Connect with us
Publicitate

ABRUD

Cupru Min Abrud, compania de stat care a rezistat falimentului industriei miniere. Succesul celui mai mare angajator din Apuseni

Publicat

cupru min

Una dintre puținele firme românești de stat care funcționează foarte bine după regulile economiei de piață, se află în județul Alba. Este vorba despre Cupru Min Abrud, o companie care a reușit să se mențină în activitate printr-o reorganizare reușită, într-un domeniu care s-a prăbușit în anii de după revoluție: sectorul minier. 

Mai mult, cu cei aproximativ 600 de angajați, Cupru Min Abrud este cel mai important angajator din zona Munților Apuseni și principalul magnet pentru forța de muncă. 

Potrivit celor mai recente date disponibile, compania a înregistrat la mijlocul anului 2021 cifre financiare record, mult superioare faţă de perioada similară a anului 2020.

Astfel, totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de perioada similară anului precedent (106,6 milioane de lei).

La nivelul întregului an 2021, veniturile estimate în bugetul companiei erau de peste 287,7 milioane de lei, însă este posibil ca această sumă să fi fost depășită.

Firma a realizat în ultimii ani investiţii prin finanţare proprie.

În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională.

De asemenea, a iniţiat o investiţie în valoare de 5 milioane de lei pentru ridicarea digului barajului de la Valea Şesei, unde este depozitat sterilul rezultat din procesul de fabricaţie, cu 5 metri.

Contract pentru vânzarea a 50.000 de tone

Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.

Exploatarea minieră de stat Cupru Min Abrud va continua și în 2022 relația de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacțiilor de metale și energie.

Potrivit directorului general al companiei, Tiberiu Rațiu, licitația internațională privind vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost demarată în noiembrie 2021 și a fost finalizată. Potrivit acestuia, noul contract va începe în data de 1 martie 2022.

Oferta celor de la Trafigura a fost cea mai avantajoasă, dar reprezentanții Cupru Min SA au cerut o îmbunătățire a acesteia, potrivit unor surse.

Despre Cupru Min Abrud

Compania a apărut la 01.04.2002, prin desprinderea din CN MINVEST Deva şi preluarea activului şi pasivului Filialei Avram Iancu SA Abrud. Astfel, Cupru Min devine succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni, înfiinţat la 1.05.1977, în baza Decretului 130/21.05.1977.

Combinatul cu sediul în Abrud, judeţul Alba, se afla în subordinea Centralei Minereurilor Deva şi sub coordonarea şi controlul Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei.

Pe toată durata acestor transformări societatea și-a păstrat obiectul de activitate, sediul, activele şi pasivele. Compania funcționează actualmente sub autoritatea directă a Ministerului Economiei, având acelaşi obiect de activitate pentru care a fost înfiinţată.

Foto: Cupru Min

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 31.01.2022 at 17:13

    Păi mană cerească pentru Guvern, îi iau toate profiturile să aibe de unde să dea pomeni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax