Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum taxează ANAF contribuabilii, ”din greșeală”. Procese pierdute de Fisc pentru notificări trimise inutil

Publicat

anaf

Doi din cinci contribuabili verificați de Fisc au câștigat în instanță, după ce au contestat sumele pe care le aveau de plată, prin constatările ANAF.

După seria deciziilor de impunere pentru contribuabilii consideraţi rău-platnici, s-a constatat că unele dintre notificări erau trimise însă „din greşeală”.

Cei care au dat în judecată ANAF au avut câștig de cauză în instanță, iar suma este semnificativă: de 245 de milioane de lei.

Potrivit unui raport al instituției, în primele 6 luni ale anului, 38% din deciziile definitive pronunțate de instanțele judecătorești în cadrul unor astfel de procese sunt în favoarea celor care au contestat controalele, sumele pe care le au de plată.

Patronul unei agenți de turism spune că în final instanța a constatat că nici cei care au aplicat sancțiunea nu-și cunoșteau reglementările cu privire la transmiterea deciziei.

”Există și acolo niște termene și au transmis-o cu mult peste termenul legal, deci era din start prescrisă”, a spus acesta, pentru digi24.ro. A câștigat procesul cu ANAF după 4 ani, pentru anularea unei amenzi de 10.000 de lei dată firmei sale.

Anul trecut, din circa 1.200 de procese între ANAF și contribuabili, instituția statului a pierdut 34%. În primele 6 luni ale acestui an, procentul deciziilor nefavorabile Fiscului a crescut la 38%.

Avocat: sunt foarte multe acțiuni admise de instanță împotriva ANAF

În general, firmele sunt cele care dau Fiscul în judecată. Micii contribuabili preferă să plătească.

”De la faptul că nu înțeleg legislația și o aplică eronat, se întâmplă situații în care anumite comportamente au fost tolerate. ANAF a zis că acel comportament era bun și apoi se schimbă și încep să emită decizii de impunere.

În ultima perioadă vorbim de foarte multe acțiuni admise de instanță împotriva ANAF-ului și vom vedea încă și mai multe, în special datorită faptului că acum au ajuns să fie judecate multe acțiuni care au fost suspendate de-a lungul timpului, datorită faptului cu ANAF-ul a făcut plângeri penale care s-au soluționat cu neînceperea urmăririi penale și s-au reluat judecățile. Depinde foarte mult de sumă, dacă vorbim de sume mari, unde recursul e de competența ICCJ, procesul durează 4-5 ani, unde e de curți de apel, vorbim de 2-3 ani”, a spus un avocat pentru sursa citată.

Aproape 5.000 de persoane fizice și 12.000 de firme au fost verificate în prima jumătate a acestui an de ANAF.

Relația dintre contribuabil și Fisc se va îmbunătăți în următorii ani, promit autoritățile, când se va pune accent pe reforma administraţiei fiscale, în special prin digitalizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax