Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum si-a racordat ilegal casa la contorul de gaz un bărbat din Alba: De ce a plătit aproape 10.000 de lei. Decizie în instanță

Publicat

Un bărbat din Alba care și-a racordat ilegal casa la contorul de caz a fost cercetat de autorități. Fapta pentru care i s-a deschis dosar penal a fost cea de racordare sau folosire de instalație clandestină la rețeaua de gaz. 

Deși a fost racordat ilegal timp de trei zile (potrivit motivării instanței) bărbatul a plătit pagube de aproape 10.000 de lei. Motivul a fost explicat în instanță.

Fapta pentru care bărbatul a fost cercetat s-a petrecut în luna martie a anului 2023. La aproape un an distanță, în data de 13 februarie 2024, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o decizie în acest caz.

Cum s-a racordat ilegal

Fapta produsă de bărbat a fost descrisă de magistrați.

În fapt, s-a reţinut că la data de 11.03.2023, suspectul a montat în cutia pentru regulatorul de gaz și contor, din fața locuinței sale situate Crăciunelu de Jos, direct la sistemul de alimentare cu gaze naturale, un racord flexibil prin care gazul natural de care beneficia imobilul, trecea fără sa fie măsurat.

La data de 14.03.2023 în jurul orei 6.00, un angajat al companiei de gaz a depistat conectarea ilegală efectuată la locuința suspectului și a sesizat organele de poliție, au notat judecătorii din Blaj.

De ce a plătit aproape 10.000 de lei

În cazurile de racordare ilegală la gaz, compania are un mod de calcul a prejudiciului produs. Acest mod este explicat tot în motivarea instanței.

prejudiciul cauzat prin furt, în valoare de 9439.54 lei este o estimare și nu o certitudine. Prejudiciul real nu poate fi stabilit, ar putea fi mai mic 9439.54 lei, dar nu ar putea fi mai mare.

În cazul furtului de gaze naturale comis prin utilizarea instalațiilor ce ocolesc aparatul de măsurare, nu se poate cunoaște cantitatea de gaz efectiv sustrasă, întrucât nu este contorizată.

În aceste situații, conform ordinului președintelui ANRE nr.78/2020, furnizorul este obligat să se constituie parte civilă cu minim contravaloarea unei cantități de gaze naturale calculată la debitul maxim pentru locul respectiv de consum, pe o perioadă de trei luni, 24 din 24 de ore.

Pentru imobilul suspectului această cantitate a fost estimată la 5000 de metri cubi, conform calculului de mai sus. În cazul de față și în general, situația de mai sus în care autorul a beneficiat de gaze timp de 3 luni, 24 din 24 de ore, la debitul maxim, este puțin probabilă, au explicat magistrații în instanță.

Ce au decis Judecătorii din Blaj

Bărbatul a spus că s-a racordat ilegal deoarece prețul pentru gaz sau lemne de foc pentru încălzire era mult prea mare. Acesta a plătit între timp paguba estimată de companie de gaz.

Drept urmare magistrații Judecătoriei Blaj au decis la propunerea procurorilor să renunțe la urmărirea penală.

În data de 13 februarie 2024, dosarul a fost închis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Mihăiță Șoricel

    miercuri, 21.02.2024 at 08:37

    E clar că între martie 2023 și februarie 2024 sunt doi ani.

  2. Vasile Vasile

    miercuri, 21.02.2024 at 09:36

    ziaristul eta amețit de la gaz.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax