Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum se pot reduce ratele la credit, în cel mai simplu mod. Ce recomandă specialiștii financiari

Publicat

credite

Puţini români ştiu că îşi pot reduce semnificativ ratele la credit într-un mod foarte simplu. Tot ce trebuie să faceţi este să mergeţi la bancă şi să treceţi contractele de credit de la ROBOR la IRCC.

Cei care au luat credite după 2019, indexate la IRCC, pot să plătească o perioadă dobânzi mai mici, chiar la jumătate, faţă de cei cu credite legate de ROBOR.

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) anunţă într-un comunicat că, românii care au contractele de credit legate de ROBOR au dreptul de a cere trecerea de la ROBOR la IRCC, printr-o cerere formulată, la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii.

Vezi: De astăzi, ratele la creditele în lei sunt mai mari. Decizia BNR de majorare a dobânzii cheie intră în vigoare. Exemplu de calcul

Dacă ROBOR 3M (la 3 luni) a depăşit 4,7%, iar ROBOR 6M (la 6 luni) a depăşit 4,8%, IRCC aplicat în contractele de credit până la final de iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condiţiile în care, în 2022, în contextul creşterii dobânzii-cheie pentru a contracara inflaţia, ROBOR va continua să crească, depăşind 5% şi poate chiar 6%, anticipează AURSF, potrivit Ziarul Financiar. 

Specialiştii spun că între creşterea ROBOR şi a IRCC nu este doar o întârziere de câteva luni, ci diferă şi metodologia de calcul.

De exemplu, ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Vezi: ROBOR a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 8 ani. Cine sunt românii care vor plăti mai mult de la 1 aprilie

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC.

Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadenţă este mai îndelungată“, spune Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Potrivit datelor BNR, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat joi la 4,70%, valoare înregistrată şi miercuri. La începutul lunii martie, indicele era cotat la 4,25%.

Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

sursa foto: pixabay.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax