Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cupru Min reabilitează și repune în funcțiune o linie de măcinare din cadrul Uzinei de Preparare Dealul Piciorului, la Lupșa


Publicat

Cupru Min SA va reabilita și repune în funcțiune o linie de măcinare din cadrul Uzinei de Preparare Dealul Piciorului din Lupșa.

Proiectul nu va conduce la o creștere a capacității de producție autorizată a uzinei, care în prezent este de 5250 tone/zi/linie de măcinare tone/an (capacitatea reomologată).

Scopul investiției este punerea în funcțiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcționare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcțională. Pe amplasament se va funcționa cu maxim două linii simultan, așa cum este și în prezent.

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de SC Cupru Min SA, APM Alba a anunțat luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “Repunerea în funcțiune a liniei 1 măcinare” propus a fi amplasat în cadrul Uzinei de Preparare Dealul Piciorului, comuna Lupșa, sat Mușca.

Proiectul propune reabilitarea și repunerea în funcțiune a liniei 1 de măcinare existentă în cadrul Uzinei de preparare Dealul Piciorului, prin înlocuirea/ repararea anumitor repere și
subansamble existente care sunt deteriorate, după cum urmează:

– reparare sistem alimentare minereu: cuve alimentatoare, înlocuire alimentatoare, transportor cu bandă și jgheab alimentare moară semiautogenă

– reparare sistem antrenare moară semiautogenă și moară cu bile

– înlocuire echipamente electrice

– reparații lagăre moară semiautogenă și moară cu bile

– reblindare moara semiautogenă și moară cu bile

– înlocuire baterie de hidrocicloane

Capacitatea proiectată de prelucrare a unei linii de măcinare din cadrul Uzinei de Preparare (inclusiv Linia 1 de măcinare) este de 2.250.000 tone/an, respectiv 7500 tone/zi, iar
capacitatea reomologată este de 5.250 tone/zi.

În prezent în cadrul Uzinei de preparare Dealul Piciorului există în funcțiune 2 linii de măcinare-flotare (liniile 3 și 4). Prin prezentul proiect se dorește punerea în funcțiune și a liniei
1 de măcinare ca o alternativă de funcționare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcțională. Pe amplasament se va funcționa cu maxim 2 linii simultan, așa cum este și în prezent.

Procesul de macinare presupune următoarele operații: măcinarea umedă a minereului în două trepte (moară semi autogenă 8.500 x 3.800 mm și moară cu bile 5.200 x 8.000
mm) și clasarea acestuia în baterii de hidrocicloane 500 mm la finețea de 75 – 80% clasă – 0,074 mm;

Apa este asigurata din râul Arieș, prin captarea de apă industrială. Apa captată din priza de apă industrială este înmagazinată în bazine cu dimensiunile 2 x 500 mc amplasate în incinta uzinei de preparare Dealul Piciorului.

Apa este folosită în scop menajer în incinta uzinei de preparare. Apele uzate menajere și tehnologice din uzina Dealul Piciorului sunt evacuate printr-un decantor Imhoff în pr. Furiilor (Mușcata).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    marți, 16.06.2020 at 18:53

    Si pot romanii sa faca asta fara interventia unei firme straine ? Cine le da voie ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE/ FOTO-VIDEO: Viituri în Șureanu și în Apuseni. Apele au lovit localitățile Dobra și Gârda Seacă

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate