Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„Cupru Min” Abrud mai aşteaptă până în aprilie 2012 să fie privatizată. Ministerul Economiei a amânat termenul limită pentru licitaţie

Publicat

La mijlocul lunii decembrie, Ministerul Economiei a anunţat că a fost prelungit termenul limită pentru depunerile de dosare de către companiile interesate de vânzarea „Cupru Min”, până în aprilie 2012. Motivul a fost solicitarea în acest sens din partea unei companii interesate de prospectarea rezervelor de cupru de la Roşia Poieni.

Reamintim că preţul de pornire al licitaţiei pentru pachetul integral de acţiuni la „Cupru Min”, deţinut de Ministerul Economiei este de 263,28 milioane lei (60,6 milioane euro), iar privatizarea acestei companii a mai fost amânată o dată, iniţial pentru ianuarie anul viitor.
„Cupru Min” are un capital social de 24,18 milioane de lei, iar exploatarea de la Roşia Poieni – Alba cuprinde peste 60% din rezervele de cupru ale României.
Privatizarea „Cupru Min” a fost una dintre condiţiile puse de FMI, în contextul în care au existat încercări de vânzare a acesteia, fără succes, în 2008. Societatea este atractivă, dat fiind creşterea preţurilor pe piaţa de profil, ce a generat profit de 18,8 milioane lei anul trecut.

Până anul acesta, societatea „Cupru Min” din Abrud a atras interesul a 12 companii internaţionale şi autohtone. Printre acestea  se află investitorul rus „Vimetco”, care deţine „Alro” Slatina şi „Alum” Tulcea. Rezerva de cupru de 1 milion de tone la Roşia Poieni, aflată în gestiunea „Cupru Min” este cea mai mare din Europa şi a fost estimată la peste 7 miliarde de dolari, luând în considerare preţul actual al pieţei.

Interesaţi de cuprul românesc mai sunt şi canadienii de la „Barrick Gold”, lider mondial în producţia de aur, „Valhalla Resources” şi „Euroglobal Capital Partners”. De asemenea, scrisori de intenţie au fost depuse de ” Mineral Metals” Australia, din Elveţia „Glencore International” şi „Mineco” (proprietarul „Moldomin” din România), şi Camera de Comerţ bilaterală româno-azeră (statul Azerbaidjan).

Dintre întreprinzătorii autohtoni, amintim „Invest Nikarom” şi Asociaţia Salariaţilor „Cupru Min”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax