Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor putea fi angajate bone, de către părinți. Modificări în legislație aprobate de Senat

Publicat

Familiile vor putea angaja bone pentru copii, în baza unui contract individual de muncă. Legea care reglementează această activitate a fost aprobată de Senat și intră la vot final în Camera Deputaților.

În prezent, o bonă poate lucra legal în România dacă este angajată la o firmă de bone sau dacă lucrează pe cont propriu ca persoană fizică autorizată (PFA) și se face un contract de prestări-servicii, potrivit unei legi din 2014, care reglementează profesia.

Proiectul de lege prevede posibilitatea angajării unei bone de către părinte, prin contract individual de muncă, în mod direct. Cu alte cuvinte, părinții vor putea fi angajatori pentru baby sitter.

Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 922 din 18 decembrie 2014, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 5, alineatul (2), litera a )se modifică și va avea următorul cuprins:

a) certificatul de calificare profesională, obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare

2. La articolul 7, după litera a) se introduce o nouă literă, lit. a)1, cu următorul cuprins:

 • ”a1) furnizarea serviciilor în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și părinte sau, după caz, alt reprezentant legal al copilului, în calitate angajator

3. După articolul 7 se introduce un nou articol, art. 71, cu următorul cuprins:

 • ”Art. 71 (1) Persoanele juridice și fizice prevăzute la art. 7, lit. a) și a1), în calitate de angajator, au obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de al păstra în bune condiții la sediu/domiciliu, precum și de al prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora”.

Dosarul personal al bonei – ce conține

”Dosarul personal al bonei cuprinde cel puțin următoarele documente:

 • a) contractul individual de muncă și actele adiționale referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă
 • b) certificatul de calificare profesională obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau diploma, certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat conform prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare, după caz
 • c) cazierul judiciar
 • d) adeverința medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de bonă, inclusiv că nu se află în situația prevăzută la art. 6, lit c)
 • e) raportul de evaluare psihologică eliberat de către un psiholog cu drept de liberă practică din care să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă
 • f) adeverinţa care să ateste că nu se află în situația prevăzută la art. 6, lit. f), emisă de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din subordinea consiliului judeţean/consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială se află domiciliul/reşedinţa bonei
 • g) declarația pe propria răspundere din care să reiasă că nu se află în situația prevăzută la art. 6 lit. b)
 • h) certificatul de integritate comportamentală, prevăzut la art. 3, lit. a) din Legea nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, cu modificările ulterioare.

”(3) În situaţia în care contractul individual de muncă prevede prestarea serviciilor de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei la domiciliul bonei, dosarul prevăzut la alin. (2) se completează, dacă este cazul, cu următoarele documente:

 • a) pentru fiecare dintre persoanele care locuiesc împreună cu bona, o adeverinţă medicală care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 6 lit. d) şi e);
 • b) declaraţiile pe propria răspundere ale persoanelor care locuiesc împreună cu bona, din care să reiasă că nu se află în situația prevăzută la art. 6 lit. a)”.

Amenzi

Proiectul prevede și amenzi pentru neîntocmirea dosarului personal al bonei.

”5. După articolul 10 se introduce un nou articol, art. 101, cu următorul cuprins:

Art.101 (1) Constituie contravenție neîntocmirea dosarului personal prevăzut la art. 71 și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei.

(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) se fac de inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă.

(3) Dispozițiile prezentului articol se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”

Contractele în vigoare

Potrivit proiectului, ”exercitarea profesiei de bonă se poate realiza în condițiile prevăzute de Legea nr. 167/2014 și de către persoanele care au dobândit calificarea de babysitter, anterior intrării în vigoare a prezentei legi și ”programele de formare profesională de babysitter în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentei legi continuă și se finalizează, în condițiile Ordonanței Guvernului nr.129/2000 republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

De asemenea, ”contractele de prestări de servicii specifice activității de bonă și/sau babysitter aflate în executare la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile și se execută potrivit prevederilor care au stat la baza încheierii acestora”.

surse: edupedu.ro, avocatnet.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax