Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum se va face testarea COVID a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a din Alba. Ce se întâmplă în cazul rezultatelor pozitive

Publicat

examen teza lucrare

La finalul săptămânii viitoare, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a din Alba Iulia vor avea posibilitatea să fie testați gratuit pentru COVID-19, în contextul în care se apropie perioada de sesiuni de pregătire, respectiv susținere a examenelor naționale – Evaluare Națională și Bacalaureat.

Inițiativa aparține Direcției de Sănătate Publică Alba, Primăriei și Inspectoratului Școlar Județean și include și profesorii, dar și personalul nedidactic și medicii și asistenții școlari.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Listele cu elevii care doresc să fie testați sunt centralizate la școli și Inspectoratul Școlar Județean Alba, fiind așteptate să participe la testare circa 2000 de persoane, din care 1.200 de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a, care ar urma să intre la cursuri din 2 iunie.

Dar cum testarea este opțională, este posibil ca numărul celor care vor fi testați să fie mai mic.

Citește și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Pentru a vedea cum se va desfășura procedura și ce ar trebui să știe elevii și profesorii în acest context, am cerut detalii reprezentanților DSP Alba și IȘJ Alba.

Părinții se tem să își dea acordul pentru testarea copiilor

Foarte mulți părinți refuză să își dea acordul pentru testarea copiilor de teamă că, în urma testului, rezultatul ar putea fi ”fals-pozitiv” și astfel elevul respectiv să nu mai poată participa la examene în zilele planificate în calendar.

Părinții se tem că elevii ”pozitivi” vor da examenele în alte condiții decât cele stabilite pentru ceilalți colegi, măsuri care ar putea avea efect atât la rezultatele obținute la examene cât și la repartizarea pe licee (în cazul elevilor care susțin probele la Evaluarea Națională).

Faptul că deocamdată nu sunt stabilite datele și procedurile în care se vor desfășura examenele pentru copiii descoperiți ”pozitiv”  îi determină pe părinți să fie reținuți în a-și da acordul pentru testare. Elevii netestați nu au nicio interdicție de a participa la examene alături de ceilalți elevi, care au fost testați, dacă au temperatură corporală sub limita stabilită de autorități.

Refuzul testării provoacă însă o altă reacție, din partea părinților care nu vor să își expună copii la o posibilă infectare cu COVID-19. Aceștia preferă să își retragă copiii din examen pentru a nu intra în contact cu alți colegi netestați, care ar putea fi asimptomatici.

Când și cum se va face testarea elevilor și profesorilor la Alba Iulia

DSP Alba a programat testarea în zilele de 29 mai, respectiv 30 mai, adică vinerea și sâmbăta viitoare.

Potrivit precizărilor directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru Alba24.ro, locațiile în care se vor face recoltările de probe vor fi comunicate de IȘJ.

Personalul DSP se va deplasa în școli, se vor asigura condiții astfel încât să fie evitată aglomerarea, iar rezultatele vor fi comunicate cel târziu a doua zi.

Ce se întâmplă în cazul rezultatelor pozitive COVID-19

Dacă, în urma testării, sunt depistate cazuri pozitive COVID-19, se va urma procedura standard, stabilită la nivel național, a precizat directorul DSP.

Adică, dacă elevul/profesorul în cauză are rezultat pozitiv și nu are alte afecțiuni, va fi transportat la unitatea din cadrul Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba, iar dacă are și alt diagnostic confirmat, va fi internat la Spitalul Municipal Blaj.

Va urma tratamentul și retestarea, pentru a vedea efectele tratamentelor.

Nu există varianta izolării la domiciliu în cazul celor cu rezultate pozitive COVID-19. Vor fi transportați la unitățile sanitare inclusiv cei asimptomatici, dacă rezultatul testului COVID-19 este pozitiv.

”Vrem să excludem riscurile în contextul pandemiei, prin testare și prin măsuri menite să prevină înmulțire cazurilor de îmbolnăviri”, a spus Alexandru Sinea.

Sinea: ”Nu există rezultat fals pozitiv la testele făcute de DSP și SJU”

Procedura de testare presupune prelevarea, de către personalul medical DSP Alba, a unui exudat nazo-faringian cu ajutorul unui bețișor medicinal steril, de unică folosință.

Proba este apoi analizată în laboratorul DSP, prin testarea moleculară RT-PCR, iar rezultatul va fi cunoscut în circa 9 ore.

Întrebat dacă această testare poate avea rezultat ”fals pozitiv”, directorul DSP Alba a spus că nu există această posibilitate.

”Este test genetic, de extracție moleculară, iar aparatul detectează sau nu prezența acestuia (virusul – n.r.).

Nu există rezultat fals pozitiv. Există doar posibilitatea unui rezultat incert, dar sunt foarte puține cazuri. În această situație, cel mai probabil proba nu a fost recoltată corect și se repetă procedura până când se ajunge la un rezultat pozitiv sau negativ”, a precizat Alexandru Sinea.

Potrivit sursei citate, sunt și cazuri în care boala este la debut și nu există încărcătură virală semnificativă sau boala este spre final, iar încărcătura virală este redusă.

Se repetă testarea până la un rezultat cert, iar între timp pacientul este izolat.

Directorul DSP Alba a amintit că rezultate fals pozitive puteau fi doar în cazul testelor rapide, care nu mai sunt utilizate în județ.

Testele rapide sunt cele imunologice pentru detectarea COVID-19, bazate pe detecția de anticorpi din sânge și, potrivit celor mai recente date, nu pot fi utilizate pentru stabilirea diagnosticului de infecție COVID-19.

”Oferă o probabilitate de cel mult 60%”, a mai spus Sinea.

Cornel Sandu ISJ Alba:  ”Se vor respecta procedurile de la minister”

Inspectorul școlar general IȘJ Alba, Cornel Sandu, a spus că testarea este opțională, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, iar în ceea ce privește accesul acestora la sesiunile de pregătire și de susținere a examenelor naționale se vor respecta procedurile stabilite și cele care urmează să fie decise de Ministerul Educației.

Vezi REGULI noi în școli, licee și universități, pentru perioada de pregătire și examene. Ce a decis Ministerul Educației

În această perioadă, școlile și liceele stabilesc și aplică modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a examenelor naționale, circuitul de intrare și de ieșire a elevilor și profesorilor, precum și modul de igienizare/dezinfecție a unității.

Reamintim că vor avea acces în unitățile școlare doar cei cu temperatura corporală mai mică de 37,3 grade Celsius, iar personalul medical va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților.

Întrebat ce se va întâmpla în situația în care un elev este depistat pozitiv COVID, cum va putea acesta să susțină examenele, Cornel Sandu a precizat că va fi procedură stabilită de minister.

La fel și în cazul celor care vor avea temperatură mai mare față de cea de referință indicată în măsurile MEC.

Ministrul Educației a declarat, la începutul lunii, că elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 pot susţine examenele de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă.

„Aceştia (n.r -. copiii diagnosticaţi cu COVID-19) pot da examenul în condiţii de siguranţă, izolaţi, singuri în sala respectivă. De fapt, şi până acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă, chiar şi în spital. Metodologia prevede şi acest lucru”, a spus Anisie.

Reamintim Linia TelVerdeJudețean IȘJ Alba 0 800 816 258 – pentru informații despre prezența elevilor în școli în perioada 2-12 iunie. Se poate suna de luni până joi, în intervalul orar 8.00-16.00 și vineri între orele 8.00-14.00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ioana

    sâmbătă, 23.05.2020 at 14:08

    Pana acum, parca, se testau doar cei care prezentau simptome. De ce se schimba aceste reguli pentru copii? Nu sunt destul de stresați? Era nevoie de inca un factor de stres in plus? Nu stiu cum ar fi reacționat adultii “ responsabili” din aceste instituții, daca era vorba de copiii lor. Ca, nu stiu sa fie vreunul dintre ei in aceasta situație.
    Gândiți-va in primul rand la sufletul copiilor si nu mai creati panica si controverse.

  2. eu

    luni, 25.05.2020 at 12:48

    Nu mai dati copy paste la articole.
    Apare a fi postat acum 5 ore, si se vorbeste despre testarea elevilor la sfarsitul saptamanii viitoare.
    Sapatmana viitoare incep deja pregatirile.
    Daca nu aveti noutati, nu mai reveniti cu aceleasi titluri/articole.
    Sau macar adaptatile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax