Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor fi plătite salariile pentru personalul din învățământ, luna aceasta. Confuzii privind aplicarea noii legi

Publicat

În această lună, salariile din învățământ ar urma să fie plătite cu indemnizația de hrană. Situația ar trebui să fie clarificată în perioada următoare.

Plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană luna aceasta, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro

Ministerul de Finanțe nu ar fi transmis deocamdată precizări privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023.

”Plata salariilor se face cu indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul”, a transmis un oficial din Ministerul Educației, inspectorilor școlari, potrivit sursei citate.

Pragul de 8000 de lei

Unele școli și inspectorate școlare ar considera că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.

Sindicatele de Educație au solicitat ministerului să transmită clarificări, astfel încât să fie încadrat correct personalul care primește indemnizația de hrană și voucherele de vacanță.

Aceștia au cerut ca suma de 8000 de lei să fie reper din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.

Precizări din noua lege

Legea 296/26 octombrie 2023 (a măsurilor fiscale) prevede că:

”Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului:

  • Ministerului Apărării Naționale
  • Ministerului Afacerilor Interne
  • Ministerului Justiției
  • Administrației Naționale a Penitenciarelor
  • Serviciului Român de Informații
  • Serviciului de Informații Externe
  • Serviciului de Protecție și Pază
  • Serviciului de Telecomunicații Speciale
  • Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale
  • Poliției locale

care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax