Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum se fac înscrierile în clasa pregătitoare și ce schimbări propune Ministerul Educației pentru anul școlar 2013- 2014

Publicat

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică, până pe 24 martie, mai multe proiecte care se referă la înscrierea în învățământul primar. Înscrierile pentru anul şcolar 2013-2014 vor începe din 2 aprilie 2013. Clasa pregătitoare va rămâne în învăţământul primar şi poate fi organizată atât în spaţiile şcolilor, cât şi în incinta grădiniţelor. 

Proiectele cuprind metodologia de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar următor şi la calendarul înscrierilor.

Părinţii vor putea până în 24 martie să se informeze pentru a lua unor decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la opţiunea pentru o unitate de învăţământ sau alta. Fiecare unitate de învăţământ va trebui să pună la dispoziţie şi informaţii referitoare la locul de desfăşurare a activităţii corespunzătoare clasei pregătitoare, indiferent dacă acestea sunt în spaţiul şcolilor sau al grădiniţelor, la posibilitatea organizării programului „Şcoala după şcoală”, la organizarea şi dotarea spaţiului şcolar etc.

Ministerul Educaţiei precizează că nu sunt diferenţe între clasele pregătitoare organizate în şcoli şi cele din incinta grădiniţelor. Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate în urmă cu un an de către Ministerul Sănătăţii, pentru copiii care intră în clasa pregătitoare.

În clasa pregătitoare se vor putea înscrie, pentru anul şcolar 2013-2014, copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv, dar şi, la solicitarea părinţilor, cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare. De asemenea, la solicitarea părinţilor, în clasa I vor putea fi înscrişi copiii care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I. „Orice altă situaţie va fi rezolvată de către inspectoratele şcolare, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal”, precizează ministerul.

Părinții vor putea opta pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie (unde copilul este automat înscris) sau pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie –  înscrierea se face în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi specifice de departajare.

Părinții pot solicita ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care a făcut opţiunea.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare, generale şi specifice, stabilite în conformitate cu prevederile metodologiei.

Departajarea: primele vor fi aplicate criteriile generale: copilul are un anumit tip de handicap; este orfan de unul sau de ambii părinţi; provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial; are un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ dorită.

Criteriile specifice, aplicate după cele generale şi numai dacă acestea nu reuşesc să facă departajarea între copii, sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Ministerul garantează că fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare, precizând că locurile alocate prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare sunt mai mari sau egale cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar.

La alocarea numărului de clase pregătitoare se ţine cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, de arondarea străzilor la unităţile de învăţământ sau de cea mai bună oportunitate educaţională identificată, conform proiectului de metodologie.

În situaţia în care capacitatea unei unităţi de învăţământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripţia şcolară stabilită în anul şcolar anterior, precum şi în alte situaţii justificate, ISJ şi ISMB pot decide reconfigurarea circumscripţiilor şcolare astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare.

Ministerul propune ca înscrierile să poată fi făcute în două etape:

Prima etapă este programată în perioada 2-22 aprilie (de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00, şi sâmbăta, între orele 8.00 şi 13.00)

A doua etapă, între 8 şi 17 mai.

La etapa a doua participă doar copiii care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă. Potrivit proiectului privind calendarul înscrierilor, dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.

Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.

Actele necesare la înscriere:

Cerere-tip de înscriere; copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; certificatul de naştere al copilului; documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Înscrierea se va face la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte să fie admis copilul. Din 2 aprilie va fi disponibilă și înscrierea online pe www.edu.ro. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Cum se pot informa părinții

Internetul. Inspectoratele şcolare generale vor crea, pe prima pagină a site-urilor lor, o rubrică, denumită ”Înscrierea în învăţământul primar 2013”. Pagina va fi activată începând cu data de 25 martie.

Școlile. „Ziua porţilor deschise”- unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie. Părinţii şi copiii vor putea vizita spaţiile şi vor putea discuta cu cadrele didactice.

Grădiniţe. În perioada 1-12 aprilie, vor fi organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor ai căror copii se află în grădinţă şi care vor fi cuprinşi în învăţământul primar în anul şcolar 2013 – 2014.

Telverde. Cu numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru judeţ (pentru Alba- 0 800 816 258).

Consultaţi aici documentele integral: Proiect_Metodologie_inscriere şi Proiect_Calendarul_inscrierii_in_invatamantul_primar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. BAIES GABRIELA

    luni, 18.03.2013 at 14:11

    deci, concluzia este ca clasa 0 nu este obligatorie!!!!!!!!!!
    FELICITARI.

    CE SE INTAMPLA CU CEI DE 7 ANI CARE INTRE DIRECT IN CLASA I, COPLETEAZA CLASELE CELOR CARE AU FACUT CLASA 0……SI „TRAG CLASA INAPOI ” PINA BINEVOIESC SI POT SA SE ADAPTEZE NIVELULUI CELORLALTI, CARE CU SIGURATA VOR FI CU CEL PUTIN UN PAS INAINTEA LOR?????????????? – ca doar n-or fi toti genii care fenteaza clasa o….
    ati facut rahatul prastie……

  2. Pingback: SÂMBĂTĂ | Ziua Porților Deschise la școlile din Alba Iulia: Vizitarea sălilor și întâlniri informative despre clasa pregătitoare. Vezi programul | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax