Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum vor fi acordate ajutoare de urgență pentru hrană la Alba Iulia persoanelor izolate și altor beneficiari prin cantina socială

Publicat

Primăria Alba Iulia actualizează regulile potrivit cărora pot fi acordate ajutoare de urgență și porții de hrană prin cantina socială, având în vedere situația actuală. Cele două proiecte de hotărâri intră la aprobare în ședința Consiliului Local de marți, 30 martie, ce se va desfășura în regim de videoconferință.

Potrivit documentației ce va fi prezentată consilierilor locali, Direcția de Asistență Socială a constatat că unele persoane care sunt afectate de starea de urgență au nevoie de alimente ce nu sunt disponibile la cantina de ajutor social (de exemplu lapte praf pentru copii) sau au nevoi speciale, din cauza stării de sănătate. Astfel că se propune completarea legislației locale.

De asemenea, se propune asigurarea porțiilor de hrană prin cantina de ajutor social pe o perioadă extinsă la 14 zile.

În prezent, potrivit unei dispoziții a Departamentului pentru Situații de Urgență, Direcția de Asistență Socială Alba asigură porții de hrană caldă și rece în valoare de 12 lei/zi/persoană, prin cantina de ajutor social, persoanelor izolate la domiciliu, precum și altor persoane care, din cauza stării de urgență, nu-și pot asigura hrana, pe o perioadă de 7 zile. Condiția este ca beneficiarii să nu fie în posibilitatea de a apela la aparținători ori la alte persoane care să le poată asigura hrana sau să nu aibă venituri să cumpere alimente.

Procedura este următoarea: Direcția de Asistență Socială Alba Iulia preia solicitările prin telefon sau alte mijloace de comunicare online, apoi se întocmește dosarul (cerere trimisă electronic – email sau WhatsApp, telefonică, fișă evaluare socială a familiei – telefonic, copie carte de identitate – email sau WhatsApp, declarație pe proprie răspundere a solicitantului), se face plata ajutorului de urgență (pe bază de stat de plată sau card), se dovedește cheltuirea sumei primite cu facturi, chitanțe, bonuri de casă (etc) transmise prim e-mail sau WhatsApp.

Ajutoarele de urgență se pot acorda și în natură, potrivit legii.

Se propune extinderea perioadei de acordare a hranei de la 7 zile la 14 zile, fără contribuție personală, pentru persoanele autoizolate, fără aparținători ori venituri pentru procurarea alimentelor. Porțiile de hrană se acordă la solicitarea scrisă sau telefonică și se aprobă prin dispoziție de primar. Contravaloarea porțiilor de hrană se acoperă din bugetul local sau alte surse.

Se mai propune completarea HCL 280/2008 cu articolul 1.1:

”Persoanele din municipiul Alba Iulia, afectate de instituirea stării de urgență, care nu își pot asigura cele necesare traiului, pot primi ajutoare de urgență dacă justifică nevoia, strâns legată de starea de urgență, în perioada stabilită prin decret

Nu pot beneficia de ajutoare de urgență pentru hrană persoanele care se încadrează în prevederile Legii 208/1997 privind cantinele de ajutor social

Prin excepție, pot beneficia de ajutoare de urgență pentru hrană persoanele care, deși se încadrează în prevederile Legii 208/1997 privind cantinele de ajutor social, au nevoi speciale din cauza stării de sănătate sau vârstei

Ajutoarele de urgență se acordă prin dispoziția primarului, fără anchetă socială, în baza solicitării, a fișei de evaluare socială a familie, întocmită telefonic și a declarației pe proprie răspundere.

Prevederile de mai sus își încetează aplicabilitatea la data încetării stării de urgență”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate