fim recunoscători față de cei dragi, iar acest lucru trebuie exprimat.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax