Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum vrea Primăria Alba Iulia să țină turiștii în oraș, pe timp de noapte: faci cu mâna la ecran și răspunde un soldat roman


Publicat

Primăria Alba Iulia cauta soluții pentru marea problemă a turismului local: mulți dintre turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina nu se cazează pe timpul nopții în unitățile de cazare din oraș.

La Muzeul Principia din Alba Iulia, va fi implementat un sistem de realitate augumentată, prin care turiștii dar și locuitorii orașului vor lua contact virtual cu perioada romană.

Mai exact, pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului cu ajutorul tehnologiei vor fi proiectate imagini video, cu care vizitatorii vor putea interacționa virtual, iar reprezentanții Primăriei spun că acest concept se va vedea mai spectaculos pe întuneric.

Proiectul este în valoare de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia este de 85.000 lei și va fi implementat în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Prin scopul său, proiectul își propune stimularea interesului vizitatorilor muzeului Principia printr-un sistem de realitate augmentată (AR), care va da viață personajelor antice.

Cum va funcționa sistemul?

Pentru ca vizitatorii să poată interacționa virtual cu personajele din Antichitate, sistemul va face apel la o serie de secvențe video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai Muzeului roman Principia.

Proiectul este conceput să funcționeze 24h/zi, dar va fi mai spectaculos pe întuneric – un motiv în plus pentru turiști să înnopteze la Alba Iulia. Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augumentată: camere video de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.

Inițiativa de a aduce patrimoniul cultural al orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o perioadă în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite.

Este cu atât mai binevenită cu cât vizitatorii caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea proiectului se dorește a fi deopotrivă un îndemn spre cunoașterea unor realități istorice, dar și o cale de recuperare a trecutului propriu.

„Alba Iulia are un dialog tot mai activ al prezentului cu trecutul, iar prin proiecte cum este cel de față, și cu viitorul.  Una dintre provocările de care suntem conștienți este aceea de a «converti» câți mai mulți dintre prietenii virtuali ai municipiului, de pe rețelele de socializare, în vizitatori reali, de a-i încuraja să descopere la pas tot ce are Alba Iulia mai bun.

La Muzeul Principia vrem să captăm atenția și timpul localnicilor și turiștilor într-un mod dinamic și interactiv, iar sistemul de realitate augumentată propus prin proiect ne va fi un aliat de nădejde”, spune Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de Primar al municipiului Alba Iulia. 

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, ce va fi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

În urma evaluării, proiectul a primit 92 de puncte. Primăria Alba Iulia este singura administrație locală din România aflată pe lista câștigătorilor, la secțiunea „Artă Digitală și Noile Media“.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la Ighiu. Acoperișul unei case a luat foc. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit luni, în jurul orei 11:50, la o casă din localitatea Ighiu. 

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu la o casa de locuit în localitatea Ighiu. Din primele informații, incendiul se manifestă la acoperiș. Nu au fost înregistrate victime.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Revenim cu detalii.

Foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

APM Alba: Panourile de informare privind calitatea aerului amplasate în Alba Iulia și Sebeș sunt funcționale

Publicat

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba informează că panourile de afișare a indicilor de calitatea aerului, amplasate în Alba Iulia și Sebeș, sunt funcționale. Pe panouri sunt afișați indicii generali pentru fiecare din stațiile  automate de monitorizare a calității aerului din județul Alba (Alba Iulia, Sebeș și Zlatna), potrivit sursei citate.

Un panou se află în Alba Iulia – Piata Iuliu Maniu, nr. 14 (vis-a-vis de Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor) și celălalt în Sebeș – Bulevardul Lucian Blaga, nr. 45 (în fața Centrului Cultural “Lucian Blaga”).

Potrivit APM Alba, indicele general se stabilește automat pentru fiecare stație, ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunzători poluanților monitorizați.

Indicele specific de calitatea aerului reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți monitorizați: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), particule în suspensie (PM10 determinate prin metoda automată).

Valoarea indicelui general se actualizează la interval de o oră.

De asemenea, pe panouri este afișată concentrația de formaldehidă (CH2O) prelevată din aerul ambiental, din două puncte distincte, aflate în imediata vecinătate a platformei industriale a municipiului Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman, liderul deputaților PNL: Am atacat la CCR legile populiste scrise de Dăncilă și Andrușcă

Publicat

„Pe principiul “Fă-te că muncești”, PSD a depus două inițiative legislative scrise pe “genunche”, parcă de Viorica Vasilica Dăncilă și Dănuț Andrușcă. Deși Constituția prezumă o corectă loialitate între Guvern și Parlament, PSD încearcă practic, să împiedice măsurile luate deja de guvern, prin înregistrarea inițiativelor în aceeași zi în care au fost adoptate de guvern. Și fără avizul Consiliului Economic și Social! În graba de a sabota măsurile luate deja de guvern, majoritatea toxică a PSD a trecut aceste proiecte cu tăvălugul, fără dezbatere parlamentară și fără avize de la comisii importante, precum cea juridică sau economică. Celor două inițiative le lipsesc punctul de vedere al guvernului și impactul socio-economic, juridic și bugetar, deși PSD, partidul populismului, deschide calea unor “facilități”, care în final, vor fi suportate tot de cetățeni, fie în plata lunară a ratei majorate la bancă, fie în factura mai costisitoare la utilități.

În cazul suspendării ratelor la bănci, măsura propusă nu face diferența între rău platnici și buni platnici, propunerea PSD tratând la fel pe cei cu plata la zi a ratelor și pe cei care nu au plătit de 3 luni. În cazul facilităților fiscale, în care PSD propune amânarea plăților la utilități, în comunicarea publică, populiștii au “uitat” să amintească de măsura acoperirii golului la operatorii de distribuție, din credite, ceea ce înseamnă ca după 3 luni, PSD le face cadou românilor facturi greu împovărătoare. La fel și în cazul CAS și CASS.

În forma propusă, cele doua proiecte nu sunt doar neserioase, ci și amatoriste și populiste.

Propunerile domnilor Ciolacu, Ponta și ale aliaților de strânsură, întorc România în vremurile epocii de aur a tovarășului Nicolae Ceaușescu, cu efecte devastatoare pentru economia națională și cetățenii români. Populismul și iresponsabilitatea acestor politicieni declanșează o nouă criză, cea economică, care va genera aruncarea economiei în prăpastie și va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă.

Deputații liberali au explicat în cadrul așa ziselor dezbateri parlamentare, neconstituționalitatea adoptării acestor legi populiste și iresponsabile. Cu toate acestea, PSD, Pro România și acum, “oamenii noi” în politică, au votat cot la cot, din perspectivă pur electorală, în contradicție totală cu funcționarea unei economii funcționale, oricum șubrezită de criza pandemică.

Asigurăm cetățenii onesti ai României și mediul financiar că aceste legi toxice nu vor intra în vigoare, că vom răspunde cu responsabilitate la pericolul populismului PSD”, a transmis, într-un comunicat, Florin Roman, liderul deputaților PNL.

Vezi – Sesizare privind legea pentru suspendarea rambursării creditelor, stare de urgență (.docx)

Vezi – Sesizare de neconstituționalitate lege facilitati fiscale în starea de urgență (.docx)

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Aproape 2.500 de angajați din Alba, vizați pentru șomaj tehnic. AJOFM a primit cereri de la peste 400 firme, până luni

Publicat

ajofm alba sediu

Până luni dimineața, la AJOFM Alba, 414 firme au depus online solicitări de intrare în șomaj tehnic pentru 2.489 de angajați, în total. Reamintim că, în perioada stării de urgență, aceste firme vor primi de la stat contravaloarea a 75% din salariile angajaților vizați, cu un plafon maxim de 75% din salariu mediu brut.

Angajatorii care îşi reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei COVID – 19 vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor acordate salariaților în valoare de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Reamintim că solicitările pot fi depuse online începând cu data de 1 aprilie. Angajatorii sunt obligaţi, după ce primesc banii, să îi trimită către salariați, în 3 zile. Angajatorii vor trebui să vireze din aceste sume și contribuțiile sociale și impozitul pentru salariați, iar firmele care au posibilitatea să suplimenteze sumele acoperite de stat o pot face.

Citește și ȘOMAJUL TEHNIC: Circa un milion de persoane ar putea primi ajutor de la stat. Domeniile cu cele mai multe cereri

Şomajul tehnic se acordă exclusiv angajaţilor având contract individual de muncă și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic (conform art. 52 alin. (1) lit. “c” din Codul Muncii).

Acte necesare:

– cererea pentru acordarea şomajului tehnic; model AICI.

– declaraţia pe propria răspundere a angajatorului; model AICI.

– lista persoanelor persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii; model AICI.

Lista persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, va fi transmisă atât în format .pdf, cât şi editabil.

Documentele necesare acordării șomajului tehnic se depun prin poșta electronică, la adresa de email: alba@anofm.gov.ro.

Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic pot apela 0742 281 887.

Pentru perioada 16-31 martie, documentele se transmit în perioada 1-10 aprilie; pentru perioada 1-16 aprilie, documentele se transmit în perioada 1-10 mai.

Vezi integral: ȘOMAJUL TEHNIC: AJOFM Alba primește documentele transmise electronic. FORMULARE și alte detalii pentru angajatori

Și PFA, întreprinderile individuale, cele familiale, persoanele cu profesii liberale, cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor sau conexe, sportivii pot transmite online cereri pentru șomaj tehnic, însă aceste categorii se adresează Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Vezi ȘOMAJUL TEHNIC: Formularele pentru PFA, întreprinderile individuale și profesii liberale. Se transmit online la AJPIS

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat luni că este în pregătire un nou act normativ cu prevederi suplimentare în legătură cu șomajul tehnic.

Ministrul spune că a discutat mult cu băncile pentru a rezolva situația celor care au PFA și doar cont personal. Ajutorul nu poate fi trimis pe cont personal. „Cei care au PFA cu activitate afectată de criză și doar cont personal al celui care conduce, vor putea comunica exclusiv electronic cu băncile ale căror clienți sunt pentru a le deschide și unul pentru PFA. Nu putem trimite bani publici în conturi personale. Mulțumesc băncilor care au fost receptiv”, a scris ministrul pe contul său de Facebook.

Aceasta a mai spus că a primit și integrat în noua propunere pentru Guvern clarificările de la Ministerul Justiției pentru a putea acorda sprijin și avocaților a căror activitate a fost afectată. Se va declara pe proprie răspundere, potrivit hotnews.ro.

Ministrul muncii a mai precizat că se gândește și la alte măsuri și va relua seria consultărilor pentru a valida propunerile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate