Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum se va face testarea COVID a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a din Alba. Ce se întâmplă în cazul rezultatelor pozitive


Publicat

examen

La finalul săptămânii viitoare, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a din Alba Iulia vor avea posibilitatea să fie testați gratuit pentru COVID-19, în contextul în care se apropie perioada de sesiuni de pregătire, respectiv susținere a examenelor naționale – Evaluare Națională și Bacalaureat.

Inițiativa aparține Direcției de Sănătate Publică Alba, Primăriei și Inspectoratului Școlar Județean și include și profesorii, dar și personalul nedidactic și medicii și asistenții școlari.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Listele cu elevii care doresc să fie testați sunt centralizate la școli și Inspectoratul Școlar Județean Alba, fiind așteptate să participe la testare circa 2000 de persoane, din care 1.200 de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a, care ar urma să intre la cursuri din 2 iunie.

Dar cum testarea este opțională, este posibil ca numărul celor care vor fi testați să fie mai mic.

Citește și BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Pentru a vedea cum se va desfășura procedura și ce ar trebui să știe elevii și profesorii în acest context, am cerut detalii reprezentanților DSP Alba și IȘJ Alba.

Părinții se tem să își dea acordul pentru testarea copiilor

Foarte mulți părinți refuză să își dea acordul pentru testarea copiilor de teamă că, în urma testului, rezultatul ar putea fi ”fals-pozitiv” și astfel elevul respectiv să nu mai poată participa la examene în zilele planificate în calendar.

Părinții se tem că elevii ”pozitivi” vor da examenele în alte condiții decât cele stabilite pentru ceilalți colegi, măsuri care ar putea avea efect atât la rezultatele obținute la examene cât și la repartizarea pe licee (în cazul elevilor care susțin probele la Evaluarea Națională).

Faptul că deocamdată nu sunt stabilite datele și procedurile în care se vor desfășura examenele pentru copiii descoperiți ”pozitiv”  îi determină pe părinți să fie reținuți în a-și da acordul pentru testare. Elevii netestați nu au nicio interdicție de a participa la examene alături de ceilalți elevi, care au fost testați, dacă au temperatură corporală sub limita stabilită de autorități.

Refuzul testării provoacă însă o altă reacție, din partea părinților care nu vor să își expună copii la o posibilă infectare cu COVID-19. Aceștia preferă să își retragă copiii din examen pentru a nu intra în contact cu alți colegi netestați, care ar putea fi asimptomatici.

Când și cum se va face testarea elevilor și profesorilor la Alba Iulia

DSP Alba a programat testarea în zilele de 29 mai, respectiv 30 mai, adică vinerea și sâmbăta viitoare.

Potrivit precizărilor directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru Alba24.ro, locațiile în care se vor face recoltările de probe vor fi comunicate de IȘJ.

Personalul DSP se va deplasa în școli, se vor asigura condiții astfel încât să fie evitată aglomerarea, iar rezultatele vor fi comunicate cel târziu a doua zi.

Ce se întâmplă în cazul rezultatelor pozitive COVID-19

Dacă, în urma testării, sunt depistate cazuri pozitive COVID-19, se va urma procedura standard, stabilită la nivel național, a precizat directorul DSP.

Adică, dacă elevul/profesorul în cauză are rezultat pozitiv și nu are alte afecțiuni, va fi transportat la unitatea din cadrul Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba, iar dacă are și alt diagnostic confirmat, va fi internat la Spitalul Municipal Blaj.

Va urma tratamentul și retestarea, pentru a vedea efectele tratamentelor.

Nu există varianta izolării la domiciliu în cazul celor cu rezultate pozitive COVID-19. Vor fi transportați la unitățile sanitare inclusiv cei asimptomatici, dacă rezultatul testului COVID-19 este pozitiv.

”Vrem să excludem riscurile în contextul pandemiei, prin testare și prin măsuri menite să prevină înmulțire cazurilor de îmbolnăviri”, a spus Alexandru Sinea.

Sinea: ”Nu există rezultat fals pozitiv la testele făcute de DSP și SJU”

Procedura de testare presupune prelevarea, de către personalul medical DSP Alba, a unui exudat nazo-faringian cu ajutorul unui bețișor medicinal steril, de unică folosință.

Proba este apoi analizată în laboratorul DSP, prin testarea moleculară RT-PCR, iar rezultatul va fi cunoscut în circa 9 ore.

Întrebat dacă această testare poate avea rezultat ”fals pozitiv”, directorul DSP Alba a spus că nu există această posibilitate.

”Este test genetic, de extracție moleculară, iar aparatul detectează sau nu prezența acestuia (virusul – n.r.).

Nu există rezultat fals pozitiv. Există doar posibilitatea unui rezultat incert, dar sunt foarte puține cazuri. În această situație, cel mai probabil proba nu a fost recoltată corect și se repetă procedura până când se ajunge la un rezultat pozitiv sau negativ”, a precizat Alexandru Sinea.

Potrivit sursei citate, sunt și cazuri în care boala este la debut și nu există încărcătură virală semnificativă sau boala este spre final, iar încărcătura virală este redusă.

Se repetă testarea până la un rezultat cert, iar între timp pacientul este izolat.

Directorul DSP Alba a amintit că rezultate fals pozitive puteau fi doar în cazul testelor rapide, care nu mai sunt utilizate în județ.

Testele rapide sunt cele imunologice pentru detectarea COVID-19, bazate pe detecția de anticorpi din sânge și, potrivit celor mai recente date, nu pot fi utilizate pentru stabilirea diagnosticului de infecție COVID-19.

”Oferă o probabilitate de cel mult 60%”, a mai spus Sinea.

Cornel Sandu ISJ Alba:  ”Se vor respecta procedurile de la minister”

Inspectorul școlar general IȘJ Alba, Cornel Sandu, a spus că testarea este opțională, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, iar în ceea ce privește accesul acestora la sesiunile de pregătire și de susținere a examenelor naționale se vor respecta procedurile stabilite și cele care urmează să fie decise de Ministerul Educației.

Vezi REGULI noi în școli, licee și universități, pentru perioada de pregătire și examene. Ce a decis Ministerul Educației

În această perioadă, școlile și liceele stabilesc și aplică modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a examenelor naționale, circuitul de intrare și de ieșire a elevilor și profesorilor, precum și modul de igienizare/dezinfecție a unității.

Reamintim că vor avea acces în unitățile școlare doar cei cu temperatura corporală mai mică de 37,3 grade Celsius, iar personalul medical va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților.

Întrebat ce se va întâmpla în situația în care un elev este depistat pozitiv COVID, cum va putea acesta să susțină examenele, Cornel Sandu a precizat că va fi procedură stabilită de minister.

La fel și în cazul celor care vor avea temperatură mai mare față de cea de referință indicată în măsurile MEC.

Ministrul Educației a declarat, la începutul lunii, că elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 pot susţine examenele de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă.

„Aceştia (n.r -. copiii diagnosticaţi cu COVID-19) pot da examenul în condiţii de siguranţă, izolaţi, singuri în sala respectivă. De fapt, şi până acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă, chiar şi în spital. Metodologia prevede şi acest lucru”, a spus Anisie.

Reamintim Linia TelVerdeJudețean IȘJ Alba 0 800 816 258 – pentru informații despre prezența elevilor în școli în perioada 2-12 iunie. Se poate suna de luni până joi, în intervalul orar 8.00-16.00 și vineri între orele 8.00-14.00.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Ioana

  sâmbătă, 23.05.2020 at 14:08

  Pana acum, parca, se testau doar cei care prezentau simptome. De ce se schimba aceste reguli pentru copii? Nu sunt destul de stresați? Era nevoie de inca un factor de stres in plus? Nu stiu cum ar fi reacționat adultii “ responsabili” din aceste instituții, daca era vorba de copiii lor. Ca, nu stiu sa fie vreunul dintre ei in aceasta situație.
  Gândiți-va in primul rand la sufletul copiilor si nu mai creati panica si controverse.

 2. eu

  luni, 25.05.2020 at 12:48

  Nu mai dati copy paste la articole.
  Apare a fi postat acum 5 ore, si se vorbeste despre testarea elevilor la sfarsitul saptamanii viitoare.
  Sapatmana viitoare incep deja pregatirile.
  Daca nu aveti noutati, nu mai reveniti cu aceleasi titluri/articole.
  Sau macar adaptatile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Proiectul de reformă al MAI va include un departament legat de poliția animalelor. Anunțul ministrului Marcel Vela

Publicat

caine

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că proiectul privind reforma ministerului va fi repropus spre aprobare spre sfârșitul lunii iunie și va include un departament legat de poliția animalelor.

„Acest proiect ce ține de o decizie normativă privind organizarea, restructurarea și eficientzarea MAI l-am susținut încă de anul trecut, urmând să-l repunem pe tapet la finalul lunii iunie”, a declarat Marcel Vela, la Digi24.

În cadrul acestui proiect se are în vedere și înființarea Poliției Animalelor.

„În zona de ordine publică putem înființa un departament de poliția animalelor. Trebuie stabilit  cine ar trebui să se ocupe, vom analiza împreună și cu ONG-urile care se ocupă de protecția animalelor, plus că intervine și o latură de abordare strict de specialtate în domeniul veterinar”, a mai spus acesta.

Potrivit ministrului, în noul proiect este posibil ca Poliția Locală să preia această atribuție, privind protejarea animalelor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Andrei Haneș și pasiunea pentru taragot, inspirată de Dumitru Fărcaș. Tânăra speranță a muzicii tradiționale din Apuseni

Publicat

Andrei Haneș  Munților Apuseni, este una dintre marile speranțe ale muzicii Munților Apuseni, grație talentului său extraordinar, dublat de ani de muncă. Andrei cântă la taragot, fiind remarcat de Dumitru Fărcaș, care, după ce l-a auzit, i-a prezis un viitor strălucit. Marele artist l-a luat sub aripa lui și a insistat ca Andrei să meargă la Cluj, să studieze muzica.

”Am 17 ani, sunt elev la Colegiul de muzică Sigismund Toduță din Cluj Napoca, unde îl am ca profesor de taragot pe maestrul Ioan Berci, căruia îi mulțumesc nespus pentru tot interesul și toată răbdarea acordată.

Pot spune că îl consider al doilea părinte, un om de care m-am apropiat foarte mult sufletește.

După terminarea liceului intenționez să îmi continui studiile la conservator, aș fi tentat să merg pe profilul pedagogie muzicală, dar vom mai vedea, nu sunt chiar sigur” spune Andrei Haneș.

În ultimii ani a participat la multe concursuri, unde a câștigat mai multe trofee, dintre care, cu o însemnătate deosebită este trofeul festivalului „Taragotul de Aur, Dumitru Fărcaș” de care Andrei, dar și familia sa, care l-a susținut întotdeauna, sunt foarte mândri.

”Am marele regret că maestrul Dumitru Fărcaș nu este în viață. La insistențele dumnealui am început studiile la liceul la care sunt acum, și a dorit foarte mult să fiu elevul domnului profesor Ioan Berci. Țin în continuare legătura cu fiica dumnealui, Andreea Fărcaș, o femeie deosebită care se aseamănă foarte mult cu maestrul adică este un om de mare caracter” spune Andrei Haneș.

În ce privește timpul acordat taragotului, Andrei studiază între două și opt ore pe zi, în funcție de cât timp are la dispoziție.

”Mă bucur foarte mult că în scurta mea carieră de până acum am avut ocazia să cânt cu mari artiști ai taragotului cum ar fi Dumitru Fărcaș, Luca Novac, Pera Bulz, Adrian Neamțu, Petrică Vița, Sergiu Cipariu și alții. Dar și aici am datoria de a-i mulțumi maistrului Dumitru Fărcaș deoarece dumnealui m-a prezentat acestor martori taragotiști la Festivalul taragotului de la Vața.

Îmi face plăcere să cânt cu absolut toată lumea de la care am ceva de învățat și aici aș vrea să îi mulțumesc unui priceput acordeonist, și anume Domnului Sergiu Croitoru, de care am fost acompaniat la foarte multe evenimente și de la care am învățat foarte multe lucruri și multe melodii vechi din zona noastră.

O melodie care este pe placul sufletului meu de la noi din zonă este melodia din „Vâlcoi în susul țării” a cunoscutului interpret Nicolae Opruț” spune Andrei.

Important a fost și sprijinul familiei sale, fiind încurajat încă de mic, mai ales de tatăl său, Ionel Haneș. În primii doi ani ”a luat ore în particular” de la prof. Gheorghe Bădău, Ioan Selagea și Horia Tanislav, în prezent fiind sub îndrumarea prof. Ioan Berci.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Zborurile interne spre litoral, reintroduse din 16 iulie. TAROM va zbura la Constanța din Cluj, Timișoara și Oradea

Publicat

tarom wikipedia

Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) anunță că din 16 iulie ar urma să fie reintroduse zborurile Tarom spre mare, pe destinația Constanța, respectiv Timişoara – Constanţa, Cluj – Constanţa, Oradea – Constanţa, în regim de câte două zboruri pe săptămână (joia şi duminica).

Reprezentanta FAPT, Corina Martin, a subliniat că a fost propus un plan strategic, „Reconectăm România”, avându-se în vedere  situaţia generată de pandemia de coronavirus şi efectele acesteia asupra călătoriilor şi turismului intern şi internaţional.

„Noi am propus un Plan strategic: Reconectăm România. Este esenţial să avem zboruri care să ne aducă turiştii români şi potenţiali turişti străini către Litoral şi Delta Dunării, dinspre vestul sau nordul sau estul sau centrul României şi care să asigure accesul facil al românilor care locuiesc în sudul sau sud-estul României, de exemplu, către vestul sau nordul Romaniei, pentru vacanţe şi călătorii sau în scop profesional.

Am colaborat direct cu Ministerul Transporturilor, pentru a se implica alături de noi şi să susţină conectarea aeriană între destinaţiile preferate de români, pentru a facilita circulaţia turistică internă în această perioadă grea, atât pentru industria HORECA, cât şi pentru transportatorul aerian naţional TAROM.

Românii vor avea, astfel, un acces mult mai rapid şi facil la vacanţele şi călătoriile de care au atât de multă nevoie şi care vor susţine turismul naţional şi economia României”, a spus Corina Martin, conform Agerpres.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul de Interne cumpără mașini în valoare de 343 de milioane de lei din rezerva bugetară a Guvernului

Publicat

politie

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 343 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, potrivit unei hotărâri de guvern publicate vineri în Monitorul Oficial.

Toți banii vor fi cheltuiți pentru cumpărarea de autovehicule dotate special pentru structurile ministerului (poliție, jandarmerie, pompieri), potrivit hotărârii de guvern.

Este cea mai mare sumă prevăzută în acest an pentru achiziții de automobile în sistemul public și vine pe fondul implicării fără precedent a forțelor Ministerului de Interne în gestionarea crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate