Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se schimbă vremea după ciclonul din weekend. Prognoza meteo pentru luna octombrie 2024

Publicat

Meteorologii anunță că un ciclon puternic lovește în plin România în acest weekend. Vom avea parte de furtuni și de o răcire accentuată a temperaturii. Directoarea ANM, Elena Mateescu a anunțat că în zilele următoare România va fi lovită de un ciclon care va aduce vreme extremă, vijelii și ploi care riscă să producă inundații.

Meteorologii se așteaptă ca ploile să aducă chiar și 100 de litri de apă pe metru pătrat. Temperaturile vor scădea de la 34 de grade, cât se înregistrează astăzi, la 15 grade în regiunile intracarpatice. Toată săptămâna viitoare va fi vreme rece, dar apoi temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal, arată estimările meteorologilor pentru următoarele patru săptămâni.

Ciclonul care lovește România, provocat de ciocnirea unui val de aer cald cu unul de aer polar

Reprezentanții ANM susțin că ciclon Ashley încă nu s-a format, iar furtunile care vor lovi țara noastră sunt cauzate de ciocnirea unui val de aer cald cu un val de aer polar.

„Numele „Ashley” este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă (…) Deocamdată, niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit aceste condiții pentru a fi denumită Ashley”, a declarat Florinela Georgescu, potrivit Digi24.

„În prima parte a zilei de sâmbătă, ploile își vor face simțită prezența în regiunile vestice și nord-vestice ale țării. Urmând ca, treptat, până seara, să cuprindă o mare parte din jumătatea de vest a țării noastre.

Ploi și frig în toată țara. Precipitații de peste 100 l/metru patrat

Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, în cursul zilei de duminică și în noaptea de duminică înspre luni, va ploua în mare parte a țării, urmând ca, regiunile cele mai afectate, conform materialelor de care dispunem la această oră, să fie cele din partea de sud a teritoriului, precum și în carpații meridionalii și de curbură”, a explicat directoarea executivă ANM.

Citește și Când se schimbă ora, în toamna anului 2024. Data la care se trece la ora de iarnă

Totodată, vom avea parte de vânt foarte puternic, care va accentua manifestările de vreme severă.

„Pe lângă precipitații importante cantitativ, așteptăm în aceste zile și intensificări ale vântului. Este posibil ca acesta să fie în deosebi în partea de est și de sud a teritoriului și combinat desigur cu ploile intense, vor face ca manifestările de vreme să fie cu atât mai severe”, a completat aceasta.

Vremea va rămâne rece pe tot parcursul săptămânii, după cum arată estimările ANM pentru perioada 30 septembrie – 28 octombrie. Iată situația pentru fiecare săptămână din acest interval:

Prognoza meteo în săptămâna 30 septembrie – 07 octombrie

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Va ploua mai mult decât de obicei în regiunile sudice, estice și local în cele centrale, dar mai puțin în cele vestice și nordvestice.

Prognoza meteo în săptămâna 07-14 octombrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo în săptămâna 14- 21 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo în săptămâna 21-28 octombrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate