Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se redobândește permisul de conducere anulat. Noi modificări la Codul Rutier, aprobate de Guvern

Publicat

Modificări Cod Rutier: Condițiile în care persoanele cu permis de conducere anulat se pot prezenta la examen pentru obținerea unui nou astfel de document sunt clarificate într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, aflat în atenția Guvernului.

Recuperarea permisului anulat

”Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie,

precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a) – d) sau ale art. 115 alin. (1)

au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

 • a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate
 • b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei;
 • c) a intervenit amnistia
 • d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată
 • e) a intervenit reabilitarea.

Prevederea anterioară din Codul Rutier:

art. 24 alin (6) – nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporal a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).

Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

 • a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă
 • b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
 • c) a intervenit amnistia
 • d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

La articolul 24, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (61)-(63) cu următorul cuprins:

 • „(61) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, pentru categoriile avute anterior, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (6) trebuie să facă dovada că este aptă din punct de vedere medical.
 • (62) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (53), fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.
 • (63) În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.”

De ce au fost propuse modificările

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță se arată că, având în vedere formularea prevederilor art. 24 alin. (6) din Codul Rutier, în raport cu dispozițiile art. 116 din același act normativ, coroborarea celor două texte poate crea dificultăți de interpretare și aplicare.

Se constată necesitatea reconsiderării soluțiilor normative prevăzute în cele două articole într-un mod clar și previzibil, care să excludă posibilitatea de interpretare și aplicare neunitară, și totodată, a creării unui tratament similar între persoanele care nu au deținut permis de conducere și cele al căror permis de conducere a fost anulat.

De asemenea, este necesară eliminarea sintagmei „pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice” din cuprinsul art. 24 alin. (6), având în vedere faptul că aceasta nu se regăsește în legislația penală în vigoare și, totodată, înlocuirea acesteia prin indicarea precisă a infracțiunilor prevăzute de Codul Penal, a căror săvârșire este în legătură directă cu calitatea de conducător auto.

Alte modificări: Permisul de conducere internațional poate fi eliberat și de D.G.P.C.Î.

”Demersul legislativ vine în sprijinul cetățenilor care solicită acest document, fără ca aceștia să fie obligați să obțină PIC de la Automobil Club Român, în condițiile impuse și tarifele stabilite de către acesta. Pentru emiterea PIC, D.G.P.C.Î. are posibilitatea verificării autenticității și valabilității permisului de conducere național al solicitantului, aspecte care depășesc în prezent atribuțiile ACR.

Se vor stabili modalități de preluare/predare a documentelor întocmite cu ocazia emiterii PIC, prin intermediul Serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Nu se aduce atingere activității de emitere a acestuia de către asociațiile autorizate în acest scop p, activitatea desfășurându-se în paralel de către ambele tipuri de entități”, se arată în proiect.

Amenzi date de polițiștii de la serviciile de permise/înmatriculări

Ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot constata contravențiile prevăzute de art. 100 alin. (1) pct. 4, art. 101 alin. (1) pct. 4, art. 102 alin. (1) pct. 4 și 8 din Codul Rutier și pot aplica sancțiunile contravenționale aferente acestor fapte, respectiv:

 • neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare
 • neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege
 • neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege
 • deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax