Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vrea Guvernul României să stopeze hărțuirea în școli, licee și universități: Vor putea fi făcute sesizări anonime

Publicat

Cum vrea Guvernul României să stopeze hărțuirea în școli, licee și universități. O serie de modificări la Metodologia utilizată în sistemul educațional a fost pusă în dezbatere publică. 

Este vorba despre modul în care vor putea fi raportate cazurile de hărțuire în unitățile de învățământ, din mediul universitar. De asemenea schimbările vizează și mediul preuniversitar. 

Proiectul de hotărâre a fost studiat de avocații de la legalbadger.org. Printre cele mai importante modificări se află modul de sesizare. Mai exact modul de sesizare al unor acte de hărțuire. Victimele vor putea depune o sesizare anonimă, care va fi analizată de conducerea unității.

Sesizări anonime

Concret, Guvernul vrea să modifice mai multe prevederi din Anexa I la HG nr. 970/2023.

Se includ art. 1, 2, 4 și 5 din metodologie, privind extinderea aplicabilității și pentru instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar. Art. 1 se referă, la obligația instituțiilor menționate de a implementa prezenta metodologia „în scopul asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii și al educației”

Pentru articolul 6 este, de asemenea,  propusă o reformulare pentru a include măsuri specifice în domeniul educației, cum ar fi „modalităţi de analiză, gestionare şi soluţionare a sesizărilor privind cazurile de hărţuire […] în spațiul școlar sau în mediul universitar”.

La articolul 7 se introduce un nou alineat (21) care permite victimelor acestor acte să depună „o sesizare scrisă și fără semnătura olografă și în situația în care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact aceasta se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.”

Practic, aceștia vor putea să depună, în condițiile stipulate, sesizări anonime, explică avocații de la legal badger.org.

Momentan modificările propuse de Guvernul României se află în dezbatere publică. Acestea au venit în urma unor acuzații grave aduse în ultima perioadă unor profesori din mediul academic românesc, dar și din mediul preuniversitar.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate