Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cupoanele de reducere la transport pentru pensionari. Când și cum vor fi acordate facilitățile, în 2024

Publicat

Noile măsuri fiscal-bugetare ce intră în vigoare din 2024 prevăd menținerea reducerilor la transportul cu trenul pentru pensionari. Cupoanele de reducere vor fi acordate și anul viitor.

”În anii 2024-2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi

  • numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport prevăzute de actele normative”, prevede OUG 115/2023.

Potrivit caselor de pensii, cupoanele de reducere sunt acordate pensionarilor în luna decembrie.

Reducerea la transport intern pentru pensionari. Prevederi din lege

Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, pentru pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, anual,

  • 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio sau interregio clasa a 2-a.

De aceste facilităţi la transportul pe calea ferată beneficiază şi soţul sau soţia, după caz, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul.

Soţul sau soţia poate călători singur(ă) sau împreună cu titularul.

În situaţia în care călătoreşte singur(ă) la verificarea legitimaţiilor de călătorie va prezenta

  •  actul de identitate propriu şi talonul special de călătorie al titularului.

Titularul călătoriei va prezenta la verificarea legitimaţiilor de călătorie actul de identitate şi talonul special de călătorie propriu acordat în baza Legii nr. 147/2000.

Călătoria pe calea ferată se efectuează cu

  •  legitimaţia de călătorie obţinută în baza cuponului talon care se detaşează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport şi
  • achitarea a 50% din tariful de transport tren regio, interregio, clasa a 2-a, după caz.

În cazul când se asigură loc rezervat, se achită integral tichetul de rezervare, potrivit CFR Călători.

Talonul special este format din talonul special, şase cupoane-talon detaşabile şi şase cupoane-anexă detaşabile, corespunzătoare a şase călătorii simple.

Cupoanele-anexă se folosesc numai pentru transportul pe calea ferată, în cazul modificării contractului de transport.

Călătoria la clasa I

Călătoria la clasa 1, la vagonul de dormit/cuşetă sau pe o altă rută decât cea înscrisă pe talonul special de călătorie se poate face numai cu plata integrală a diferenţelor tarifare.

Călătoria cu tren Intercity, la clasa 1, la vagonul de dormit/cuşetă se poate face numai cu plata integrală a diferenţelor tarifare.

Pierderea sau deteriorarea talonului special de călătorie acordat în baza Legii nr. 147/2000, atrage imposibilitatea efectuării călătoriilor cu reducere.

Taloanele speciale de călătorie care prezintă ştersături, corecturi sau care au date tipărite ilizibil nu vor fi primite la transport.

Taloanele speciale pentru călătorie acordate în baza Legii nr. 147/2000 se emit şi se distribuie prin grija Casei Naţionale de Pensii sau prin casele teritoriale de pensii.

Ce se poate schimba în 2024

Două proiecte de lege aflate la Parlament prevăd schimbări privind utilizarea cupoanelor de reducere la transport pentru pensionari.

Una dintre acestea se referă la posibilitatea ca pensionarii care nu folosesc aceste reduceri să primească în schimb banii aferenți.

Altă propunere este ca, în locul cupoanelor de reducere nefolosite, să primească tichete pentru alimente.

Pentru a intra în vigoare aceste prevederi, proiectele de lege trebuie aprobate, promulgate și publicate în Monitorul Oficial.

Plata pensiilor. Precizări de la minister

Ministerul Muncii a anunțat că bugetul acestuia crește în 2024 cu 13,3%, iar cel al Casei Naționale de Pensii Publice cu 20,3%

Proiectul de buget pentru anul 2024 prevede o creștere de 13,3% față de anul în curs, de la 66,9 miliarde lei la 75,9 miliarde lei.

Totodată, bugetul Casei Naționale de Pensii Publice crește în anul 2024 cu 20,3%, față de anul 2023. Astfel, pentru anul 2024 au fost alocate 135 de miliarde de lei, dintre care 115 miliarde de lei reprezintă venituri din contribuțiile de asigurări sociale (CAS), iar 20 de miliarde de lei reprezintă subvenția de la bugetul de stat.

Este prevăzut, pentru anul 2024, un impact bugetar de 135 de miliarde de lei.

Pensionarii vor primi o indexare de 13,8% a punctului de pensii la 1 ianuarie 2024.

La 1 septembrie 2024, seniorii din România vor încasa pensiile recalculate conform Legii 360/2023.

”Ministerul Muncii și Solidarității Sociale îi asigură pe toți românii că banii pentru plata drepturilor lor sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2024”, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax