Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor putea fi angajate bone, de către părinți. Modificări în legislație aprobate de Senat

Publicat

Familiile vor putea angaja bone pentru copii, în baza unui contract individual de muncă. Legea care reglementează această activitate a fost aprobată de Senat și intră la vot final în Camera Deputaților.

În prezent, o bonă poate lucra legal în România dacă este angajată la o firmă de bone sau dacă lucrează pe cont propriu ca persoană fizică autorizată (PFA) și se face un contract de prestări-servicii, potrivit unei legi din 2014, care reglementează profesia.

Proiectul de lege prevede posibilitatea angajării unei bone de către părinte, prin contract individual de muncă, în mod direct. Cu alte cuvinte, părinții vor putea fi angajatori pentru baby sitter.

Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 922 din 18 decembrie 2014, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 5, alineatul (2), litera a )se modifică și va avea următorul cuprins:

a) certificatul de calificare profesională, obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare

2. La articolul 7, după litera a) se introduce o nouă literă, lit. a)1, cu următorul cuprins:

 • ”a1) furnizarea serviciilor în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și părinte sau, după caz, alt reprezentant legal al copilului, în calitate angajator

3. După articolul 7 se introduce un nou articol, art. 71, cu următorul cuprins:

 • ”Art. 71 (1) Persoanele juridice și fizice prevăzute la art. 7, lit. a) și a1), în calitate de angajator, au obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de al păstra în bune condiții la sediu/domiciliu, precum și de al prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora”.

Dosarul personal al bonei – ce conține

”Dosarul personal al bonei cuprinde cel puțin următoarele documente:

 • a) contractul individual de muncă și actele adiționale referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă
 • b) certificatul de calificare profesională obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau diploma, certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat conform prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare, după caz
 • c) cazierul judiciar
 • d) adeverința medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de bonă, inclusiv că nu se află în situația prevăzută la art. 6, lit c)
 • e) raportul de evaluare psihologică eliberat de către un psiholog cu drept de liberă practică din care să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă
 • f) adeverinţa care să ateste că nu se află în situația prevăzută la art. 6, lit. f), emisă de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din subordinea consiliului judeţean/consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială se află domiciliul/reşedinţa bonei
 • g) declarația pe propria răspundere din care să reiasă că nu se află în situația prevăzută la art. 6 lit. b)
 • h) certificatul de integritate comportamentală, prevăzut la art. 3, lit. a) din Legea nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, cu modificările ulterioare.

”(3) În situaţia în care contractul individual de muncă prevede prestarea serviciilor de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei la domiciliul bonei, dosarul prevăzut la alin. (2) se completează, dacă este cazul, cu următoarele documente:

 • a) pentru fiecare dintre persoanele care locuiesc împreună cu bona, o adeverinţă medicală care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 6 lit. d) şi e);
 • b) declaraţiile pe propria răspundere ale persoanelor care locuiesc împreună cu bona, din care să reiasă că nu se află în situația prevăzută la art. 6 lit. a)”.

Amenzi

Proiectul prevede și amenzi pentru neîntocmirea dosarului personal al bonei.

”5. După articolul 10 se introduce un nou articol, art. 101, cu următorul cuprins:

Art.101 (1) Constituie contravenție neîntocmirea dosarului personal prevăzut la art. 71 și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei.

(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) se fac de inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă.

(3) Dispozițiile prezentului articol se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”

Contractele în vigoare

Potrivit proiectului, ”exercitarea profesiei de bonă se poate realiza în condițiile prevăzute de Legea nr. 167/2014 și de către persoanele care au dobândit calificarea de babysitter, anterior intrării în vigoare a prezentei legi și ”programele de formare profesională de babysitter în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentei legi continuă și se finalizează, în condițiile Ordonanței Guvernului nr.129/2000 republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

De asemenea, ”contractele de prestări de servicii specifice activității de bonă și/sau babysitter aflate în executare la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile și se execută potrivit prevederilor care au stat la baza încheierii acestora”.

surse: edupedu.ro, avocatnet.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Amenzi uriașe pentru revânzarea carburanților la care s-a aplicat reducerea de 0,5 lei. Cu ce sancțiuni este descurajată specula

Publicat

scumpiri

Revânzarea carburantului cumpărat cu reducerea de 0,5 lei este sancțonată de autorități. Amenzile ajung până la jumătate de milion de lei, în cazul firmelor, dar amenzi mai mici se pot aplica și persoanelor fizice vinovate. Guvernul a introdus amenzi foarte mari pentru descurajarea speculei cu carburanții la care este aplicată reducerea de 50 de bani.

Prin OUG 106/2022 se stabilește posibilitatea acordării unei reduceri de preț în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către comercianții de carburanți (benzină și motorină) către consumatorii persoane fizice/ juridice care cumpără pentru consumul propriu, iar comercianții care acordă reducerea să primească 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, de la stat, în schimb.

Potrivit avocanet.ro aceeași ordonanță stabilește însă că cei care cumpără carburant cu reducerea de preț NU au voie să-l revândă, riscând altfel amenzi între 5.500 și 11.000 de lei, aplicabile persoanelor fizice, ori amenzi între 50.000 și 500.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Vorbim de amenzi contravenționale, mai exact, care vor putea fi plătite la jumătate din minimul legal însă dacă amenda este achitată în termen de 15 zile, conform OG nr. 2/2001.

Ce interzice, de fapt ordonanța:

reducerea de preț de 50 de bani la litru (se va aplica și fracționat), pe care benzinăriile o vor putea aplica (atenție! nu e obligatorie) se poate aplica doar în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022; „

Se interzice revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1)”, scrie , mai exact, în ordonața recent publicată, adică se interzice revânzarea carburantului cumpărat cu reducere în perioada iulie – septembrie 2022.

Amenzi se vor putea da și după această dată, dacă se descoperă că benzina sau motorina revândută este luată în perioada de reducere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Două măsuri importante prin sunt protejați salariații și pensionarii, au intrat în vigoare din 1 iulie. Anunțul premierului Ciucă

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă anunță intrarea în vigoare, începând de vineri, a două măsuri, respectiv majorarea valorii tichetelor de masă de la 20 la 30 de lei și ajutorul de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2000 de lei.

„De astăzi (vineri – n.r.), intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul <Sprijin pentru România>, prin care protejăm românii afectați de creșterile de prețuri”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

Premierul precizează că este vorba despre majorarea valorii tichetelor de masă 50%, de la 20 la 30 de lei.

Pensionarii cu venituri sub 2000 de lei primesc un ajutor de 700 de lei

De asemenea, el amintește că pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei, după cel acordat în ianuarie celor cu pensii sub 1.600 de lei.

„Continuăm să implementăm măsuri de sprijin pentru oameni în această perioadă. Misiunea noastră este să trecem cu bine țara prin crizele multiple care ne afectează și să demarăm reformele masive asumate prin PNRR”, încheie Ciucă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbatul din Sebeș care a vrut să își ucidă soția și fiica și-a aflat pedeapsa. Atacul, desprins din filmele de groază

Publicat

politie noaptea

Unul dintre cele mai groaznice acte de violență domestică, din județul Alba, probabil din ultimii 10 ani, a avut loc la Sebeș, când o femeie alături de fiica ei s-au luptat la propriu, pentru viața lor, cu tatăl care intrase peste ele în casă, să le omoare.

Sunt detalii greu de descris în cuvinte, care par desprinse dintr-un film de groază, dar pe care le-au trăit cele două. Iar totul a plecat de la singur fapt: siguranța femeilor care au emis un ordin de protecție împotiva bărbaților abuzivi. Ordin de protecție care este egal cu zero, dacă nu există un sistem de monitorizare a agresorilor.

Deși motivare instanței este publică sunt detalii, momente și mărturii ale părților implicate și ale martorilor care trebuie să rămână spuse doar în sala de judecată, fiind prea dure poate pentru mulți dintre noi. 

În data de 30 iunie 2022, magistrații l-au condamnat pe bărbat la închisoare cu executare și zeci de mii de euro daune morale către cele două victime.

Calvarul familiei a început în luna octombrie a anului 2021, când pe numele bărbatului a fost emis un ordin de protecție. Deși avea un ordin de protecție pe numele său, bărbatul a continuat să își contacteze familia, deși îi era interzis acest fapt.

Atacul s-a produs în data de 30 decembrie 2021. Potrivit motivării instanței, ”inculpatul arată că a fost în Parcul Arini unde a încercat să se sinucidă și și-a pus de 3-4 ori cuțitul la gât, cuțit pe care l-a achiziționat în acea zi. Când a plecat din Parcul Arini a intrat într-un bar, a consumat 2 beri de 0,5 litri, un pahar de coniac și a pus 50 de lei la poker. Fiind sub influența băuturilor alcoolice, s-a deplasat la locuința familiei sale, având cuțitul asupra sa.

CITEȘTE ȘI: Tentativa de omor de la Sebeș: Arest preventiv pentru bărbatul care și-a atacat fiica și soția cu un cuțit

După ce a reușit să intre în locuință au urmat clipe greu de descris în cuvinte. Însă, bărbatul și-a atacat soția, a lovit-o cu un cuțit în spate, iar pentru a-și proteja mama, fiica l-a rănit pe bărbat.

Potrivit procurorilor, ”în fapt, la data de 30.12.2021, în jurul orelor 19,35, încălcând ordinul de protecţie emis de Judecătoria Sebeş, inculpatul a pătruns prin efracţie în locuinţa soţiei şi fiicei sale din municipiul Sebeş, acesta fiind înarmat cu un cuţit.

În altercaţia iscată, inculpatul i-a aplicat soţiei lovituri cu cuţitul în zona spatelui, cauzându-i leziuni care i-au pus acesteia viaţa în primejdie şi care au necesitat pentru vindecare 25-30 zile de îngrijiri medicale.

Întrucât fiica celor doi soţi a intervenit în altercaţie, inculpatul i-a aplicat şi acesteia o lovitură cu cuţitul în antebraţul drept, cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul a suferit leziuni care necesită pentru vindecare 35-40 zile de îngrijiri medicale, în urma ripostei victimelor şi a încercării acestora de a-l imobiliza. Inculpatul şi soţia acestuia sunt în prezent internaţi in spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, la momentul respectiv.

Atacul de o violență extremă din partea bărbatului se putea sfârși tragic, deoarece rănile suferite de femeie i-au pus viața în pericol.

Pedeapsa

Pentru fapta sa, bărbatul a fost condamnat la 9 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru violență în familie, în modalitatea tentativei la omor calificat. De asemenea a mai fost obligat la plata a 50.000 de euro, cu titlul de daune morale față de soția și fiica sa.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Cazul tentativei de omor de la Sebeș: Victimele violenței domestice, fără protecție reală din partea statului

Pedeapsa magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

Cum putea fi prevenit atacul, dacă statul se implica în protecția femeilor care sunt victime ale violenței domestice

Brățările electronice ar fi un mod prin care autoritățile ar putea să îi supravegheze pe bărbații abuzivi. Deși un proiect a fost votat și statul a anunțat că va demara ”în curând” un program pilot, inițiativa este la ani buni de a deveni realitate în România.

Dacă în alte țări sistemul funcționează și autoritățile știu cu exactitate când o persoană intr-o în aria unei zone unde nu are accesul permis, în România, singura protecție a victimelor, este doar pedeapsa pe care o poate primi abuzatorul dacă încalcă ordinul de protecție.

Pentru a deveni realiate, sistemul de brățări electronice, trebuie să fie implementat de mai multe autorități ale statului. Mai exact pe lângă brățara în sine, trebuie realizat și un soft, care în timp real să comunice unui polițișt poziția unui posesor de brățară electronică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Femeie din Blaj, rănită într-un accident produs la Alba Iulia. Coliziune față-spate între două autoturisme

Publicat

O femeie de 63 de ani, din Blaj, a fost rănită ușor în urma unui accident rutier produs în Alba Iulia.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, accidentul s-a produs la data de 30 iunie 2022, în jurul orei 14,20.

Autoturismul condus de o tânără de 23 de ani, din Blaj, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa și era condus de o tânără de 27 de ani, din Alba Iulia. O altă femeie, în vârstă de 63 de ani,  pasageră în primul autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Cele două conducătoare auto au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Sursă: IPJ Alba

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax