Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum verifici dacă ești asigurat în sistemul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate? Metoda simplă prin care poți afla răspunsul

Publicat

Cum verifici dacă ești asigurat în sistemul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate? Este o întrebare pe care mai mulți români o au la intervale regulate de timp.

În mai puțin de un minut, cei interesați pot afla răspunsul la întrebare. 

Avocații de la legalbadger.org au făcut o listă, cu câțiva pași simpli care trebuie urmați.

Cine beneficiază de asigurările de sănătate

Sunt trei categorii de persoane asigurate în sistemul public de sănătate: persoane asigurate, cu plata contribuției din alte surse și persoane asigurate care plătesc contribuția.

Cei care beneficiază de asigurările de sănătate sunt:

  • Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară;
  • Cetățenii străini și apatrizii care au obținut prelungirea dreptului de ședere temporară sau au domiciliul în România;
  • Cetățenii statelor membre UE, SEE și Confederației Elvețiene, fără asigurare valabilă în România încheiată în alt stat membru, care au obținut dreptul de rezidență în România pentru o perioadă ce depășește 3 luni;
  • Persoanele din statele membre UE, SEE și Confederației Elvețiene care îndeplinesc condițiile de lucrător frontalier, desfășurând activități salariate sau independente în România, cu rezidența în alt stat membru unde se întorc cu regularitate zilnică sau cel puțin săptămânală;
  • Pensionarii din sistemul public de pensii care și-au stabilit reședința într-un stat membru UE, SEE sau Confederația Elvețiană, sau domiciliul într-un stat cu care România are acord bilateral de securitate socială incluzând prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, și care nu mai au domiciliul în România.

Cum poți verifica dacă ești asigurat

CNAS pune la dispoziție o platformă online unde poți verifica dacă figurezi sau nu ca asigurat în baza lor de date, pe care o poți accesa prin următorul link:

Click aici pentru a ajunge pe link.

Pentru a verifica calitatea de asigurat în sistem, este necesar doar să introduceți CNP-ul, iar platforma va afișa automat un mesaj.

În mesaj va sta scris dacă deținătorul CNP-ului este asigurat, când a fost înscris la un medic de familie și dacă are sau nu cardul de sănătate emis.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate