Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum vor fi acoperite pagubele produse de animalele sălbatice. Guvernul a aprobat o procedură mai rapidă

Publicat

Modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic a fost aprobată miercuri de Executiv.

Aceasta prevede, cel puțin teoretic, o procedură mai operativă de constatare şi de stabilire a cuantumului despăgubirilor, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

„La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, 4 ianuarie 2023, HG privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia”, se arată în comunicatul MMAP, remis AGERPRES.

Actul normativ prevede o procedură mai operativă de constatare şi de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic culturilor agricole/silvice/animalelor domestice şi autovehiculelor, precum şi o modalitate mai riguroasă de stabilire a răspunderii civile.

„Prin HG-ul aprobat astăzi reglementăm, cât mai echitabil, drepturile şi obligaţiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, de animale domestice şi autovehicule în legătură cu pagubele pe care animalele din speciile de faună de interes cinegetic le produc, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util şi la justa valoare”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Lupii au făcut prăpăd într-un sat din Alba. Au atacat o stână și au omorât 60 de oi și 60 de miei, într-o singură noapte

Hotărârea Guvernului prevede o modalitate de plată directă a despăgubirilor de către gestionarii faunei cinegetice, pentru pagubele produse de vânat culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, atunci când aceştia nu-şi îndeplinesc obligaţiile pentru prevenirea pagubelor şi de către stat, prin structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrală care răspunde de vânătoare şi cele ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului .

În situaţiile în care gestionarul şi-a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa, după caz şi a efectuat 3 acţiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solicitarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până la data de 15 decembrie a anului în curs, cu excepţia pachetelor de agromediu, despăgubirile pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faună cinegetică cuprinse în anexa nr. 1 se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinaţie.

„În cazul atacurilor soldate cu rănirea sau decesul persoanelor fizice, acest act normativ prevede ca în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, MMAP aprobă, prin ordin de ministru, modalitatea de acordare a despăgubirilor.

Astfel, se vor acorda victimei despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, dar şi veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă de la momentul producerii incidentului, daune morale, precum şi sume compensatorii pentru familia decedatului, reprezentînd echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, până la vârsta pensionării”, a subliniat ministrul Mediului.

De asemenea, despăgubirile pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faună cinegetică cuprinse în anexa nr. 1, în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă şi pentru pagubele şi/sau daunele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 2, se suportă de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, din bugetul aprobat cu această destinaţie.

MMAP precizează că pentru menţinerea echilibrului ecologic şi pentru prevenirea pagubelor pe care exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic le pot produce culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, gestionarii faunei cinegetice şi proprietarii de animale domestice trebuie să îndeplinească o serie de obligaţii şi condiţii, prevăzute în anexele nr. 3 şi 4 la actul normativ adoptat miercuri.

Totodată, actul normativ prevede o procedură de constatare şi stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru cazul atacurilor din speciile cuprinse în anexele anterior menţionate, soldate cu rănirea/decesul unei persoane fizice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax