Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum vrea Primăria Alba Iulia să țină turiștii în oraș, pe timp de noapte: faci cu mâna la ecran și răspunde un soldat roman

Publicat

Primăria Alba Iulia cauta soluții pentru marea problemă a turismului local: mulți dintre turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina nu se cazează pe timpul nopții în unitățile de cazare din oraș.

La Muzeul Principia din Alba Iulia, va fi implementat un sistem de realitate augumentată, prin care turiștii dar și locuitorii orașului vor lua contact virtual cu perioada romană.

Mai exact, pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului cu ajutorul tehnologiei vor fi proiectate imagini video, cu care vizitatorii vor putea interacționa virtual, iar reprezentanții Primăriei spun că acest concept se va vedea mai spectaculos pe întuneric.

Proiectul este în valoare de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia este de 85.000 lei și va fi implementat în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Prin scopul său, proiectul își propune stimularea interesului vizitatorilor muzeului Principia printr-un sistem de realitate augmentată (AR), care va da viață personajelor antice.

Cum va funcționa sistemul?

Pentru ca vizitatorii să poată interacționa virtual cu personajele din Antichitate, sistemul va face apel la o serie de secvențe video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai Muzeului roman Principia.

Proiectul este conceput să funcționeze 24h/zi, dar va fi mai spectaculos pe întuneric – un motiv în plus pentru turiști să înnopteze la Alba Iulia. Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augumentată: camere video de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.

Inițiativa de a aduce patrimoniul cultural al orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o perioadă în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite.

Este cu atât mai binevenită cu cât vizitatorii caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea proiectului se dorește a fi deopotrivă un îndemn spre cunoașterea unor realități istorice, dar și o cale de recuperare a trecutului propriu.

„Alba Iulia are un dialog tot mai activ al prezentului cu trecutul, iar prin proiecte cum este cel de față, și cu viitorul.  Una dintre provocările de care suntem conștienți este aceea de a «converti» câți mai mulți dintre prietenii virtuali ai municipiului, de pe rețelele de socializare, în vizitatori reali, de a-i încuraja să descopere la pas tot ce are Alba Iulia mai bun.

La Muzeul Principia vrem să captăm atenția și timpul localnicilor și turiștilor într-un mod dinamic și interactiv, iar sistemul de realitate augumentată propus prin proiect ne va fi un aliat de nădejde”, spune Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de Primar al municipiului Alba Iulia. 

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, ce va fi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

În urma evaluării, proiectul a primit 92 de puncte. Primăria Alba Iulia este singura administrație locală din România aflată pe lista câștigătorilor, la secțiunea „Artă Digitală și Noile Media“.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax