Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor fi acordate bursele de merit și bursele de reziliență, din anul școlar 2024-2025. Noutățile pentru elevi

Publicat

Bursele pentru elevi: Din anul școlar 2024-2025, se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru elevi, cele de merit. Vor fi introduse bursele de reziliență, pentru elevi cu media de cel puțin 7. Precizările au fost făcute luni de către ministrul Educației, Ligia Deca, în conferință de presă.

Modificările de acordare a burselor vor fi publicate de minister, într-un proiect de ordonanță de urgență. Acestea vor intra în vigoare din anul școlar 2024-2025.

Bursele de merit, din anul școlar 2024-2025

Bursa de merit va fi acordată pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase, inclusiv învățământul profesional și dual. Aceștia trebuie să aibă media anuală peste 9,50. Bursa de merit va fi în valoare de 450 de lei.

Pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, notează edupedu.ro.

Pentru elevii din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu.

”Conform proiectului, aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puțin 9,50. Pentru clasa a V-a la fel, se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs. Pentru clasa a IX-a, similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu.

Pentru toți ceilalți elevi se va lua în considerare media anului școlar trecut.

Bursele de merit se acordă în continuare și elevilor care au obținut

  • premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației
  • premiul I la etapele naționale ale concursurilor sau competițiilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației
  • medalia de aur sau locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale, olimpice sau la probele olimpice.

Bursa de merit va avea același cuantum ca și până acum, de 450 lei pe lună”, a anunțat ministrul Educației.

Bursele de reziliență din anul școlar 2024-2025

Va fi introdusă bursa de reziliență. Se acordă pentru cel puțin 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv inclusiv învățământul profesional și dual. Condiția este să aibă media anuală de cel puțin 7.

Bursa va fi în valoare de 300 lei, lunar.

”În acest moment, elevii pot beneficia de bursă de excelență olimpică I și II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și bursă pentru participarea școlară a mamelor minore.

Toate aceste categorii se mențin în legea învățământului preuniversitar. Practic, odată cu noua lege, am triplat numărul beneficiarilor de burse din școlile din România.

Ordonanța despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă: bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii, să progreseze. Este practic o formă de a stimula progresul individual în învățare.

Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 lei pe lună. Bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor.

De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu.

Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdus acum atât la bursa de reziliență, cât și la bursa socială.

În ceea ce privește bursa de reziliență, pentru elevii claselor a 5-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs. Pentru elevii din clasa a 9-a se va lua în considerare media de admitere la liceu”, a declarat Deca.

Burse pentru elevi 2024-2025. Condiții de acordare

Ministrul a subliniat că bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual.

”Se menține astfel măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecare fiecărei clase. În continuare, vom încuraja elevii să învețe mai mult, oriunde s-ar afla.

Doar în situația în care, la nivelul unei clase, bursele de merit și cele de reziliență cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%.

De asemenea, bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență și bursa tehnologică se acordă doar celor care a obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la finalul anului școlar anterior.

În plus, am prevăzut explicit că, în situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de medic, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă”, a mai spus ministrul.

Cuantum burse școlare din 2024-2025

  • Bursa de merit: 450 lei/lună
  • Bursa de reziliență: 300 lei/lună
  • Bursa socială: 300 lei/lună
  • Bursa tehnologică: 300 lei/lună

Se acordă burse sociale şi elevilor cu vârsta de până în 30 de ani

  • neangajaţi pe piaţa muncii şi înscrişi în formele de învăţământ cu frecvenţă redusă
  • sau în programele educaţionale de tip „A doua şansă”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax