Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum vrea Ministerul Energiei să sprijine 1000 de gospodării, de sărbători. Planuri pentru asigurarea căldurii și luminii în case

Publicat

Cel puțin 1000 de gospodării ar urma să primească ajutor printr-un proiect demarat de Ministerul Energiei şi Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

Proiectul ”Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe” vizează această iarnă şi perioada sărbătorilor. Cele 1000 de gospodării ar urma să primească „tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta”.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Subiectul astăzi este unul important pentru sute de mii de români. Sunt românii care încă se luptă cu sărăcia şi cu sărăcia energetică.

(…) pot să vă anunţ că, împreună cu domnul Dumitru Chisăliţă (preşedinte AEI, n.r.) şi Asociaţia Energia Inteligentă, Ministerul Energiei semnează un parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice.

Acest parteneriat vizează două direcţii principale care se vor materializa în două proiecte de importanţă majoră pentru România.

În primul rând, proiectul Case cu căldură vizează această iarnă şi perioada sărbătorilor.

Ne-am gândit să provocăm românii ca în marja sărbătorilor să se gândească la cei nevoiaşi şi, dacă în general trimiteau donaţii de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire, pentru iarna aceasta”, a menţionat Sebastian Burduja.

Ajutor din donații

Potrivit acestuia, sunt peste două treimi dintre gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc.

„Împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă, dar şi cu alţi parteneri instituţionali pe care îi vom anunţa pe parcursul acestui proiect, demarăm proiectul Case cu căldură pentru aceste familii nevoiaşe.

Ne propunem să acoperim cel puţin 1.000 de gospodării cu tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta.

Categoric el se va adresa tuturor românilor care vor putea să doneze, vor putea să contribuie, vor putea să se implice. De asemenea, vom apela la companiile din sectorul energetic să facă ceea ce trebuie şi să susţină această campanie”, a adăugat ministrul.

Cât va fi sprijinul financiar

El a subliniat că aproximativ un milion de lei va reprezenta sprijinul pentru cele peste 1.000 de gospodării.

Este vorba despre tot ceea ce înseamnă furnizarea lemnului de foc pentru o iarnă întreagă, „bani pe care dorim să-i avem din donaţii”.

Cum vor fi selectați beneficiarii

„Beneficiarii sunt aleşi în funcţie de venit, în funcţie de gradul de marginalizare a comunităţii, distanţa faţă de principale drumuri de acces, distanţa faţă de sursele de aprovizionare ş.a.m.d.

Deci, va exista o listă transparentă şi de criterii şi de asociaţii cu care noi ne consultăm pentru a identifica aceste gospodării”, a mai spus Burduja.

Registru național electronic al gospodăriilor fără curent electric

Ministrul Energiei a menţionat că, al doilea proiect pe termen mediu şi lung, de perspectivă, se referă la acele gospodării care nu au energie electrică, fiind zeci de mii de gospodării în această situaţie.

„Sunt case în care copiii românilor studiază încă în România anului 2023 la lumina lumânării. Ori, această situaţie nu mai poate continua.

Împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă vom face un registru naţional electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energie electrică.

Vom face o hartă la nivelul României cu toate aceste gospodării.

Vom lansa provocarea către societatea civilă, către toţi românii, către mediul privat, să adopte o casă şi să aprindă lumina pentru aceşti români care nu au acces la cea mai de bază resursă, energia electrică”, a adăugat Burduja.

Câte gospodării nu sunt alimentate cu energie electrică

El a precizat că peste 52.000 de gospodării din ţară nu aveau curent electric. Datele sunt conform ultimului studiu realizat de Ministerul Energiei pe baza unor date colectate de la Consiliile judeţene, de la primării, în 2018.

„NewsEnergy.ro a făcut un alt studiu, mai recent, şi spunea că 100.000 de gospodării au rămas neelectrificate în România.

Într-o ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, în 2023, această realitate trebuie schimbată de urgenţă şi asta o putem face doar împreună.

O variantă, panouri fotovoltaice

Pentru o gospodărie, un cost de câteva mii de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi de baterii pentru stocare, în condiţiile acestor gospodării, este un cost inimaginabil de mare, dar suntem cu toţii o singură echipă şi de aceea trebuie să rezolvăm această situaţie printr-un efort comun.

Aşadar, vom inventaria toate imobilele fără energie electrică din România, realizând acest registru electronic naţional. Şi aici mă bazez şi pe sprijinul şi colaborarea foştilor mei colegi la Ministerul Digitalizării”, a adăugat el.

Acțiuni cu voluntari

Potrivit acestuia, pentru acele gospodării unde este optim să se conecteze la reţeaua electrică, se va lucra cu distribuitorii să le fie asigurate resurse din Fondul pentru modernizare, pentru extinderea acestor reţele „în zonele unde există raţiuni comerciale pentru extinderea reţelelor”.

„Vom avea şi ajutoare pentru gospodăriile individuale off-grid, sistem de înmagazinare baterii şi sistem de producere a energiei electrice, inclusiv instalaţia de utilizare, acolo unde accesibilitatea este uşoară, unde se poate ajunge fizic şi destul de uşor la aceste gospodării. Și, nu ultimul rând, acolo unde există gospodării foarte izolate, fără drumuri de acces vom avea această campanie de CSR (corporate social responsibility, n.r) cu voluntari care vor merge să instaleze aceste sisteme, panouri fotovoltaice, baterii”, a precizat ministrul.

În opinia sa, aproximativ şase luni de zile „este un termen rezonabil să avem gata acest registru electronic naţional al gospodăriilor fără energie electrică”, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax